Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina wentylacyjna przy wełnie - dach bez deskowania

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam do was dwa pytania. 

Powoli planuje wykonanie ocieplenia poddasza, wełną skalną Rockwoola, własnymi siłami.

W związku z tym mam do was dwa pytania jak poniżej :

1. W moim przypadku mam dach pokryty  dachówka ceramiczną, pod nią jest membrana i tutaj rodzi się pytanie, czy w przypadku braku deskowania powinienem mimo wszystko wykonać szczelinę dylatacyjna ? Jeśli tak, to mniejszą większą lub taką samą jak w przypadku pełnego deskowania ? Wełna 2 x 15 cm , krokwie mają 18 cm + planowany stelaż 12 cm. 

2. Planuje ocieplić dach jak na poniższej grafice: pozycja 1 - 30 cm wełny, pozycja 3 - 25 cm wełny wdmuchane (oddzielenie poddasza od strychu ) i odnośnie pozycji 2 - czy jest sens zwiększać grubość do 45 cm, czy zostawić 30 cm tak jak wyżej ? 

Rzut dachu.jpg

https://forum.murator.pl/topic/283025-szczelina-wentylacyjna-przy-we%C5%82nie-dach-bez-deskowania/

40 minut temu, henrykow napisał:

Nie, nie musisz zostawiać szczeliny jeżeli masz membranę wysoko paroprzepuszczalną. Wełna ma to do siebie że po jakimś czasie i tak "usiądzie" i szczelina sama się zrobi.

Zastosowana była - COROTOP Membrana Red Strong 180gm, mam nadzieje że kwalifikuję się do wysoko przepuszczalnej. 

Jeżeli membrana jest wysokoparoprzepuszczalna to nie ma koniecznosci sotoswania szczeliny wentylowanej. W twoim przypadku jak krokwie masz 18cm to szczelina utwrozy się samoistnie ale nie musisz jej wentylować. 

Godzinę temu, Tomek W napisał:

Jeżeli membrana jest wysokoparoprzepuszczalna to nie ma koniecznosci sotoswania szczeliny wentylowanej. W twoim przypadku jak krokwie masz 18cm to szczelina utwrozy się samoistnie ale nie musisz jej wentylować. 

Rozumiem, membrana COROTOP Membrana Red Strong 180gm z tego co się dowiedziałem jest wysoko paroprzepuszczalną. 

Tak tylko dla pewności, wełnę powinienem dołożyć do membrany i wykonać haczyki na 12 cm tak aby wełnę wełnę zmieścić w 30 cm, czy powinienem się odsunąć dla bezpieczeństwa cm lub dwa ? 

Czyli wentylacja jest potrzebna głownie przy pełnym deskowaniu tak aby deski nie były zawilgocone.

• 2 weeks później...
W dniu 24.09.2024 o 08:58, Broken1Winggs napisał:

Rozumiem, membrana COROTOP Membrana Red Strong 180gm z tego co się dowiedziałem jest wysoko paroprzepuszczalną. 

Tak tylko dla pewności, wełnę powinienem dołożyć do membrany i wykonać haczyki na 12 cm tak aby wełnę wełnę zmieścić w 30 cm, czy powinienem się odsunąć dla bezpieczeństwa cm lub dwa ? 

Czyli wentylacja jest potrzebna głownie przy pełnym deskowaniu tak aby deski nie były zawilgocone.

Wentylacja jest potrzebna głownie przy deskowaniu i wtedy potrzebujesz mieć wentylację 3-6cm żeby zapewnić odpowiednią ilość wymiany powietrza. 
Przy membranach wysokoparoprzepuszczalnych nie ma konieczności stooswania szczeliny ale tez zastosowanie jej nie bedzie blędem. JAk masz miejsce mozesz zrobic 1-2cm szczeliny ale już jej nie wentyluj bo sama membrana tutaj będzie tą parę wodną odprowadzać.