Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy 2024

Recommended Posts

Witam. Jeżeli chodzi o warunki to sami składaliście papiery czy robiliście to przez biuro projektowe? Jeżeli sami to czy wygląda to jakoś skomplikowanie czy lepiej iść do biura i nie zawracać sobie głowy? Projektu domu jeszcze nie zamawiałem ale mam na oku pewien projekt i na jego podstawie chciałbym dostać warunki. Czy bez większego doświadczenia mogę sam złożyć? Mam już warunki z wodociągu i prądu. Możecie coś podpowiedzieć od siebie aby ten wniosek jednak samemu wypełnić?

W dniu 21.09.2024 o 19:31, BostonPrime777 napisał:

Witam. Jeżeli chodzi o warunki to sami składaliście papiery czy robiliście to przez biuro projektowe? Jeżeli sami to czy wygląda to jakoś skomplikowanie czy lepiej iść do biura i nie zawracać sobie głowy? Projektu domu jeszcze nie zamawiałem ale mam na oku pewien projekt i na jego podstawie chciałbym dostać warunki. Czy bez większego doświadczenia mogę sam złożyć? Mam już warunki z wodociągu i prądu. Możecie coś podpowiedzieć od siebie aby ten wniosek jednak samemu wypełnić?

mapquest directions

Jeśli masz już warunki z wodociągu i prądu, to złożenie wniosku o warunki zabudowy samodzielnie nie jest bardzo skomplikowane, ale wymaga pewnej znajomości przepisów i formalności. Jeśli nie czujesz się pewnie, biuro projektowe może zaoszczędzić ci czasu i stresu, jednak przy odrobinie chęci można spróbować to zrobić samemu.

Edytowane przez lilysmith10
  • Like 1

4 godziny temu, henrykow napisał:

Po pierwsze o jakich warunkach mówisz, o warunkach zabudowy? Jeżeli tak to idziesz do gminy, wypełniasz papierek i dostajesz WZ dla danej działki, jeżeli działka jest ujęta w MPZP to tak samo, udajesz się do gminy i dostajesz wypis z miejscowego planu. Różnica polega na tym że na WZ możesz trochę poczekać a wypis z planu dostaniesz od ręki (no może dwa, trzy dni w zależności jak urzędnik podejdzie do tematu). Wątpię aby biuro projektowe zajmowało się załatwianiem WZ a w zasadzie to przy kupnie działki powinieneś dostać od właściciela WZ czy wypis z planu.

I mała uwaga, nie dostajesz warunków do projektu tylko projekt dopasowujesz do warunków, czyli najpierw warunki a potem projekt domu.

I zapewne nie masz warunków z wodociągów i z ZE tylko dostałeś zapewnienie dostaw mediów, o warunki przyłączeniowe dopiero będziesz się starał jak dostanie PnB.

I nie bój się, nie Ty pierwszy i nie ostatni co załatwia sam papierki na budowę, żadna filozofia.

Działkę kupywałem bez warunków. Tak tak to jest te zapewnienie o dostawie potrzebne do wz. Dlatego tylko przeglądam projekty bez zakupu i później jak dostanę warunki to wtedy będę już głębiej myślał. Ale też w warunkach podaje się jakieś swoje parametry co do budynku więc mam już z 2-3 projekty na oku więc się okaże. Tylko pytanie czy w gminie szybciej to ogarną czy przez ebudownictwo ogarniać wypełniając w domu na spokojnie a później tylko donieść papiery? 

• 1 month później...

Hej, podepne się pytaniem pod temat.

Czy mogę wystąpić o warunki zabudowy jeśli na działce w której planuję postawić dom. Stoi budynek gospodarczy w opłakanym stanie, który jest obecnie naniesiony na mapie? (Docelowo będzie wyburzony) I na tym miejscu będzie stał dom.  Czy musi pierwsze zniknąć z mapy żeby takie warunki otrzymać?

Edytowane przez tomcio1235