rhadrys 27.01.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Mam w projekcie strop Terriva. Chcę wykonać tradycyjny (stemple + szalunek + beton zbrojony stalą). Czy mogę robić to bez problemu czy formalnie muszę to gdzieś zgłaszać (dziennik budowy itp.) Dlatego chcę tradycyjny bo dostałem gratis mnóstwo stempli, desek szalunkowych i trochę stali. Czy z zamianą schodów wewnętrznych z drewnianych na betonowe jest problem na etapie adaptacji, wpisu do dziennika, czy wolna amerykanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 27.01.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 nie wolno ot tak sobie zmieniać typu stropu - deski, stemple i stal jest również potrzebna do stropu w teriva więc napewno wszystko wykorzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 27.01.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Stal się przyda na wieńce, podciągi, słupki (czy jak je zwał) na poddaszu, nadproża. Nie zmarnują się.Jak jeszcze nie wylałeś fundamentów, to stal wejdzie jeszcze w ławę.Jaki masz stan, jaki dom i ile masz tej stali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.01.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Ze schodami rób co chcesz.A co do reszty to zdziwisz się jak zobaczysz ile idzie desek,stali na każdej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agana 19.02.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Szukałam coś na temat terivy i wyrzuciło mi ten temat. Zastanawiam się bowiem, czy warto zmieniać terivę, którą mam zaproponowaną w projekcie na strop lany (tańszy). Z kolei rosną koszty przy adaptacji, robocizna też. Nie ma róży bez kolców. Może ktoś ma to za sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.02.2005 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Formalnie to powinno się zglaszac ale roznie to bywa - jesli bylby odbior to przy stropie moze sie ktos nie domyslic ale juz schody to widac jak sie zamieni. BTW - z Teriva to jest nieco prościej - stropu monolitycznego nie mozna sobie ot tak wylac dobierajac parametry na "oko" powinien to ktos skonultowac. Ogólnie z Terivą jest dużo mnie problemów - jak wiele osób zauważyło - deski i stal zawsze sie przydadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agana 19.02.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 No tak, z terivą mniej kłopotów, ale czy w efekcie jest dużo drożej niż przy zastosowaniu klasycznego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzordz 20.02.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 problem z zamiana wykonania stropu - z lanego na terrrive lub odwrotnie, to wg mnie problem czysto spekulacyjny. podczas naszej budowy (ciagnie sie juz jakies 3 m-ce, niebawem konczymy stan surowy otwatry) podjelismy decyzje, ze zamiast lanego bedzie twrriva. nie bylo to zwiazane, z zadnym zgloszeniem. roznica jest opisana w dzienniku budowy i to wszystko. a z tego co wiem to w zakresie stosowanych materialow na budowie jest wolna reka - nikt nigdy nie powiedzial, ze musi byc jak w projekcie. zreszta to sie tyczy nie tylko materialow, ale i drobnych zmian adaptacyjnych np o tu nie stawiamy tej scianki, lub przesuwamy ja o 50 cm..... a stemple? spokojnie - przydzadza sie rowniez i przy terrivie...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.02.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 problem z zamiana wykonania stropu - z lanego na terrrive lub odwrotnie, to wg mnie problem czysto spekulacyjny. pzdr A to dobre -szczególnie jak się zamieni Terivę na "lany" i zrobi go na tzw. "oko". Wraz ze zaminą stropu zmieniają się też i wys. pomieszczeń itd. to nie jest to samo co przesunięcie ścianki działowej - w końcu strop to element konstrukcyjny - ryzyko podejmuje się na własną rękę. Jeśli jednak jest to wykonywane pod nadzorem to problemów nie powinno być zbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzordz 20.02.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 problem z zamiana wykonania stropu - z lanego na terrrive lub odwrotnie, to wg mnie problem czysto spekulacyjny. pzdr A to dobre -szczególnie jak się zamieni Terivę na "lany" i zrobi go na tzw. "oko". a widziales gdzies w moim poscie stwierdzenie "na oko"?? pisalem tylko i wylacznie, ze mozna... troche mniej nadgorliwosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.02.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 a widziales gdzies w moim poscie stwierdzenie "na oko"?? pisalem tylko i wylacznie, ze mozna... troche mniej nadgorliwosci... Nie ,nie widziałem ale to niekoniecznie sie odnosiło do Twoich słów - raczej jako uwaga gdyby ktoś w ten sposób się chciał za to zabrać. W każdym razie - nejlepiej sprawdzić rachunek kosztów - spytać jakiegoś wykonawce - według mnie koszty robocizny przy szalowaniu całej powierzchnii stropu mogą zniwelować potencjalne zyski stropu monolitycznego. Przynjmniej obecnie taka jest tendencja - zmniejszanie robocizny kosztem droższych materiałów ale w ogólnym rozrachunku z reguły i tak wychodzi taniej. Chyba ,że we własnym zakresie - przynajmniej częściow - wtedy sytuacja może się zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macend 20.02.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Z urzedowego punktu widzenia, powinienes oficjalnie (pisemnie) zapytac czy zmiana stropu jest zmiana istotna. Ale w praktyce po wykonaniu robot wykonczeniowych Pani z Urzedu bedzie wszystko jedno przy odbiorze, wiec.... Oczywiscie wpis w dzienniku przez kierownika budowy mile widziany pozdr Macend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts