Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaniechanie procedury przetargowej - możliwe?

Rak

Recommended Posts

Nie bardzo rozumiem. Przetarg jest najpierw ogłaszany z podaniem wartości wywoławczej ,terminu i daty do której należy wpłacić wadium. Nikt nie ma obowiązku przystępować do przetargu. Jeśli nie wpłaciłeś wadium, nie przystąpisz do przetargu i tyle. Fakt, że Ty zgłaszałeś wniosek jest bez znaczenia.

Wg. mojej oceny działka jest tyle warta ile ktoś chce za nią zapłacić. Twoje możliwości finansowe nie mają tu nic do rzeczy. Liczą się możliwości finansowe tego, kto działkę kupi. Oczywiście jeśli cena jest za wysoka to nikt działki nie kupi i gmina będzie musiała cenę obniżyć.

Nie dotyczy to sytuacji, jeśli cenę działki zawyżono w tak drastyczny sposób, że zablokowano możliwość udziału w przetargu z powodu drastycznie wysokiego wadium. Co to jest cena drastycznie zawyżona to już osobny problem.

otóż to. poprosiłem o pisemne uzasadnienie, ale nie wiem, czy to jest w Kraju Kwitnących Jabłek do Produkcji Wina właściwe podejście.

Prosić o uzasadnienie nigdy nie zaszkodzi, ale gmina pewnie odpowie, że na tyle wyszacował wartość licencjonowany rzeczoznawca majątkowy. I to właściwie zamyka Ci usta, bo tego wymagają przepisy. Co więcej, przepisy w zasadzie nie pozwalają, aby w pierwszym przetargu cena wywoławcza była niższa od oszacowanej wartości. W drugim (jak pierwszy się nie uda) cena musi wynosić co najmniej 50%, dopiero jak drugi się nie uda, gmina może sprzedać bez przetargu.

otóż to. poprosiłem o pisemne uzasadnienie, ale nie wiem, czy to jest w Kraju Kwitnących Jabłek do Produkcji Wina właściwe podejście.

Prosić o uzasadnienie nigdy nie zaszkodzi, ale gmina pewnie odpowie, że na tyle wyszacował wartość licencjonowany rzeczoznawca majątkowy. I to właściwie zamyka Ci usta, bo tego wymagają przepisy. Co więcej, przepisy w zasadzie nie pozwalają, aby w pierwszym przetargu cena wywoławcza była niższa od oszacowanej wartości. W drugim (jak pierwszy się nie uda) cena musi wynosić co najmniej 50%, dopiero jak drugi się nie uda, gmina może sprzedać bez przetargu.

dzieki za info.