Alina Martuś 19.09.2024 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alina Martuś 19.09.2024 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2 minuty temu, Alina Martuś napisał: Mam dylemat😔chciałabym zmieścić na jednej ścianie piecyk koza i schody drewniane młynarskie. Wyliczyłam , że dam radę je umieścić w odległości od pieca jakieś 60 cm w pionie i w poziomie . Mam zamiar je zaimpregnować przeciwogniowo. Tylko mam przeczucie , że te 60 cm nie wystarczy i impregnat też może nie wystarczyć... Bardzo proszę o pomoc. Czy te 60 cm wystarczy czy nie ryzykować i zrobić właz składany? Szukam rozwiązania dla wygodnego wchodzenia i schodzenia gdyż muszę wtargać na strych dość nieporęczne i duże przedmioty, a także będę tam wchodzić dość często. To dom letni , palimy w obecnym kominku tylko kilka razy w roku. Remont zaczynam w tym tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 19.09.2024 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września Schody ci się nie zapalą, jeżeli o to pytasz. (Oczywiście jeśli będziecie normalnie użytkować kozę, a nie np. robić jakieś eksperymenty z paleniem przy otwartych drzwiczkach, rozbudowanymi radiatorami na rurze spalinowej itd. - bo różne rzeczy ludzie potrafią wymyślać i wtedy nigdy nie ma gwarancji, że coś nie pójdzie nie tak ) Ewentualnie schody mogą się trochę powyginać/wypaczyć jeżeli wskutek działania ciepła z kozy się rozeschną. Ale w domku rekreacyjnym takie drobne defekty estetyczne są chyba do zaakceptowania (a zresztą wcale nie powiedziane, że na pewno powstaną). Jeśli jesteś paranoiczką i mimo wszystko się boisz, nie daje ci to spokoju, to zawsze możesz zamontować osłonę/ekran między schodami a kozą, np. z blachy albo - jeszcze lepiej - z płyty krzemienno-wapiennej (to taki materiał, z którego się buduje obudowy kominków, możesz ją otynkować cienkowarstwowo albo po prostu zaciągnąć klejem do płytek i pomalować). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alina Martuś 18.10.2024 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października Dzięki za odpowiedź. W sprawach ognia trochę paranoi nabyłam. Kiedyś na piecu elektrycznym kaflowym zapaliły mi się ciuchy. O mały włos nie straciłam dzieci. Dlatego teraz bardzo ostrożnie podchodzę do tematu ognia. W obu domach trzymam małą gaśnicę. Zrobię tak jak mówisz ekran chyba z blachy. Mocowanie zrobię tak , żeby ją ściągnąć na lato. Hm, ale blacha się przecież nagrzewa... Moja paranoja po przygodzie z piecem dotyczy samozapłonu. Wybieram wermikulit. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 22.10.2024 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października OK, tylko pamiętaj, żeby osłona nie przylegała do schodów, tylko żeby było zachowane kilka centymetrów pustki powietrznej. Możesz osłonę (ekran) zamontować na jakichś dystansach lub przymocować ją do ściany tak, żeby nie stykała się z drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts