greg98 27.01.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Moi rodzice grzeją gazem.Dom ok.350m2,cztery kondygnacje(szeregowiec).Może nie ma u nich Afryki,ale o ile dobrze pamiętam płacą za gaz 240-250zł miesięcznie Czyli coś około 5 m3 na dobę ? Coś mi się wierzyć nie chce. Dogrzewają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.01.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Za ostatnie 48 godz. (temp. -6 do -9 stC) spaliłem 21.2 m3 gazu (w tym cwu, gotowanie), 100 m2, kondensat, czyli miesięcznie 318 m3 -> 3.18 m3/m2 powierzchni miesięcznie. W tym dzisiejszy dzień, który jest nietypowo wyższy, bo cały czas jestem w domu i grzeję pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.01.2005 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 pattaya napisał: Moi rodzice grzeją gazem.Dom ok.350m2,cztery kondygnacje(szeregowiec).Może nie ma u nich Afryki,ale o ile dobrze pamiętam płacą za gaz 240-250zł miesięcznie Czyli coś około 5 m3 na dobę ? Coś mi się wierzyć nie chce. Dogrzewają ? Masz rację.Źle zapamiętałem .Płacą w sezonie grzewczym 450-550 miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat1 27.01.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 mniałem podobny problem, więc przeanalizowałem pewne źródła i koszty, -pompa ciepła - niski koszt ogrzewania, bardzo wysoka cena zakupu urządzenia, bardzo drogi serwis-węgiel - niski koszt ogrzewania, mało ekologiczny (jesteśmy w uni), sporo szuflowania, minimalne możliwości regulacji stałej temperatur, węgiel odrzuciłem jako pierwszy ponieważ wymaga trochę miejsca do składowania, po drugie wracamy z pracy około 17 godz.- olej opałowy - droga kotłownia, zajmuje sporo miejsca, prawdopodobnie mało przyjemny zapach w domu, drogi serwis palnika- kominek - całkiem sympatyczny, ale muszę rozpalać i ciepło jest około 18.30- gaz ziemny - najkożystniejsze żródło, niestety aktualnie niedostępny na mojej posesji- gaz płynny - różne opinie, prawdopodobnie drogi po analizie wybrałem kominek + gaz z bańki, niskie koszty kotłowni, tani serwis urządzeń, i w przyszłości planuje gaz ziemny, pozostanie mi tylko wymiana dysz w kotlena dzień dzisiejszy zużyłem około 450 litrów gazu ( po 1,15 litr )i około 2 m3 drewna, po około 100 zł m3gaz używam do co, cwu i kuchenkiSłabiutka zimy w tym roku, więc na dzień dzisiejszy wydałem na ogrzewanie około 720 zł, mam beton komórkowy 36 + 10 styropianu Analizowałem kilku dostawców gazu, wybrałem Progas - jasna umowa, brak limitu odbioru litrów gazu, prawdopodobnie najniżesz ceny na rynku, przynajmniej narazieOgólnie twierdzicie, że gaz drożeje, chcę przpomnieć, że w styczniu 2004 był droższy o około 10 gr na litrze niż dzisiaj, jeszcze zależy od dostawcy, różnice cen gazu sięgają nawet 40 gr na litrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leman13 27.01.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 mam dom 200m2 ogrzewnany gazem propan butan i średnio płacę z CWU i Co 350 zł miesięcznie . Skąd wzieło się 1500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 27.01.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 mam dom 200m2 ogrzewnany gazem propan butan i średnio płacę z CWU i Co 350 zł miesięcznie . Skąd wzieło się 1500? Z butli???Łaaał! A jaka temperatura pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 27.01.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 I z czego masz ten dom??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 27.01.2005 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 mam dom 200m2 ogrzewnany gazem propan butan i średnio płacę z CWU i Co 350 zł miesięcznie . Skąd wzieło się 1500? Przy dzisiejszych cenach gazu płynnego koszt 1kWh uzyskanej energii cieplnej oscyluje w granicach 31gr. Za kwotę 350zł można uzyskać ok. 1130kWh odliczając skromnie 20% na cwu, tj. tylko 7,5kW dziennie, na ogrzewanie pozostaje nam ok. 900kWh tj. w granicach 30kWh dziennie. Przy powierzchni domu 200m2 ? Chyba że te 350zł jest płatne przez pełne 12 m-cy a nie tylko w sezonie grzewczym, chociaż i w tym wypadku wynik byłby rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 28.01.2005 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 mniałem podobny problem, więc przeanalizowałem pewne źródła i koszty, -pompa ciepła - niski koszt ogrzewania, bardzo wysoka cena zakupu urządzenia, bardzo drogi serwis -węgiel - niski koszt ogrzewania, mało ekologiczny (jesteśmy w uni), sporo szuflowania, minimalne możliwości regulacji stałej temperatur, węgiel odrzuciłem jako pierwszy ponieważ wymaga trochę miejsca do składowania, po drugie wracamy z pracy około 17 godz. - olej opałowy - droga kotłownia, zajmuje sporo miejsca, prawdopodobnie mało przyjemny zapach w domu, drogi serwis palnika - kominek - całkiem sympatyczny, ale muszę rozpalać i ciepło jest około 18.30 - gaz ziemny - najkożystniejsze żródło, niestety aktualnie niedostępny na mojej posesji - gaz płynny - różne opinie, prawdopodobnie drogi Odnośnie pompy ciepła. Ta bardzo wysoka cena nie do końca jest prawdą. Mam PC 17kWh która wraz z osprzętem, instalacją, 300l zbiornikiem cwu kosztowała mnie 22tys. Fakt, nie jest to żadna zachodnia firmówka tylko polski produkt, jednak dodatkowo z 3 letnią gwarancją. Z roprowadzeniem co, instalacją dolnego źródła ciepła zmieściłem się w kwocie poniżej 40tys. dom 215m2. Żadnej fuszerki, wszystko robiły wyspecjalizowane firmy. Nie bardzo rozumiem stwierdzenia - bardzo drogi serwis. Ta instalacja nie wymaga żadnego serwisu. Myślę że jednym z podstawowwych czynników przy wyborze systemu ogrzewania jest cena którą zapłacimy za 1kWh energii cieplnej dostarczonej do domu. Opierając się na Twoim poście można to przedstawić w sposó następujący : - pompa ciepła, w moim wypadku 6gr - węgiel 8-9gr - olej opałowy 21-23gr - kominek 11-17gr - gaz ziemny 11gr - gaz płynny 31gr Do tego zestawienia dodałbym prąd od 18gr, przy ogrzewaniu akumulacyjnym w II taryfie do 37gr jednotaryfowy. Ceny prądu z mojego rejonu energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 28.01.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 KP podaj COP swojej pompy i te 6 gr. liczysz chyba w taryfie nocnej? Co do twojego opisu dotyczącego pompy ciepła to się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 28.01.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 KP podaj COP swojej pompy i te 6 gr. liczysz chyba w taryfie nocnej? Co do twojego opisu dotyczącego pompy ciepła to się zgadzam. Średnia wydajność mojej PC wynosi 3,5. Grzeję głównie w II taryfie przy cenie 18gr/kWh. Praca pompy jest nastawiona między 13-15, 22-24, 3-6. w chłodniejsze noce załącza się między 3-6. Raz w tym miesiącu zdarzyło mi się zalączyć ją między 18-20. W domu było 19stopni, niestety rodzina przyzwyczajona do temperatur znacznie powyżej 20. Powyższy post nie tyle miał zachwalać moje rozwiązanie, gdyż nie jest to temat wiodący tego wątku, co zwrócić uwagę na suche liczby które bezemocjonalnie przedstawiają faktyczne koszty eksploatacyjne przy poszczególnych rozwiązaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 28.01.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Opierając się na Twoim poście można to przedstawić w sposó następujący : - pompa ciepła, w moim wypadku 6gr - węgiel 8-9gr - olej opałowy 21-23gr - kominek 11-17gr - gaz ziemny 11gr - gaz płynny 31gr Do tego zestawienia dodałbym prąd od 18gr, przy ogrzewaniu akumulacyjnym w II taryfie do 37gr jednotaryfowy. Ceny prądu z mojego rejonu energetycznego. Ja bym dodał jeszcze miał węglowy 4,3 gr/kWh 21000kJ/kg, 200zł/tona, sprawność kotła 80% Należy doliczać koszty pompowania wody (np. 50W*24h*150dni=180kWh/rocznie), koszty napędu wentylatora (nieco mniej niż na napęd pompy), koszty wywozu żużla, koszty zakupu drewna rozpałkowego. Więc dla miału koszty byłby pewnie na poziomie poniżej 6gr/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 28.01.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 KP nie chodzi o zachwalanie, ja też mam pc (pracuje od końca grudnia 2004) tylko jestem ciekawy jak z tą 2 taryfą. Przecież w domu jeszcze pralka, pewnie płyta grzewcza w kuchni tv oświetlenie itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.01.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Myślę że jednym z podstawowwych czynników przy wyborze systemu ogrzewania jest cena którą zapłacimy za 1kWh energii cieplnej dostarczonej do domu. Opierając się na Twoim poście można to przedstawić w sposó następujący : - pompa ciepła, w moim wypadku 6gr - węgiel 8-9gr - olej opałowy 21-23gr - kominek 11-17gr - gaz ziemny 11gr - gaz płynny 31gr Do tego zestawienia dodałbym prąd od 18gr, przy ogrzewaniu akumulacyjnym w II taryfie do 37gr jednotaryfowy. Ceny prądu z mojego rejonu energetycznego. A ja myślę, że cena jaką zapłacimy za 1 kWh mało kogo interesuje. Ważniejsze ile tych kWh do zapłacanie będzie. Bo czy lepsze jest 1000 kWh za 20 gr sztuka, czy 2000 kWh po 10 gr sztuka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 28.01.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Ja bym dodał jeszcze miał węglowy 4,3 gr/kWh Dla pełniejszego obrazu można dorzucić jeszcze kotły na pallets, 16-17gr/kWh oraz kotły na zgazowanie drewna, może ktoś podpowie ile przy tej instalacji kosztuje kWh? KP nie chodzi o zachwalanie, ja też mam pc (pracuje od końca grudnia 2004) tylko jestem ciekawy jak z tą 2 taryfą. Przecież w domu jeszcze pralka, pewnie płyta grzewcza w kuchni tv oświetlenie itp. Pozdrawiam Przepraszam, moje ostatnie zdanie nijak miało się do Twojego pytania i odpowiedzi na nie. Chciałem ukierunkować ewentualną dalszą dyskusję w tym wątku. Moje dane odnośnie użytkowania prądu dwutaryfowego. Praca pompy ciepła, cwu z cyrkulacją, pompy głębinowej dostarczającej wodę jako dolne źródło ciepła dla PC oraz wodę użytkową dla domu kosztuje 21gr/1kWh - na tych urządzeniach mam oddzielny podlicznik. Pozostała energia elektryczna zużyta w domu - płyta ceramiczna, pralka, zmywarka, oświetlenie, duża ilość sprzętu AV - 34gr/1kWh. Średnia cena wg. rachunków - 25gr/1kWh. Dane oparte na zestawieniu uzyskanym z czteromiesięcznych skrupulatnych notatek. Przypomnę, w moim rejonie energetycznym prąd dwutaryfowy kosztuje odpowiednio 18gr i 43,7gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.01.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 estem ciekawy jak z tą 2 taryfą. Przecież w domu jeszcze pralka, pewnie płyta grzewcza w kuchni tv oświetlenie itp. Pozdrawiam Peterek masz jedną taryfę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atomik 28.01.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Dla pełniejszego obrazu można dorzucić jeszcze kotły na pallets, 16-17gr/kWh Myślisz z pewnością o kotłach na pelety (czyli drewno granulowane), więc jako dość dobrze zorientowany ich użytkownik pozwolę sobie sprostować, że nie aż tyle, nie 16-17 gr/kWh, ale 11-13 gr/kWh. Tona peletu kosztuje ok. 500-600 zl brutto z dostawą, wydajność ciepłna ok. 17 GJ/tony - drewno o zawartości pary wodnej ok. 10%. Choc można kupić i taniej (wiadomo jak) i drożej (jesli u pośrednika). ...atomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 28.01.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 A ja myślę, że cena jaką zapłacimy za 1 kWh mało kogo interesuje. Ważniejsze ile tych kWh do zapłacanie będzie. Bo czy lepsze jest 1000 kWh za 20 gr sztuka, czy 2000 kWh po 10 gr sztuka? Jezier, Ty masz nieduży dom, zbudowany i zaadaptowany mocno pod kątem energooszczędności. Jak sam pisałeś roczne zużycie energii na ogrzewanie wynosi u Ciebie 8,5MWh. Ja mam nieco inną filozofię. Przy domu o 50% większym od Twojego roczne zużycie szacuję na minimum trzykrotnie wyższe. Nie znaczy że jest źle zbudowany czy źle ocieplony. Lubię światło, przestrzeń a już najbardziej widok za oknem. Mam ich zresztą blisko 50m2, głównie od strony północno-wschodniej czyli najzimniejszej, ale tam właśnie mam najładniejszy krajobraz. Napewno fakt ten dyskwalifikuje mój dom z grupy budynków energooszczędnych. Jak widzisz dla Ciebie przy kosztach ogrzewania najistotniejsza jest ilość zużytych kWh energii a nie cena jednostkowa, u mnie jest wręcz odwrotnie, jedna czy dwie MWh zużycia rocznego więcej czy mniej nie ma większego znaczenia, jest to zmiana kosztów o 60-120zł rocznie. W Twoim wypadku byłaby to już różnica 330-660zł a więc dużo bardziej dotkliwa i pewnie nie do zaakceptowania. Mam to co mi odpowiada i daleko mi do rachunków za ogrzewanie które płaciłem w blokowisku za 60-cio metrowe mieszkanie. Myślę że wśród forumowiczów są zdecydowani zwolennicy twojej opcji, pewnie części odpowiada mój punkt widzenia i spora grupa jest gdzieś pośrodku zainteresowana i ilością zużytej energii na ogrzewanie i ceną za zużytą jej jednostkę. W końcu te dwa elementy razem stanowią podstawę naszych bieżących kosztów ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 28.01.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Dla pełniejszego obrazu można dorzucić jeszcze kotły na pallets, 16-17gr/kWh Myślisz z pewnością o kotłach na pelety (czyli drewno granulowane), więc jako dość dobrze zorientowany ich użytkownik pozwolę sobie sprostować, że nie aż tyle, nie 16-17 gr/kWh, ale 11-13 gr/kWh. Tona peletu kosztuje ok. 500-600 zl brutto z dostawą, wydajność ciepłna ok. 17 GJ/tony - drewno o zawartości pary wodnej ok. 10%. Choc można kupić i taniej (wiadomo jak) i drożej (jesli u pośrednika). ...atomik Dane zaczerpnąłem z jednego z wątków o tym sposobie ogrzewania . Widocznie były błędne. Dziękuję za ich skorygownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 29.01.2005 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Jezier mam do ciebie pytanie.Gdzies mi uciekl temat na ktorym pisales szczegolowo o swoim ogrzewaniu,wiec pytam tutaj.Otoz jakie konwektory polecalbys oraz czy ta instalacja jest niezalezna od oswietlenia domu i czy problem cieplej wody nie moze rozwiazac przeplywowy ogrzewacz wody.Rowniez jak wyglada sprawa z przydzialem mocy w zakladzie energetycznym.Moj dom tez bedzie nieduzy i dobrze ocieplony a jednak posiadanie jednej sypialni wiecej, kosztem kotlowni do mnie przemawia.Jeszcze jestem na takim etapie ze moge dokonac przerobki i bardzo powaznie mysle o ogrzewaniu elektrycznym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts