Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy garaż- blaszak w odległości 1,6m od granicy ???

bohdan

Recommended Posts

On 2002-09-12 08:51, Marek13 wrote:

Sąsiad. Ja też bym Ciebie zaskarżył. Dobrzy producenci garaży blaszanych uoprzedzają, że musi być pozwolenie na budowę nawet garażu blaszanego.

Marek, możesz podać podstawę prawną ?

przecież, to tymczasowe i w każdym momencie mogę to przestawić,

a czy o psią bude tez mam sie ubiegać aby pozwolenie dostać

no, a jak sąsiad zakwestionuje parasol p. śloneczny - który jest wbity w ziemie - przez co połączony trwale z podłożem ???

a sąg drzewa, który złoże pod płotem :roll:

A może inni mają inne informacje na ten temat ?

prosze - napiszcie coś

Prawo budowlane - definicja tymczasowego obiektu budowlanego:

tymczasowym obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć obiekt budowlany przeznaczony do czasowego użytkowania w okresie krótszym od jego trwałości technicznej, przewidziany do przeniesienia w inne miejsce lub rozbiórki, a także obiekt budowlany nie połączony trwale z gruntem, jak: strzelnice, kioski uliczne, pawilony sprzedaży ulicznej i wystawowe, przekrycia namiotowe i powłoki pneumatyczne, urządzenia rozrywkowe, barakowozy, obiekty kontenerowe,

garaż nie mieści się w tej definicji - dlatego sądzę, że sąsiad ma rację.

Buda to natomiast obiekt małej architektury a to zupełnie inna sprawa.

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

http://www.rzeczpospolita.com.pl/prawo/doc/bud1019.html

To czy coś nazwiemy garażem, altanką, składzikiem, magazynkiem to nie ma znaczenia. Na mój dom ludzie mówią domeczek dla lalek, a jednak musiałem dostać pozwolenie.

Nikt nie powiedział, że muszę mieć rację. Zawsze możecie zapytać się w gminie.

Hm, obiło mi się o uszy, że jeżeli ma to być obiekt zaplecza budowy (magazynek, szatnia, czy po prostu buda) to żeby nie było kłopotów musi być ujęty w projekcie zagospodarowania działki jako tymczasowy obiekt zaplecza przeznaczony do likwidacji w momencie zakończenia budowy. I wtedy stoi tam tak długo jak długo prowadzisz budowę.

Aaaaaaaaaaleeeeeeeeeee..... jeżeli taki nie związany trwale z gruntem obiekcik chesz postawić, bo taki masz kaprys, a nie jest to obiekt małej architektury, to MUSISZ dokonac zgłoszenia w wydziale architektury, ale i tak to cuś nie może tam stać dłużej niż 180 dni.