duduś 26.01.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Ostatnio stolarz stwierdził że żeby położyć dechy lub panele drew. należy odczekać do 2 lat od wylania betonu - - co Wy na to? Trochę mnie to zasmuciło ( chodziło mu oczywiście o oddawanie wilgoci) Ile Wy czekaliście na to schnięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 26.01.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 jak ustawa przykazala 28 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.01.2005 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Dajesz RęKę - za tę opinię? Bo jak mi panele staną dęba to powieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 26.01.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 reke moge dac, ale glowy juz nie mysle ze po 6 miesiacach, to spokojnie mozna klasc panele, czy parkiet, dwa mi sie wydaje lekka przesada, bo tak na wszytsko czekajac, to bysmi i za 10 lat nie mieli w czym mieszkac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 26.01.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Ok.3 miesiące i koniecznie zrób próbe,a mianowicie naklej kawałek folii ew.szyba(0,5x0,5m)po kilku godzinach zobacz czy pod folia nie ma wilgoci.Folia przyklejona tasmą dwustronna na brzegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.01.2005 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Dzięki Wam za odp..No to wolę poczekać aż "odparuje" Myślę że od wylanie w marcu przez lato do lisdtopada ( grzanie w kaloryferach ) to chyba wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareczek1234 27.01.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 jak ustawa przykazala 28 dni ale to jest okres do uzyskania przez beton wyutrzymałości gwarantowanej a nie okres odparowania wilgoci! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 27.01.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A może po prostu próbę zrobić ? Chemiczną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 27.01.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Beton może schnąć tak 1 miesiąc i aż 3 lata żeby był OK. Liczy się jego wilgotność, (co wiadomo) która zależy od wielu czynników. Nie da się na oko powiedzieć jak długo ma schnąć. Trzeba sprawdzać wilgotność podłoża i kiedy będzie właściwa kłasć parkiet. Może to trwać miesiąc jak i 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 27.01.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Ostatnio stolarz stwierdził że żeby położyć dechy lub panele drew. należy odczekać do 2 lat od wylania betonu - - co Wy na to? Trochę mnie to zasmuciło ( chodziło mu oczywiście o oddawanie wilgoci) Ile Wy czekaliście na to schnięcie? moim zdaniem stolarz trochę popłyną razem z tą wilgocią jastrych wysycha ok 1 cm na tydzień i po tym czasie należy wykonać probę wilgotności podloża pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 27.01.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 wszystko zależy na kiedy ten okres wysychania betonu przypadnie bo jeśli na okres letni to wg. mnie do zimy powinno wszystko wyschnąć ale jeśli zalejesz posadzkę w we wrześniu i okres przykładowo 6 miesięcy wypadnie na przełomie luty marzec to może być jeszcze zawcześnie na położenie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c-m 27.01.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Trzeba zrobic probe.Bedziesz pewniejszy,nawet po dwoch latach. pozdro c-m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leman13 27.01.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 PODSTAWOWA ZASADA kładzenia paneli - FOLIA PAROIZOLACYJNA, kłaść można po 3 miesiącach po wylaniu posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leman13 27.01.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 PODSTAWOWA ZASADA kładzenia paneli - FOLIA PAROIZOLACYJNA, kłaść można po 3 miesiącach po wylaniu posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.01.2005 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Jaka znowu folia???????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 27.01.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 U mnie parkieciarz pod parkiet (dąb) tez ma kłaść folię (taką w spraju). Poziom zero jest dość nisko i dość wilgotno. To była jego sugestia. Wylewki miała robione we wrześniu przy nie wstawionych oknach. Sprawdzał i powiedział że jest OK - koniec lutego kładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c-m 28.01.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 abromba,a jak on to sprawdzil? Na oko? Czy bral probkez jastrychu?dudus,a ty polozyles bez folii? Folia paroizolacylna, przepuszczapowietrze a nie przepuszcza wody. "Otworki" w folii sa mniejsze niz czasteczki wody a wieksze niz powietrza. pozdro c-m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 wszystko szybciej schnie w zimiezalozenie masz w pomieszczeniu co anjmniej 20 °C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idalia 05.11.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Odświeżam temat. Czy ktoś z forumowiczów w trakcie budowy na każdym etapie występowania betonu badał jego wilgotność? Chcę się dowiedzieć po jakim czasie np. ława o danej wysokości uzyskuje 1,5-5% wilgotności czy chudziak pod ławę np. 10 cm 1,5-5%? Czy ktoś z Was parał się badaniem poziomu wilgoci betonu (nie mam na myśli wyłącznie wylewki podłogi na gruncie) na swojej budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 05.11.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 A po co to badać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts