Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Planując klejenie ( większej pow.) płytek klinkierowych na styropian, musisz "przekołować" styropian RAZEM Z SIATKĄ .

Kołki będą trzymały siatkę i uniknie się w ten sposób rozwarstwienia, pod wpływem ciężaru płytek, siatki od styropianu.

Pozdro

J

Zastanawiam się nad tym samym.

W projekcie "Dom w Petuniach" duża część elewacji jest właśnie

z płytek klinkierowych na styropian.

Zastanawiam się, czy to wystrzyma i będzie trwałe.

Rozważam nawet zmiany na technologię jednowarstwową, bo

rezygnacja z płytek nie wchodzi w grę.

Poradźcie - co robić? Utrzymają się na styropianie?

Jaka będzie wytrzymałość takiej konstrukcji?

Takie systemy funkcjonują ale jest kilka ograniczeń ;

- kołkujemy kołkami wkręcanymi przez siatkę

- min. 6-8 kołkoów/m2

- max pole nie dylatowane spoiną elastyczną (dobry jest czysty PUR firmy PCI ) ok.9-12 m2

- wymiar/powierzchnia płytek max. 0,1 m2

- ciężar płytek <40kg/m2

- i najważniejsze wymagane jest zbrojenie grubowarstwowe 5-7 mm na klejach do tego przeznaczonych ( w większości firm takich nie ma ) i siatka min. 165 g/m2

- klejenie płytki na pełny klej Flex ( np.Nanolight PCI ) a nie żadne wynalazki "prawie elastyczne"

- fuga flex

- na wełnie też działa

Taki system będzie działał nawet na dużych powierzchniach ,przy mniejszych moze się udać inaczej ale nikt za to nie da gwarancji.

Ja mam na cokole ocieplonym 5 cm FS20 i klej na siatkę położone płytki "cegiełki" klinkierowe. Trzyma się bardzo dobrze. Ale to jest niewielka powierzchnia, a w każdym razie niewysoka.

Pozdrawiam

Tommco

A jeśli nie zrobiło się tak jak piszecie- tzn. kołkowało sie tylko styropian a nie siatkę- to czy można zrobić to teraz kiedy ściany są już ocieplone i zagruntowane?? Bardzo mi zależy żeby cały dom obłożyć płytkami a nie pucem tyle, że podczas robót ociepleniowych nie było o tym mowy. Błagam o pomoc :-? .
  • 4 years później...
  • 7 months później...

Odnawiam pytanie, czy ktoś ma całą elewacje wyłożoną płytkami klinkierowymi na ocieplenie - jak to sie sprawuje.

Ja chciałbym wyłożyć płytkami ciętymi z cegły ręcznie formowanej, ale trochę się boję o wytrzymałość tego systemu.

hmm... a widziales kiedys cokoly z plytki klinkierowej? to taki skandard byl zamiast tynku mozaikowego.

Standard, kolkowanie przez siatke, klej elastyczny i jest gicio.

Odnawiam pytanie, czy ktoś ma całą elewacje wyłożoną płytkami klinkierowymi na ocieplenie - jak to sie sprawuje.

Ja chciałbym wyłożyć płytkami ciętymi z cegły ręcznie formowanej, ale trochę się boję o wytrzymałość tego systemu.

A przy tak zwanej okazji, jak najlepiej ciąć cegły na płytki?

Odnośnie cięcia to z tego co się orientowałem to wystarczy dobra tarcza diamentowa i cięcie na sucho. Najlepiej do tego jeszcze mieć piłe stołową.

Można też oddać do kamieniarza ale tam przeważnie tną na mokro a to niezbyt dobrze dla takiej cegły - dosyć chłonna.

Kurczę, chwilowo moja koncepcja cięcia płytek padła. Padła, bo upatrzyłem sobie kolor z palety cegieł ekoklinkieru. Okazało się, że tylko jedna strona cegły jest wykończona właściwie :-(

Może znacie producenta jasnych płytek klinkierowych? Nie żółtych... bardziej takich, które pasują do waniliowej elewacji i czekoladowej dachówki...

Kurczę, chwilowo moja koncepcja cięcia płytek padła. Padła, bo upatrzyłem sobie kolor z palety cegieł ekoklinkieru. Okazało się, że tylko jedna strona cegły jest wykończona właściwie :-(

Może znacie producenta jasnych płytek klinkierowych? Nie żółtych... bardziej takich, które pasują do waniliowej elewacji i czekoladowej dachówki...

Zobacz na http://www.feldhaus.pl. Ich płytki mają jedną bardzo ważną zaletę: nasiąkliwość <6%. Taka nasiąkliwość jest zalecana przez większość producentów systemów dociepleń z zewnętrzną okładziną z klinkieru.

Pozdrawiam

• 1 year później...

Spotkałem się ostatnio z systemami (np. Artbrick lub Infatec) ze specjalnym styropianem ułatwiającym układanie płytek klinkierowych:

http://i.imgur.com/iQPP2.jpg

Łatwiej jest znaleźć ekipę, która jest w stanie coś takiego ułożyć