Lech 07.03.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 hejwidzę że tutaj są fachowe rozmowy to może i ja coś się dowiem mądregomamy dom 180 m2, przymierzamy się do pieca kondensacyjnego / nie wiemy jakiej firmy może Viesman ale Buderusa też chwalą/ jeszcze kiedyś myśleliśmy o kolektorach słonecznychco wy myslicie o tych piecach kondensacyjnych?jakiej firmy najlepszy? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 27.02.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 zanim zdecydowaliśmy się na ogrzewanie pompą ciepła rozmawiałam i przeczytałam sporo artykułów na ich temat. z przeprowadzonych rozmów tylko jedna osoba była niezadowolona z pompy. Jej niezadowolenie wynikało ze złego doboru mocy pompy a tym samym doborem jej przez niefachową i niesprawdzoną firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 27.02.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 aka z Ina - na czym polegało to złe dobranie pompy ciepła?Możesz trochę opisać ten układ ogrzewania, który ona (PC) wspiera? pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 27.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 aby dokładnie określic moc pomy, która ma spełniać dobrze swą role muszą musi być znany materiał z jakiego mamy zamiar pobudowac dom, rodzaj ocieplenia,(fundamentów, scian, dachu) rodzaj okien, czy chcemy mieć ocieplana piwnice bądż garaż i oczywiście musi być znany projekt domu. Słowem, aby pompa spełniała swą rolę wcześniej trzeba już o to zadbać.Trzeba zadbać, aby domek był energogoszczędny. Nie ma sensu dobierać mocniejszej pompy i przepłacać zapraszam do artykułu zamieszczonego w Muratorze http://www.muratordom.pl/6937_10186.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 27.02.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Rozumiem, że tamta pompa została przewymiarowana (ma zbyt duża moc)?!Moim skromnym zdaniem zatrudnienie pompy ciepła do ogrzewania ma wtedy sens gdy owszem dom jest energooszczędny ale duży bądź bardzo duży albo wtedy gdy jest standardowych rozmiarów (120-260 m2) i jest zupełnie standardowy pod względem energooszczędności.pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 27.02.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 akurat w przytoczonym przez mnie przypadku pompą została dobrana za słaba, bo nie wymieniono się informacjami. Wyszło, ze koszt ogrzewania domu był bardzo wysoki(pompa załączała się zbyt często, można powiedzieć, że chodziła cały czas na obrotach) a i tak dom nie był dogrzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.02.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 akurat w przytoczonym przez mnie przypadku pompą została dobrana za słaba, bo nie wymieniono się informacjami. Wyszło, ze koszt ogrzewania domu był bardzo wysoki(pompa załączała się zbyt często, można powiedzieć, że chodziła cały czas na obrotach) a i tak dom nie był dogrzany A możesz bardziej szczegółowo opisać ten przypadek , bo moim zdaniem, na podstawie opisu skutków (wysokie rachynki, praca ciągła) - przyczyna tkwi nie w mocy PC, bo niedowymiarowanie musiało by być 3 krotne. Przyczyna takiego stanu rzeczy może tkwić: - w źle dobranym, lub źle wykonanym DZ tz. żle oszacowano moc "moc gruntu lub temperature wody" lub źle wykonano kolektor, - dom ogrzewany w wiekszosci kaloryferami z wysoką temperatura zasilania, - wadliwa PC. Popraw mnie jesli sie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 28.02.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 kurcze nie znam tego faceta podjechalismy na budową spytać o dachówkę, bo mi spodobała i od słowa do słowa: czym będziecie ogrzewać i wywiązała się dyskusja okazało się, że facet zakupił pompę ciepła od firmy, która sama je składała. Zaznaczył, że nie było tak naprawdę żadnego działu, odpowiedniego człowieka do obliczenia. Przyszli, facet popytał jaki duży dom i jakie podłoze i to wszystko! Nie doradzilł, aby np zrobić grubsze ocieplenie ścian, dachu, fundamentów.Przecież to jest bardzo ważne! Bynajmiej on stwierdził, ze nigdy już by nie skorzystał z usług takiego wytwórcy. Sam nam polecił, ze jak brać pompe to tylko ze sprawdzonej firmy, najlepiej z długą tradycją On zasugerował się ceną i to go zgubiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.02.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 To chyba raczej pewne będzie, że przyczyna tkwi raczej w DZ lub wadliwej PC, bo tacy "fachowcy" raczej instaluja wyzsze moce na tak zwany "lwszelki wypadek". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 28.02.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 może i tak jest pozdrawiam;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 28.02.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam wszytskich Forumowiczów:-) Zwracam się do Was wszystkich z pytaniem, na które odpowiedz stała się dla mnie ostatnio największym problemem... Problem dotycy ogrzewania...Choć na ten temat przeczytałam mnóstwo, to nadal nie wiemy na co się zdecydować.... Problem stary jak świat i znalezienie złotego środka to gwarantowany Nobel Ja też przerabiam temat wyboru ogrzewania i im dłużej drążę temat to nie jestem wcale mądrzejszy. Jeśli o wyborze decyduje w dużej mierze czynnik finansowy jest jeszcze trudniej. Myślę, że w czasach gdzie trudno przewidzieć jak będą zwyżkować ceny poszczególnych nośników energii warto pomyślec o dwóch żródłach ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz8857 11.03.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Jaki najlepiej kupic przyplywowy gazowy podgrzewacz wody i dlaczego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts