Yesky995 20.09.2024 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września Zdjęcie Cześć, mam tak zamontowany wyłaz dachowy (zdjęcie). Chciałbym to dobrze zabudować, obecnie wieje przez szparę na spodzie. Myślałem nad wełna mineralna, później pianka i jakoś tynkiem wykończyć, ale jestem laikiem, stąd pytanie. jak to mądrze wykończyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 20.09.2024 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 16 minut temu, Yesky995 napisał: Zdjęcie Cześć, mam tak zamontowany wyłaz dachowy (zdjęcie). Chciałbym to dobrze zabudować, obecnie wieje przez szparę na spodzie. Myślałem nad wełna mineralna, później pianka i jakoś tynkiem wykończyć, ale jestem laikiem, stąd pytanie. jak to mądrze wykończyć? Przecież ten wyłaz nie ma żadnego podparcia, do czego jest on przymocowany? Żadnej wełny czy pianki nie dawaj bo to bez sensu. Tak jak to wygląda to ja bym doradził abyś dokręcił deski do pełnego deskowania równo z obwodem wyłazu a różnicę wysokości między pełnym deskowaniem a rama wyłazu zniwelował deską wzdłuż obwodu ramy, takie przedłużenie ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesky995 20.09.2024 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września Wyłaz jest oparty na łatach/kontrłatach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 20.09.2024 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2 godziny temu, Yesky995 napisał: Wyłaz jest oparty na łatach/kontrłatach Kontrłaty to raczej nie bo one są wzdłuż krokwi a łaty w poprzek krokwi, łat ja tam nie widzę, bynajmniej na tym kawałku zdjęcia które zapodałeś. Zresztą nie zmienia to faktu z naprawą tego niechlujnego osadzenia wyłazu dachowego jaki podałem Ci wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesky995 20.09.2024 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września A jak to zabuduje, to dalej będzie wiało, jak to dobrze uszczelnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 20.09.2024 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września Jak zrobisz tak jak pisałem to już nic nie będziesz musiał uszczelniać. Skoro tam jest blacha na dachu to co tam wieje? Coś mi się wydaje że ten dach masz tak zrobiony jak ten wyłaz. Spod blachy nic nie [powinno wiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesky995 21.09.2024 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września To zdjęcie może pokaże w czym problem Zdjęcie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.09.2024 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września (edytowane) 16 minut temu, Yesky995 napisał: To zdjęcie może pokaże w czym problem Zdjęcie 2 Czyli jak stwierdziłem wcześniej, niechlujna i odwalona kicha przez dekarza. Dekarz wyciął za dużą dziurę w blasze pod wyłaz i teraz kołnierz uszczelniający jest za krótki. Kup na metry taśmę uszczelniającą ołowianą, podobną do tej od wyłazu i podklej ją od zewnątrz robiąc zakład pod kołnierz od wyłazu. Ewentualnie zamiast taśmy ołowianej włóż kawałek blachy takiej jakiej używałeś do pokrycia. Dawno miałeś robiony ten dach? Edytowane 21 Września przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesky995 23.09.2024 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Będzie z dwa lata temu, z tego co rozumiem, to ten pasek na dole wylazu, powinien przylegać do dachówki. Aktualnie nie przylega, i muszę to czyms przykleić dokładnie do dachówki. Niestety nie wiedziałem tego wcześniej. Spróbuję kupić taśmę o której mówiłeś i dokładnie przykleić do dachówki, a później do okoła wyrobić deskami na równo z ramą wyłazu. Dzięki wielkie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.09.2024 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 4 godziny temu, Yesky995 napisał: Będzie z dwa lata temu, z tego co rozumiem, to ten pasek na dole wylazu, powinien przylegać do dachówki. Aktualnie nie przylega, i muszę to czyms przykleić dokładnie do dachówki. Niestety nie wiedziałem tego wcześniej. Spróbuję kupić taśmę o której mówiłeś i dokładnie przykleić do dachówki, a później do okoła wyrobić deskami na równo z ramą wyłazu. Dzięki wielkie za pomoc Ten pasek jak go nazwałeś to taśma ołowiana i od spodu ma klej który jest zabezpieczony folią, widać ją na fotce, jeszcze jej nikt nie oderwał więc dlatego ta taśma nie trzyma się dachówki. Jak odkleisz folię zabezpieczającą to palcami uformuj taśmę aby dokładnie przylegała do dachówki po wcześniejszym jej oczyszczeniu aby klej dobrze złapał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts