BostonPrime777 21.09.2024 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września Witam. Jeżeli chodzi o warunki to sami składaliście papiery czy robiliście to przez biuro projektowe? Jeżeli sami to czy wygląda to jakoś skomplikowanie czy lepiej iść do biura i nie zawracać sobie głowy? Projektu domu jeszcze nie zamawiałem ale mam na oku pewien projekt i na jego podstawie chciałbym dostać warunki. Czy bez większego doświadczenia mogę sam złożyć? Mam już warunki z wodociągu i prądu. Możecie coś podpowiedzieć od siebie aby ten wniosek jednak samemu wypełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilysmith10 23.09.2024 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września (edytowane) W dniu 21.09.2024 o 19:31, BostonPrime777 napisał: Witam. Jeżeli chodzi o warunki to sami składaliście papiery czy robiliście to przez biuro projektowe? Jeżeli sami to czy wygląda to jakoś skomplikowanie czy lepiej iść do biura i nie zawracać sobie głowy? Projektu domu jeszcze nie zamawiałem ale mam na oku pewien projekt i na jego podstawie chciałbym dostać warunki. Czy bez większego doświadczenia mogę sam złożyć? Mam już warunki z wodociągu i prądu. Możecie coś podpowiedzieć od siebie aby ten wniosek jednak samemu wypełnić? mapquest directions Jeśli masz już warunki z wodociągu i prądu, to złożenie wniosku o warunki zabudowy samodzielnie nie jest bardzo skomplikowane, ale wymaga pewnej znajomości przepisów i formalności. Jeśli nie czujesz się pewnie, biuro projektowe może zaoszczędzić ci czasu i stresu, jednak przy odrobinie chęci można spróbować to zrobić samemu. Edytowane 23 Września przez lilysmith10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.09.2024 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września W dniu 21.09.2024 o 14:31, BostonPrime777 napisał: Witam. Jeżeli chodzi o warunki to sami składaliście papiery czy robiliście to przez biuro projektowe? Jeżeli sami to czy wygląda to jakoś skomplikowanie czy lepiej iść do biura i nie zawracać sobie głowy? Projektu domu jeszcze nie zamawiałem ale mam na oku pewien projekt i na jego podstawie chciałbym dostać warunki. Czy bez większego doświadczenia mogę sam złożyć? Mam już warunki z wodociągu i prądu. Możecie coś podpowiedzieć od siebie aby ten wniosek jednak samemu wypełnić? Po pierwsze o jakich warunkach mówisz, o warunkach zabudowy? Jeżeli tak to idziesz do gminy, wypełniasz papierek i dostajesz WZ dla danej działki, jeżeli działka jest ujęta w MPZP to tak samo, udajesz się do gminy i dostajesz wypis z miejscowego planu. Różnica polega na tym że na WZ możesz trochę poczekać a wypis z planu dostaniesz od ręki (no może dwa, trzy dni w zależności jak urzędnik podejdzie do tematu). Wątpię aby biuro projektowe zajmowało się załatwianiem WZ a w zasadzie to przy kupnie działki powinieneś dostać od właściciela WZ czy wypis z planu. I mała uwaga, nie dostajesz warunków do projektu tylko projekt dopasowujesz do warunków, czyli najpierw warunki a potem projekt domu. I zapewne nie masz warunków z wodociągów i z ZE tylko dostałeś zapewnienie dostaw mediów, o warunki przyłączeniowe dopiero będziesz się starał jak dostanie PnB. I nie bój się, nie Ty pierwszy i nie ostatni co załatwia sam papierki na budowę, żadna filozofia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BostonPrime777 23.09.2024 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 4 godziny temu, henrykow napisał: Po pierwsze o jakich warunkach mówisz, o warunkach zabudowy? Jeżeli tak to idziesz do gminy, wypełniasz papierek i dostajesz WZ dla danej działki, jeżeli działka jest ujęta w MPZP to tak samo, udajesz się do gminy i dostajesz wypis z miejscowego planu. Różnica polega na tym że na WZ możesz trochę poczekać a wypis z planu dostaniesz od ręki (no może dwa, trzy dni w zależności jak urzędnik podejdzie do tematu). Wątpię aby biuro projektowe zajmowało się załatwianiem WZ a w zasadzie to przy kupnie działki powinieneś dostać od właściciela WZ czy wypis z planu. I mała uwaga, nie dostajesz warunków do projektu tylko projekt dopasowujesz do warunków, czyli najpierw warunki a potem projekt domu. I zapewne nie masz warunków z wodociągów i z ZE tylko dostałeś zapewnienie dostaw mediów, o warunki przyłączeniowe dopiero będziesz się starał jak dostanie PnB. I nie bój się, nie Ty pierwszy i nie ostatni co załatwia sam papierki na budowę, żadna filozofia. Działkę kupywałem bez warunków. Tak tak to jest te zapewnienie o dostawie potrzebne do wz. Dlatego tylko przeglądam projekty bez zakupu i później jak dostanę warunki to wtedy będę już głębiej myślał. Ale też w warunkach podaje się jakieś swoje parametry co do budynku więc mam już z 2-3 projekty na oku więc się okaże. Tylko pytanie czy w gminie szybciej to ogarną czy przez ebudownictwo ogarniać wypełniając w domu na spokojnie a później tylko donieść papiery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.09.2024 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Godzinę temu, BostonPrime777 napisał: Działkę kupywałem bez warunków. Tak tak to jest te zapewnienie o dostawie potrzebne do wz. Dlatego tylko przeglądam projekty bez zakupu i później jak dostanę warunki to wtedy będę już głębiej myślał. Ale też w warunkach podaje się jakieś swoje parametry co do budynku więc mam już z 2-3 projekty na oku więc się okaże. Tylko pytanie czy w gminie szybciej to ogarną czy przez ebudownictwo ogarniać wypełniając w domu na spokojnie a później tylko donieść papiery? Nie wiem jak to jest przez ebudwnictwo bo tego nie robiłem. Dziwne jest że działkę kupiłeś bez WZ bo może okazać się że to działka rekreacyjna nie pod zabudowę jednorodzinną. Tak, we wniosku o wydanie WZ podajesz swoje parametry, gabaryty domu, gdzie będzie stał dom na działce, garaż czy gospodarczy itp do tego będziesz potrzebował mapkę ale tą chyba masz bo przy zakupie powinieneś ją dostać a gmina ustosunkuje się do tego wydając pozytywne lub będzie kazała poprawić. Najlepiej jak udasz się do gminy i tam dopytasz urzędnika, nic strasznego a nie będziesz błądził we mgle🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcio1235 11.11.2024 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada (edytowane) Hej, podepne się pytaniem pod temat. Czy mogę wystąpić o warunki zabudowy jeśli na działce w której planuję postawić dom. Stoi budynek gospodarczy w opłakanym stanie, który jest obecnie naniesiony na mapie? (Docelowo będzie wyburzony) I na tym miejscu będzie stał dom. Czy musi pierwsze zniknąć z mapy żeby takie warunki otrzymać? Edytowane 11 Listopada przez tomcio1235 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts