Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie elewacji dwoma rodzajami izolacji

Recommended Posts

Witam wszystkich specjalistów od elewacji. Z racji tego że funduszy brak chce podjąć się samemu wykonania elewacji. Mam problem ponieważ dom na parterze ma podwójne ściany, za to na piętrze jest tylko jedna. Nie mogłem na piętrze wymurować ściany na równo z zewnętrzną ścianą parteru, przez co mam uskok 20cm. Nie chcę robić opierzenia dookoła domu tylko parter wyrównać z piętrem materiałem izolacyjnym. Przez co na parterze będę miał 6cm wełny, a na piętrze 27cm styropianu. Przed zeszłą zimą mialem na parterze wykonane tynki. Problem pojawił się jesienią/zimą jak padał desz i śnieg. Miałem pół metra od sufitu zawilgocone tynki przez roztopiony śnieg który zalegał i wodę po opadach deszczu, która wpływała do środka domu, właśnie przez ten ,,balkonik" 20cm. W tym roku nie zdążę z ociepleniem dlatego chcę zabezpieczyć ten ,,balkonik". Sprawdzałem go poziomicą laserową, i niestety nie jest on idealnie równy. Różnice sięgają nawet 1,5cm. Co najgorsze w niektórych miejscach jest on ze spadkiem w kierunku domu. Zastanawiam się czy zabezpieczyć go tak jak jest stosując grunt dysperbit, następnie jakąś masę kmb i nie bawić się w spadki, czy jednak wypoziomować płyty 5cm styroduru ze spadkiem 22° i przykleić do niego membranopape która mi została z robienia dachu? Zastanawiałem się też nad wyrównaniem go zaprawą wyrównującą, lecz wtedy zrobiłbym sobie większy mostek termiczny na połączeniu wełny z styropianem. W załączniku podsyłam zdjęcie jak ja to widzę. Może jednak faktycznie się nie bawić i wyrównać go tylko zaprawą ze spadkiem 2%? Jak możecie dajcie znać co byście zrobili na moim miejscu?https://zapodaj.net/plik-MxiyKfmiwf