bohdan 11.09.2002 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 Kochanipostawiłem garaż - blaszak niezwiązany trwale z gruntemblisko na trylinkach, sasiad to kwestionuje i każe mi usunąć co mam zrobić i kto ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 12.09.2002 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Sąsiad. Ja też bym Ciebie zaskarżył. Dobrzy producenci garaży blaszanych uoprzedzają, że musi być pozwolenie na budowę nawet garażu blaszanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan 13.09.2002 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 On 2002-09-12 08:51, Marek13 wrote: Sąsiad. Ja też bym Ciebie zaskarżył. Dobrzy producenci garaży blaszanych uoprzedzają, że musi być pozwolenie na budowę nawet garażu blaszanego. Marek, możesz podać podstawę prawną ? przecież, to tymczasowe i w każdym momencie mogę to przestawić, a czy o psią bude tez mam sie ubiegać aby pozwolenie dostać no, a jak sąsiad zakwestionuje parasol p. śloneczny - który jest wbity w ziemie - przez co połączony trwale z podłożem ??? a sąg drzewa, który złoże pod płotem A może inni mają inne informacje na ten temat ? prosze - napiszcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 13.09.2002 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Prawo budowlane - definicja tymczasowego obiektu budowlanego:tymczasowym obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć obiekt budowlany przeznaczony do czasowego użytkowania w okresie krótszym od jego trwałości technicznej, przewidziany do przeniesienia w inne miejsce lub rozbiórki, a także obiekt budowlany nie połączony trwale z gruntem, jak: strzelnice, kioski uliczne, pawilony sprzedaży ulicznej i wystawowe, przekrycia namiotowe i powłoki pneumatyczne, urządzenia rozrywkowe, barakowozy, obiekty kontenerowe,garaż nie mieści się w tej definicji - dlatego sądzę, że sąsiad ma rację.Buda to natomiast obiekt małej architektury a to zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 13.09.2002 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Marek13.A jeśli ten blaszak nie będzie przeznaczony do przechowywania samochodu tylko jako skład narzedzi i materiałów.Po prostu magazynek?Nie ma tam też możliwości dojechać autem.To co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 13.09.2002 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:http://www.rzeczpospolita.com.pl/prawo/doc/bud1019.html To czy coś nazwiemy garażem, altanką, składzikiem, magazynkiem to nie ma znaczenia. Na mój dom ludzie mówią domeczek dla lalek, a jednak musiałem dostać pozwolenie.Nikt nie powiedział, że muszę mieć rację. Zawsze możecie zapytać się w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.09.2002 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Blaszak czy garaż, nazwa nie ma znaczenia.Według mnie wystarczy zgłosić w gminie i jeśli w ciągu 30 dni nie będzie sprzeciwu ze strony gminy to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 13.09.2002 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Hm, obiło mi się o uszy, że jeżeli ma to być obiekt zaplecza budowy (magazynek, szatnia, czy po prostu buda) to żeby nie było kłopotów musi być ujęty w projekcie zagospodarowania działki jako tymczasowy obiekt zaplecza przeznaczony do likwidacji w momencie zakończenia budowy. I wtedy stoi tam tak długo jak długo prowadzisz budowę.Aaaaaaaaaaleeeeeeeeeee..... jeżeli taki nie związany trwale z gruntem obiekcik chesz postawić, bo taki masz kaprys, a nie jest to obiekt małej architektury, to MUSISZ dokonac zgłoszenia w wydziale architektury, ale i tak to cuś nie może tam stać dłużej niż 180 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts