wejlantf 27.01.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Od pażdziernika zeszłego roku jestem czynnym użytkownikiem gazu płynnego propan-butan z butli podziemnej firmy OrlenGaz. Gaz wykorzystywany jest do ogrzewania domu, przygotowania ciepłej wody i do gotowania. Problem pojawił się kilka dni temu. Podczas gotowania jedzonka gaz zaczął nieprzyjemnie pachnieć. Wcześniej nie zauważyłem tego zjawiska. Zastanawiam się jaka może być przyczyna, że gaz podczas spalania pachnie jakby naftą. Wiem, że dodaje się różne dodatki zapachowe, ale dlaczego dopiero teraz zaczęło "pachnieć". Czy może to mieć związek z niskimi temperaturami na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 27.01.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Witam! Dokładnie tak. Im zimniej na zewnątrz tym więcej dodaje się substancji zapachowych gdyż najwięcej awarii, uszkodzeń, nieszczelności instalacji gazowych pojawia się zimą, więcej ludzi zaczyna grzać gazem. Robi się to po to aby lepiej wychwycić, zlokalizować ulatniający się gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 27.01.2005 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 no dobrze, ale dlaczego dopiero teraz zaczęło tak intensywnie pachnieć. Przez blisko 4 miesiące użytkowania gazu nie było go aż tak czuć. Zapach pojawił się z dnia na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 27.01.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Używając gazu płynnego z butli 11kg, zauważyłem, że intensywny zapach zawsze zapowiadał koniec gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 27.01.2005 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 nie strasz mnie człowieku! do tej pory zużyłem ok 15% zatankowanej ilości gazu. To raczej nie możliwe, że reszta to powietrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 27.01.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A nie malowales czegos w domu w tych dniach farbami olejnymi? Tam są rozpuszczalnikiem węglowodory aromatyczne, ktorych opary spalają się, dając taki naftowy smród. To zaskakujące, ale nawet do 2 tygodni po malowaniu śladowe ich ilosci dają się wyczuć w sąsiedztwi kuchenki gazowej, gdy pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 28.01.2005 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Przekorek!!!Jesteś wielki! Rzeczywiście, malowałem, a raczej lakierowałem w tych dniach w kuchni pewne drewniane elementy. To napewno dlatego.Dzięki za info, już jestem spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 31.01.2005 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Wow!! Już nic nie pachnie, PRZEKOREK miał rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.