Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z tym ogrzewaniem kominkowym??

Recommended Posts

Wiem, że już było bardzo duzo tematów o ogrzewaniu kominkowym.

Przepraszam.

Ale ja po prostu chciałam się dowiedzieć pewnych rzeczy jeszcze przed projektem a wszystkie posty dotyczą już w zasadzie montażu i przyznam się że pewnych rzeczy po prostu nie rozumiem.

Proszę, podpowiedzcie – chcę mieć ogrzewanie kominkowe. Dom będzie miał 180m2 powierzchni. Kominek usytuowany będzie w ścianie zewnętrznej w jednym końcu pokoju dziennego na parterze. Chciałabym ogrzać całe poddasze, wszystkie pokoje – najdalszy będzie oddalony od komina ok. 6m.

Czy jest możliwe ogrzewanie grawitacyjne?

Czy rury doprowadzające idą w poziomie? Którędy ?? W wylewce?? Pod stropem?? Pod dachem?? Jakie są ich przekroje ??

Pomóżcie, bo jestem zielona.

Moim zdaniem grawitacyjne nie jest możliwe.Mam DGP na poddasze.Rozprowadzenie do 4 pomieszczeń .Rury poprowadzone są po strychu nad poddaszem.Z doświadczenia wiem(mieszkam drugą zimę),że jest nie jest to najlepsze rozwiązanie. Wydaje mi się,że lepszym rozwiązaniem byłoby poprowadzenie rur w stropie nad parterem,a nawiew na poddaszu przy podłodze,a nie z góry. Jest to jednak trudniejsze do wykonania i w związku z tym żadziej stosowane.

Mam podobne zdanie jak Tomkier. grawitacja raczej nie, chociaz fachowcy od montazu kominka (robili obudowę a rozprowadzenie pozostawiłem dla siebie) mówili, że nie ma jednoznacznych reguł czy grawitacja zadziała czy nie - istotny jest konkretny przypadek i to nie chodzi o układ ścian gdyż dom wyglądajacy tak samo jak inny może zachować się inaczej.

Ich opinia opierała się na doświadczeniu bo jak mówili mieli już wiele skrajnych przypadków tzn. wg teorii grawitacja nie powinna działać a sprawdzała sie znakomicie i odwrotnie powinno być OK a było do kitu.

Radę jaką mi udzielili to wykonać pod grawitację ale tak aby w razie potrzeby móc zainstalować turbinkę.

I tak też zrobiłem, tzn na razie wyprowadziłem na strych i w najbliższym czasie zamierzam zakończyć rozprowadzenie do pokojów na pietrze (sufit). Czy zadziała nie wiem więc nie napisze ale zawsze pozostaje rozwiązanie.

Nawiewy przy podłodze pewnie są skuteczniejsze ale niestety wraz z ciepłym powietrzem unoszony jest kurz z podłogi.

Ja mam w podłodze i również zaraz nad podłogą. Podłoga nie jest niewyczerpywalnym źródłem kurzu, więc nie obawiałbym się, że takie rozwiązanie będzie ją odkurzać.

Grawitacja to faktycznie problem w przypadku gdy jest dużo punktów wylotowych. U mnie 7 i na kominku. Do tych 7 pcha turbina i tylko takie rozwiązanie polecam, tzn. turbinę. Szczególnie jak chcesz szybko nagrzać, to nie należy zdawać sie na łaskę grawitacji.

PL

Mam grawitacyjne na poddasze.Wyprowadzenie kanalow nad podloga.Jesli masz mozliwosc projektuj kanaly w stropie.Ja sie za pozno zdecydowalem i mam kanaly pod stropem na parterze, tyle ze wszystkie w przedpokoju.Na wyjsciu metalowe kratki z regulacja przeplywu.Pozwala to np. szybko nagrzac lazienke poprzez przymkniecie wylotow w innych pomieszczeniach.

Mam grawitacyjne na poddasze.Wyprowadzenie kanalow nad podloga.Jesli masz mozliwosc projektuj kanaly w stropie.Ja sie za pozno zdecydowalem i mam kanaly pod stropem na parterze, tyle ze wszystkie w przedpokoju.Na wyjsciu metalowe kratki z regulacja przeplywu.Pozwala to np. szybko nagrzac lazienke poprzez przymkniecie wylotow w innych pomieszczeniach.

Co to znaczy - projektuj kanały w stropie?

Czy kanały pod stropem na parterze są nad sufitem podwieszanym (ukryte w nim)??

Jeśli w stropie to co to konkretnie znaczy (jessooo ale jestem zielona) ??

W kanałach stropu? - konstruktor mówił mi że tak nie wolno.

W wylewce ?? Podobno ryzykowne no i chyba strasznie duża ta wylewka musiałaby być.....

I jeszcze - jeśli tab turbina to gdzie ona jest umieszczona?

Gdzieś ukryta?

Witaj

Od dwóch sezonów funkcjonuje u mnie rozprowadzenie grawitacyjne, najdalsze 2(z6) punkty to ok 7m z dwoma zakrętami - działa rewelacyjnie.

Rury których użyłem do rozprowadzenia to spiro gładkie 125 mm.

Bzdurą jest mit o kuchni i łazience zapachy , wilgoć i inne .... (że nie warto robić do tych pomieszczeń rozprowadzenia).

Pozdrawiam

Jarek

Ja mam DGP grawitacyjne, ocieplone rury spiro rozprowadzone (od dystrybutora do każdego pomieszczenia oddzielną rurą) nad poddaszem. Najkrótszy poziomy odcinek nad poddaszem ma ok. 2 metrów długości, najdłuższy - ok. 8 metrów i we wszystkich pomieszczeniach "dmucha" dokładnie tak samo.

Pozdrawiam

Ja mam białą. Mimo, że trochę już paliłem, a w domu się kurzy, bo trwają prace wykończeniowe, to nie widzę, żeby jakoś strasznie się brudziła. Ale może to dlatego, że jak mam kominek z płąszczem, to większość ciepła pochłaniana jest przez płaszcz, z przez kratkę leci już niewiele, więc nie tak strasznie się kurzy. Poza tym mam dobrze wyizolowaną babę...więc wełną nie kurzy :)

Pozdrawiam

T.