Martix 11.09.2024 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września Czy użyć benzyny ekstrakcyjnej do czyszczenia przed klejeniem uszczelek. Czy benzyna polepszy trzymanie kleju czy wręcz odwrotnie. Wyczytałem na jednej ze stron że nie należy jej stosować bo pogarsza właściwości klejące zostawia powłokę która utrudnia klejenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martix 11.09.2024 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) Dodam że chodzi o okna pomalowane olejną. A może wystarczy je starannie umyć ew wcześniej delikatnie przetrzeć drobnym papierem w miejscu gdzie będzie uszczelka? Choć kiedyś kleiłem buty i lepiej skleiły się przetarte papierem i wytarte na sucho niż umyte. Czy alkohol izopropylowy byłby lepszy od benzyny? Edytowane 11 Września przez Martix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.09.2024 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 3 godziny temu, Martix napisał: Czy użyć benzyny ekstrakcyjnej do czyszczenia przed klejeniem uszczelek. Czy benzyna polepszy trzymanie kleju czy wręcz odwrotnie. Wyczytałem na jednej ze stron że nie należy jej stosować bo pogarsza właściwości klejące zostawia powłokę która utrudnia klejenie. Tak z ciekawości - co to za strona? Chciałbym poznać ich stanowisko, bo wg mnie benzyna odtłuści powierzchnię. Zmatowienie też poprawi przyleganie. Ale mokre - nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martix 12.09.2024 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września (edytowane) https://ataszek.pl/blog/klejenie/przygotowanie-powierzchni-przed-klejeniem Framugi były malowane w zeszłym roku. W tym roku był remont na zewnątrz budynku i było dość spore zapylenie czy to od zapraw itp i oczywiście zanieczyszczenia z ulicy. Także jest lekki osad/brud w miejscach gdzie powinna być uszczelka. A jakbym użył wody z odrobiną ludwika, i przetarł jeszcze raz samą wodą i poczekał aż wyschnie. Zawsze mogę też przetrzeć tylko na sucho. Dodam że chodzi o uszczelki takie z klejem. Tam producent mówi o benzynie albo alkoholu. Ale benzyna dodatkowo rozpuszcza farbę więc to też nie jest chyba dobre. Edytowane 12 Września przez Martix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.09.2024 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września Faktycznie blog wygląda profesjonalnie. Może skupiony na klejach do innych powierzchni niż drewniane, ale nie widzę powodu by im nie wierzyć. Ja pozostanę jednak przy swojej sprawdzonej benzynie ekstrakcyjnej (bo taką mam powszechnie dostępną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts