Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nalepsze ogrzewanie

PaulaG

Recommended Posts

math. Nie mam najlepszego ogrzewania. Zostało ono wykonane pod jakieś konkretne założenia. Nie mam doświadczeń z innymi grzejnikami elektrycznymi niż te co wiszą u mnie na ścianie. Wybrałem najtańszy model wśród całego wachlarza grzejników jednego z fracuskich producentów. Czy warto coś takiego polecać?

Instalacja elektryczna jest w moim domu zrealizowana w oparci o 3 fazy i kilkadziesiąt obwodów, więc trochę jest niezależna a trochę nie jest.

Ogrzewacze przepływowe dobrze dobrane z pewnością mogą być dobrym rozwiazaniem. Co do przydziału mocy to ja nie mam dużego, ale też większego ZE nie chciał mi dać. Udało się zainstalowac max 32 A zabezpieczenia głównego.

Jedna sypialnia więcej to lepsze rozwiązanie niż więcej o jedną kotłownię. Pomyśl o ogrzewaniu elektrycznym to nie zaszkodzi. A z jakiego rozwiązania byś wtedy zrezygnował?

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KP napisał:
Myślę że wśród forumowiczów są zdecydowani zwolennicy twojej opcji, pewnie części odpowiada mój punkt widzenia i spora grupa jest gdzieś pośrodku zainteresowana i ilością zużytej energii na ogrzewanie i ceną za zużytą jej jednostkę. W końcu te dwa elementy razem stanowią podstawę naszych bieżących kosztów ogrzewania.

Tak na forum można znaleźć zwolenników ogrzewania w najróżniejszy sposób. Każdy ma jakieś argumenty, dlaczego wybrał taki a nie inny system.

ps. ciekawe czy Paula ma już wrażenie że dyskusja potoczyła się tak jak pisała na początku:

Cytat
Człowiek zadaje pytanie, a wywiązuje się rozmowa w stylu i dalej cały wykład o dżdżownicy, zamiast o słoniu...:-):-)

Dzieki Jezier za odpowiedz.Co do ogrzewania to miala byc instlacja olejowa.W projekcie mam wydzielona duza kotlownie /zamiast tej jednej sypialni/ w ktorej miala byc "wanna " na zbiorniki olejowe i scianka oddzielajaca piec.Czyli wszystko zgodnie ze sztuka budowlana.Ale po przeczytaniu wielu postow na temat ogrzewania zaczalem miec duze watpliwosci co do oleju.Pomyslalem wowczas o peletach,ale i to rozwiazanie wymaga kotlowni.Wegiel nie wchodzil w rachube!!!Po przeanalizowaniu wszelkich wariantow doszedlem do wniosku ze najlepiej byloby bez kotlowni.Wowczas zyskuje sypialnie ,nie buduje Shiedla za jakies 3-4 tys.i calej instalacji za nastepne ponad 20tys. Na placu boju pozostal prad i gaz z butli/ziemnego nie ma i za mojej kadencj nie bedzie/ Wybieram na dzien dzisiejszy prad.Mam dom prosty, Zawilec z Archetonu z jedna zmiana tzn.wpuszczonym garazem do wnetrza bryly budynku.Idealnie pasuje na moja dzialke.W salonie "koza"Jotul F 600, w okresie zimowym "chodzaca na okraglo"Jesli zerkniesz na projekt to tej scianki przy kominku nie bedzie,czyli duza otwarta powierzchnia ogrzewana koza.Pradem-konwektorami dogrzewane tylko sypialnie,lazienka no i jeden w pokoju dziennym.W lazience bojler 120l.Mam taryfe nocna.I tak to wyglada ,gdyby nie zdalo egzaminu to zawsze moge przezucic sie na gaz, piec kondensat dwufunkcyjny bez potrzeby posiadania kotlowni.Acha sciane mam 3W mialo byc 18 silikat,15 styropian,12 lupany silikat.A prawdopodobnie bedzie zamiast nosnej silikatowej 18 BK 600 znacznie cieplejszy.Mysle ze jest to dla mnie na dzien dzisiejszy rozwiazanie optymalne,a co z tego wyjdzie czas i zycie pokaze.Bardzo prosze wszystkich o opinie.Pozdrawiam :wink:

Jak czytam te koszty innych przy gazie z bańki to mi się łza w oku kręci.

Ja mam propan - butan ze zbiornika podziemnego. Piec kondensat, powierzchnia grzana 165 m2. Miesięcznie 700-800,- zł bez dogrzewania kominkiem (przy takiej lichej zimie). Temperatura 19/17 bo nie mieszkam tylko wykańczam. Fakt, że 2 miesiace nie było ocieplenia stropu, weluxów, te nygusy sie bez przerwy kręcą, drzwi nie zamykaja, nie ma głowić na grzejnikach, brak drzwi wewnetrznych, w garaży 15C ale ...... kasa płynie :(

Od lutego rusza kominek, mam nadzieję, że odzipnę, bo mnie te koszty wykończą.

I wcale bym się nie zdziwił, jakby przy mrozie -20C poszło by te wspomniane 1500,- zł !!!!

Cypek - u mnie, gdy nie było sufitu, tylko samo ocieplenie wisiało sobie luźno na rusztowaniu, przy +5 stC wewnątrz i -10 - 15 stC na zewnątrz (zeszłej zimy) kocioł kondensat spalał 10 m3/dobę gazu (100 m2 powierzchni do grzania). Teraz spala tyle, gdy wewnątrz jest 20 stC :)

pozdr - Krzysiek

Jezier, jak na razie to mam taryfę budowlaną, ale załatwiam (w zasadzie mam załatwioną) umowę na 10 kW z jedną taryfą.

Tak sobie czytałem posty forumowiczów i nie chcę patrzeć na zegarek, gdy pranie trzeba wstawić i obiad gotować na płycie. Przy moim buforze 200 litrowym, podejrzewam, że pompa i tak będzie musiała pracować na droższej taryfie. Zresztą nie mam doświadczenia, dom z gazobetonu jeszcze nieocieplony. Mam nadzieję, że np. za dwa lata będę mógł zmienić system opomiarowania na dwutaryfowy, jeśli "zwącham" :lol: w tym konkretny zysk.

Pozdrawiam

Warto przypominieć że jednym z najtańszych zródeł energi do ogrzewania jest ekogroszek czyli drony wegiel. Przy cenie zakupu 300 zł za tonę i kalorycznosći do 28 MJ/kg, sprawności pieca ok. 78 % uzyskujemy cenę czystej energi ok. 5 gr za KWh.

Dla porównania cena energi elektrycznej ok. 36 gr za kWh.

krispl napisał:
Miało być oczywisćie drobny węgiel... Cena energi z ekogroszku jest właściciwie taka sama jak cena energi z drewna. Drewno ma kaloryczność ok. 16 MJ/kg czyli ok dwa razy mniej niż ekogroszek ale jest za to ok 2 razy tańsze. Różnice w cenie energi są rzędu 4 a 5 gr za kWh.

Dane odnośnie drewna : 1mp to około 0,7m3. Z kolei 1m3 to w przybliżeniu 700kg. Wychodzi że 1mp równa się w przybliżeniu 500 kg. Wydajność kominka 40%, optymistycznie 60%.

Kaloryczność drewna na poziomie 16MJ/kg też wydaje mi się zawyżona.

Podane, w poprzednich postach, 11-17gr za kWh energii cieplnej uzyskanej z drewna wydaje mi się jak najbardziej prawidłowe.

Lepsze wyniki z pewnością osiąga się przy piecach zgazowujących drewno.

I tak najlepiej nie płacić wcale za ogrzewanie. Ja znam kilka sposobów.

1. Wykonać dom który nie potrzebuje energii do ogrzewania.

2. Produkować sobie energię ze słońca, wody i wiatru.

3. Mieć własne darmowe paliwko najłatwiej chyba drewno.

Można je łączyć ze sobą.

Co powiecie na zero kosztów eksploatacyjnych?

Ogrzewanie olejowe jakos tu malo popularne.

Mam piec olejowy Viessman z zasobnikiem 120l na ciepla wode, w domu 145m. Zupelna rewelacja, sam dziala, calkowicie bezobslugowy. Tylko raz na rok wymaga rutynowego przegladu, co trwa ok 1,5godziny. Spala niecale 2000l oleju na rok (to z poprzedniej zimy, bo obecna poki co tak lagodna, ze bedzie mniej). Zbiornik mam 1000l (wiekszy nie chcial sie w garazu zmiescic) wiec trzeba dwa razy w roku napelniac, ale z tym jak dotad nie ma problemu, bo olej przywoza z dnia na dzien. W sezonie grzewczym mam w domu caly czas 21 stopni- pilnuje tego tylko czujnik pogodowy na zewnatrz i odpowiednio ustawione zawory w grzejnikach. Gdy rozpale w kominku, to piec grzeje odpowiednio slabiej i nadal jest 21 stopni. Z roznych obliczen wynikalo, ze ogrzewanie propanem z butli byloby ok 20% drozsze. Jesli w przyszlosci doprowadza mi gaz z sieci to moge w moim piecu zmienic palnik na gazowy. Instalacja jest calkiem bezzapachowa, jedynie w garazu, gdzie mam zbiornik oleju czasem ten olej czuc, ale to przeciez garaz.

Ostatnio porobiliśmy trochę pomiarów temp. to podziele się z Wami naszymi doświadczeniami.

Dom 100m2 do grzania + garaż i pomieszczenie gosp. nieogrzewane. Poddasze nieużytkowe. Ściany BK 24 cm + 16 cm styropianu, na stropie 20 cm wełny.

Mamy w salonie kominek kaflowy, wkład Tarnawa 18 KW. Mąż bardzo lubi w nim palić. W kuchni częściowo otwartej na salon i w łazienkach ogrzewanie podłogowe, oczywiście elektryczne. W kuchni podłoga ustawiona na 30 stopni, w jednej łazience 25, w drugiej bez okna i właściwie używanej narazie jako WC podłoga wyłączona. Na strychu reku Kossa 500 połączony instalacją z DGP co jednak nie do końca się sprawdza. Reku zakłóca DGP. Trzeba będzie to lekko przerobić. Czerpnia podziemna - GWC.

W trakcie palenia w kominku cały dzień - w salonie jest ok. 24 stopni - sauna. Jeśli rozpali się wieczorem, po pracy to po ok. godzinie jest 21,5 - 22. Do rana temp. utrzymuje się na poziomie 20 stopni, przy zewnętrznej w nocy -7, -8, jak wracamy z pracy (bez porannego rozpalania) to jest 19. W sypialni 16 m2 mamy grzejniczek olejowy 1500 Wat, włączony na max. Włącza i wyłącza się cyklicznie. Temp jest tam ok. 18 stopni. Najlepsza do spania.

Dwa pozostałe pokoje po ok. 10 m2 są używane tylko okazjonalnie i w nich nic nie grzeje, tam temp. ok. 16,5-17 stopni.

A teraz nasze pomiary.

Przy wygaszonym kominku. W rurze idącej od GWC ,przy temp -3,5 na zewnątrz, temp. +3,5. Czyli GWC - zysk ok. 7 stopni.

Temp. w anemostatch nawiewowych 16,5. Nie wiem czy czy dobrze liczę, ale mnie wychodzi , że zysk z reku ok. 10 stopni.

Biorąc pod uwagę, że anemostatów wyciągowych jest 5 i średnia temp. 17 stopni (w pomieszczeniu gosp. gdzie jest ok. 5 stopni też jest anemostat wyciągowy, co obniża średnią temp. wyciąganą), sprawność reku jest ok. 60%. Producent podaje 90 %, ale może ja źle liczę.

Komfort termiczny w domu jest b. dobry, bo chyba to jest najbardziej istotne.

Teraz opłaty.

Mieszkamy pierwszą zimę, więc to też się liczy.

Za cały prąd w okresie od października do teraz płacimy średnio 500 zł za dwa miesiące. W tym czasie było spawanie ogrodzenia, a mąż wiecznie coś dłubie w garażu i używa elektronarzędzi. Poza tym pralka, lodówka, zmywarka, piecyk elektryczny. W to codzienne zużycie prądu nie wliczam termy do ogrzewania wody, bo przy ogrzewaniu gazowym załatwia to piec dwufunkcyjny.

Myślę, że jeśli za prąd do ogrzewania tzn. reku, podłogi, grzejnik i terma do wody zapłaciliśmy 300 zł za dwa miesiące to wszystko.

Licząc okres grzewczy 6 miesięcy to na ogrzanie domu i wody prądem wydamy 900 zł, no niech będzie górką 1000 :) . Drewno do kominka - dotychczas spaliliśmy ok. 5 mp po 120 zł to daje 600. Ale zdarzyło się palić już w sierpniu i we wrzesniu bo pogoda jaka była każdy wie. No trzeba też liczyć, że ta zima była b. łaskawa, a wiosna ma przyjść szybko.

Instalacja + reku to koszt 12 tys. zł.

Kominek w sumie nas kosztował 10 tys, ale to przez te kafle, sam wkład 3 tys.

Podgrzewne podłogi to koszt raczej pomijalny, bo razem weszło w instalację elektryczną. GWC - rury + wykop ok. 1 tys. i praca własna. Grzejniczki, myślę, że pomijalne. No razem z podłogówką niech będzie 1 tys. Całość inwestycyjna 24 tys. Kominek byłby bez względu na wybór systemu ogrzewania.

Tyle fakty, ale w sumie jesteśmy b. zadowoleni.

No właśnie mnie się wydawało, że druga instalacja nie jest potrzebna. Naprzykład u Maluszka działa to na jednej. U nas coś jest nie tak i dokładnie nie wiadomo co. Prawdopodobnie obwód do włączania reku i turbiny DGP nie powinien być jeden jak jest u nas tylko powinna być możliwość wyłączenia reku jak włącza się DGP, a za reku zawór zwrotny co by gorące powietrze nie cofało sie do rekuperatora.

A chyba najlepiej by to działało na dwóch niezależnych instalacjach, ale wtedy po dwie dziury w suficie.

• 1 year później...
:) JA MAM PIWNICE POD CAŁYM DOMEM W KTÓREJ ZNAJDUJE SIĘ KOTŁOWNIA Z PIECEM WSZYSTKOPALNYM (WĘGIEL DREWNO MIAŁ ŚMIECI) ZE STEROWANIEM ,BOJLER NA WODĘ DWUPŁASZCZOWY Z DODATKOWYM DOGRZEWANIEM ELEKTRYCZNYM(TO NA LATO)POWIESZCHNIA DO OGRZANIA OK 160M2 DOMU. NA RAZIE WYKOŃCZONY TYLKO PARTER ,CZĘŚCIOWO OCIEPLONE PODDASZE (WYKAŃCZAM)TEM. NA PARTERZE 20C NA GÓŻE JESZCZE TROCHĘ WIEJE .OD GRÓDNIA POSZŁ MI OK 2.5 TONY GROSZKU W PRZYSZŁOŚCI BĘDZIE KOMINEK Z ROZPROWADZENIEM CIEPŁA . UWAŻAM TO ZA NAJTAŃSZE OGRZEWANIE. ŚCIANY MAJĄ 38 CM + 5 CM STYROPIANU.

KrzysiekS napisał:
O pompie ciepła był długi wątek "kto ma ogrzewanie z pompą ciepła". Przedstawiono wady i zalety. O swoich doswiadczeniach napisała Magdzia, niestety były one smutne.

Twoja odpowiedź choć prawdziwa, zawiera tylko część prawdy. Czy wszyscy prawnicy tak mają :wink: ?

Jest na forum wielu zadowolonych użytkowników PC i tylko u jednej Magdzi coś było nie tak, ale zdaje się, że już wszystko w porządku.

aneta.g22 napisał:
:) JA MAM PIWNICE POD CAŁYM DOMEM W KTÓREJ ZNAJDUJE SIĘ KOTŁOWNIA Z PIECEM WSZYSTKOPALNYM (WĘGIEL DREWNO MIAŁ ŚMIECI) ZE STEROWANIEM ,BOJLER NA WODĘ DWUPŁASZCZOWY Z DODATKOWYM DOGRZEWANIEM ELEKTRYCZNYM(TO NA LATO)POWIESZCHNIA DO OGRZANIA OK 160M2 DOMU. NA RAZIE WYKOŃCZONY TYLKO PARTER ,CZĘŚCIOWO OCIEPLONE PODDASZE (WYKAŃCZAM)TEM. NA PARTERZE 20C NA GÓŻE JESZCZE TROCHĘ WIEJE .OD GRÓDNIA POSZŁ MI OK 2.5 TONY GROSZKU W PRZYSZŁOŚCI BĘDZIE KOMINEK Z ROZPROWADZENIEM CIEPŁA . UWAŻAM TO ZA NAJTAŃSZE OGRZEWANIE. ŚCIANY MAJĄ 38 CM + 5 CM STYROPIANU.

Co to jest piec ze sterowaniem? Taki piec wszystko-palny też można ustawiać termostatem??

Jeszcze interesuje mnie jedna rzecz: planuję mieć piec wszystko palny, kominek (z częœciowym DGP) i chętnie jeszcze dogrzałbym pršdem. Czy to jest możliwe?

Chodzi o to, że jak mi się wypali w komunku i piecu, a mi się nie chce wstawać, to żeby dalej grzał pršd... Czy to najlepiej zrobić po prostu niezależnymi grzejnikami elektrycznymi z termostatami?