PaulaG 27.01.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Witam wszytskich Forumowiczów:-) Zwracam się do Was wszystkich z pytaniem, na które odpowiedz stała się dla mnie ostatnio największym problemem... Domek juz stoi, w tym roku, na wiosnę zamierzamy ostro zabrać się do pracy wykończeniowej.....podłogi, ściany, instalacje itp. Problem dotycy ogrzewania...Choć na ten temat przeczytałam mnóstwo, to nadal nie wiemy na co się zdecydować.... Gazowe – zostaje tylko butla z gazem płynnym, bo gazu ziemnego póki co nie zamierzają podłaczyć. A zresztą gaz idzie w górę, więc płacenie ok, 1500 zł miesięcznie za ogrzanie 150 metrowego domu wcale mi się nie uśmiecha Elektryczne - raczej odpada, bo koszty eksploatacji przewyższą gazowe Olejowe- podobno droższe od gazowego, ale słyszałam różne opinie Ostatnio słyszałam o pompie cieplnej....Koszty założenie ok. 40 tys. , za to koszty eksploatacji....całkiem całkiem. Mało kto tego używa...i nie wiem czy dlatego, że drogie w założeniu, czy po prostu mało rozpowszechnione? Dodam tylko, że zamierzamy zrobić kominek z nawiewami ciepłego powietrza na piętrze. Raczej wiadomo, że będzie to za mało by ogrzać cały dom, ale......co w takim razie zastosować jako drugie ogrzewanie..... Wiem że postów na ten temat było już bardzo dużo...Czytałam je prawie wszytskie....i w zasadzie nic nie wiem...Człowiek zadaje pytanie, a wywiązuje się rozmowa w stylu i dalej cały wykład o dżdżownicy, zamiast o słoniu...:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.01.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Najważniejsze by było skuteczne. Przed wyborem pomyśl o tym czy masz gdzie składować paliwo na jakie się zdecydujesz, czy masz je skąd brać, czy w przypadku pompy masz miejsce na działce.Co do źródła opału... Największe jaja wychodzą jak ludzie przychodzą kupować drewno i mają pretensje, że go brak, alebo jest w niedostatecznym dla nich wyborze. Na pytanie czemu wybrali np. kominek jako główne źródło ciepła najczęściej pada odpowiedź "...instalator mówił, że to takie dobre i nie ma problemów...", a na dziełce ma tyle miejsca, że starczy na 2-3m3 drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niesmiertelny 27.01.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Z tym 1500 zl na miesiac to przesada zdecydowanie. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi jakie najlepsze wszystkie maja wady i zalety .Watpie zeby byl ktos w stanie dac zadowalajaca odpowiedz .Tak jest ze wszsystkimi na poczatku im wiecej czytasz tym mniej wiesz i nie wiadomo na co sie zdecydowac .Sprawa wyglada tak ze kazdy pisze ze ma takie albo takie i jest zadowolony(w wiekszosci)Wybor zalezy od wielu czynnikow plus preferencji uzytkownika ,wieksze koszty na poczatku mniejsze w eksploatacji i odwrotnie .Ale to juz trenowalismy tutaj wszyscy .Sorki ale chyba nic nie pomoglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.01.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 nie ma czegoś takiego jak najlepsze ogrzewaniekażde wymaga nakładów i każde kosztuje w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 27.01.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Do pompy ciepła nie potrzeba wielkiej działki (mogą być studnie z glikolem w obiegu). Moim zdaniem o wybranym systemie decydują min. preferencje. Np. jeśli nie chcesz mieć podłogówki w domu to automatycznie odpada pompa ciepła (sprawność na grzejnikach mała), jeśli nie chcesz, by ciepłe powietrze z kratki nawiewnej wiało to z pewnością wybierzesz kominek z płaszczem wodnym itd. W ten sposób zawęzisz obszar i ostatecznie portfel dokona za ciebie wybór.Na pewno Jezier ma rację, warto dobrze ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaG 27.01.2005 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Fakt.....Im więcej czytam, tym mniej wiem..>Ale tak to już chyba jest...że każda liszka swój ogonek chwali i mało kto przyzna się do tego, że ma coś, co sie nie sprawdza.... Wiem też, że ogrzewanie idealne nie istnieje...ale może ktoś z Was tak zachwali mi własny sysyem grzewczy, że będę miał problem z głowy.A może nastał czas by wymyślić ogrzewanie idealne:-):-) Może chociaż podajcie mi Drodzy Forumowicze wasze koszty ogrzewania (eksploatacja).....Coraz intensywniej myślę o olejowym....Sąsiad rok temu załozył, ale cały zbiornik ma pod ziemią (tak jak w przypadku gazu). To niewątpliwie plusy, bo miejsce w kotłowni można spokojnie przeznaczyć na inne cele, poza tym nie trzeba budowań żadnych wanien itd.itp. Tylko jakie są koszty olejowego? Jak takie maci, to napiszcie proszę. Intryguje mnie jeszcze ta pompa cieplna. Czy ktoś z Was jej używa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.01.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Polecam (Szanowna Redakcja co prawda mi za reklame nie płaci, ale co tam ...) artykuł w najnowszym Muratorze 2/2005 n/t doświadczeń z budowy i używania pompy ciepła. Myślę że to niezły artykuł, dający pogląd "w co się pakujemy" - oczywiście nie należy tego rozumieć pejoratywnie A gaz ? Chyba ktoś używa propanu z butli do grzania (kocioł kondensacyjny) i nie narzeka zbytnio - poszukaj na forum pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.01.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 1500 zł miesięcznie za ogrzanie 150 metrowego domu wcale mi się nie łojojoj skąd ta kwota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 27.01.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 O pompie ciepła był długi wątek "kto ma ogrzewanie z pompą ciepła". Przedstawiono wady i zalety. O swoich doswiadczeniach napisała Magdzia, niestety były one smutne. Ja wprawdzie mam gaz ziemny i kominek z DGP, wiec płace za ogrzewanie drobne kwoty, ale gdybym gazu ziemnego nie mial, rozwazyłbym gaz z butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.01.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Ja o gazie z butli. W najbliższym sąsiedztwie mam 2 sąsiadó z gazem z butli i każdy z nich głównie ogrzewa się drewnem (jeden ma kominek, drugi kociołek w piwnicy). Argumentacja jest jedna - dużo niższe koszty. Na gaz przełączają się w święta i z lenistwa, ale nie traktują tego jako podstawowe źródło ciepła.Co to wspomnianych 1500 zł. Coś koło tego płaci jeden z nich rocznie za ogrzewanie kominkiem uzupełnione gazem z butli. W kominku pali olszą którą okazyjnie przez kilka lat gdzieś kupował. Gazem tylko dogrzewał. Były to koszty chyba sprzed roku (może 2-ch lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaG 27.01.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Co do 1500 zł/miesiąc...Zaciagałam języka tu i ówdzie, u ludzi, którzy ogrzewają w ten sposób, lub sami pytali inne osoby...Też wydaje mi się że to zawyżona cena, ale może ci, co tyle płacą, mają w domkach po 30 stopni Jeżeli ta cena jest prawdziwa, to w moim przypadku gaz odpada Niestety...Liczę siły na zamiary... Czy możecie mi podać link do tej strony z pompą cieplną? A za ten artykuł w Muratorze...dzięki, na pewno skorzystam i rzucę okiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 27.01.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Co do kosztów.Gaspol, rozliczanie w m3.cena ok 4,4zł /m2 pow. ogrzewanej.Aha- łącznie z cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.01.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 greg98 - to nie jest kondensat ?czy to jest średnio w roku, czy teraz - w sezonie grzewczym ?Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 27.01.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Sądzę, że PaulaG wymyśliła dobry wątek (zwłaszcza dla mnie - też jestem zainteresowana systemem grzania ). Nie chodzi o to, by się przekomarzać co jest lepsze - faktycznie można tylko od tego zgłupieć. Zaproponowała, aby każdy zareklamował swoje ogrzewanie - i to jest to. Może jak każdy już użytkujący (nie dogrzewający dom, ale użytkujący) i zadowolony wypowiedziałby się o swoim systemie, podając też metraż domu i koszty eksploatacji (przy jakiej temperaturze w pom.). To ostatnie (koszty) jest zwłaszcza istotne, bo np. Krzysiek napisał, że płaci 'drobne kwoty'. Co dla jednego jest drobne, dla drugiego niekoniecznie. Nie unikajmy operowania liczbami! Ja też zapraszam do "licytacji" czyje ogrzewanie najlepsze. Na pewno pomoże mi w wyborze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.01.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Marzanno - nie zamierzam "reklamować" swojego systemu grzewczego bo uznaję go za w miarę dobry tylko dla SWOJEGO domku, choć raczej na przyszłość chciałbym żeby rachunki mnie nie "zjadły". Większość z tych co już grzeją i system swój wykombinowali poprzez konkretną analizę własnych wymagań, możliwości (miejscowych, finansowych), kosztów eksploatacji, okresu zwrotu itp. stwierdzi, (ja też) że nie ma idealnego systemu dla każdego domu i każdego użytkownika. Prawdopodobnie dla mnie (mały dom - 100 m2) optymalne byłoby zwykłe grzanie prądem (może po jeszcze dodatkowym dociepleniu) a mam gazowego kondensata pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 27.01.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 O moim domu, temperaturze i kosztach pisalem w wątku o kosztach ogrzewania gazem ziemny. Aby sie nie powtarzac, powiem tylko, że za 1 miesiąc od 9 12 2004 do 8 01 2005 zapłaciłem za co i cwu oraz kuchnie łącznie 150 złotych za gaz. Bez c.o. płaciłem 60 zł/mies za gaz za cwu i kuchnie. Po poludniu pale w kominku i zuzywam srednio mniej niz jeden koszyk drewna na dobe, na pewno ponizej 1 m3 na miesiąc. Dlatego pisze ze to grosze, gdyz za ogrzewania płace srednio ponizej 150 zł miesiecznie w sezonie grzewczym. Dokladnego zuzycia nie mam, gdyz to moj pierwszy sezon z gazem ziemnym i drugi w nowym domu, a ogrzewanie gazem włączyłem dopiero 9 12 2004r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaG 27.01.2005 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 www.gify.kgb.pl/rozne.php/r01.gifWięc....niech każdy pisze o swoim ogrzewaniu....Zawsze to przydatne informacje, zwłaszcza, że naprawdę można zgłupieć od ilości, rodzajów i kosztów ogrzewania...... Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkier 27.01.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Dom o powierzchni 145m2+35m2(garaż,pom.gosp.)ogrzewam gazem z butli (piec kondensacyjny,pogodówka) + kominek z DGP.Koszt gazu ok.4oozł miesięcznie( ogrzewanie + CWU).Drewno ok.200zł( 1m3 po 125zł).Mieszkam od 12.2003r.Dom budowany z betonu komórkowego 24cm + 12cm styropianu z zewnątrz.Temperatura w domu 21-22*C, w garażu i pom.gosp. 10*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.01.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Moi rodzice grzeją gazem.Dom ok.350m2,cztery kondygnacje(szeregowiec).Może nie ma u nich Afryki,ale o ile dobrze pamiętam płacą za gaz 240-250zł miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 27.01.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 greg98 - to nie jest kondensat ? czy to jest średnio w roku, czy teraz - w sezonie grzewczym ? Krzysiek Kondensat, ceny z teraz, czyli wg ostatniego rozliczenia miesięcznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts