Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty schodkowe.

Zyc10

Recommended Posts

Chciał bym z góry podziękować za pomoc. 

1. Kupiłem gotowy projekt, oddalem go do architekta by dokonał kilku zmian.

2 fundamenty wyszły schodkowe tylko nie ma nigdzie rozpisane w którym momencie ma być uskok, a więc moje pierwsze pytanie kto to ustala.

3 W projekcie są ściany fundamentowe monolityczne, a mnie interesują bardziej bloczki szalunkowe, kolejne pytanie czy lepiej iść by to zmienił, słyszalem że z kierownikiem można ustalać jakie mają być ściany fundamentowe.

4 fundamenty w najlepszym miejscu ma 2.2m a w najplytszym jest 1.4.

Schodki w fundamencie moga być z 2 powodów -grunt nośny jest na róznej głebokości -wtedy lokalizacja schodów wynika z ukladu warstw gruntu, należy ławe posadowac zawsze na nosnym gruncie, drugi powód to pochyła działka i wtedy uskoki należy tak wykonac by spód ławy zawsze był poniżej przemarzania. W projeekcie te uskoki rysuje konstruktor, -projekt wykonawczy. Jeżeli nie masz takiego to kierwnik powinien to ogaranąc np w konsultacji z konstruktorem. 

Dzwne masz te głebokości. -chyba że to grunt nosny decyduje

• Thanks 1

• 3 weeks później...

Jeżeli nie masz wody powyżej poziomu posadowienia to zamiana ścian żelbetowych na bloczki nie powinna być problemem, chyba, że wynika to ze szczególnych rozwiązań konstrukcyjnych (np. słupy/trzpienie na tych ścianach itp.). Jeżeli kierownik jest ogarnięty to nie będzie miał problemu z podjęciem decyzji.

Wydaje mi się, że te schodki są dlatego, że pod częścią niepodpiwniczoną są na 1.4 m a pod ścianami piwnicy na 2.2 m. Masz projekt typowy więc i tak konstruktor powinien wykonać adaptację do warunków istniejących, narysuje wtedy dokładanie te uskoki i może od razy wypowiedzieć się w temacie zamiany ścian.

• 2 weeks później...

Dopasowuje się do stopy i nie wymaga pochylenia. Jest to mniejsze w przypadku aktywnego drenażu, ponieważ zapobiega ciśnieniu w przypadku podniesienia się poziomu wody. W twoim przypadku wypłynie do światła dziennego, zakładając, że tak się stanie. Pomyśl o wodzie unoszącej się spod domu i zamiast tworzyć efekt miski, będzie ona spływać na boki do światła dziennego

W dniu 23.10.2024 o 17:36, dexteko1 napisał:

Dopasowuje się do stopy i nie wymaga pochylenia. Jest to mniejsze w przypadku aktywnego drenażu, ponieważ zapobiega ciśnieniu w przypadku podniesienia się poziomu wody. W twoim przypadku wypłynie do światła dziennego, zakładając, że tak się stanie. Pomyśl o wodzie unoszącej się spod domu i zamiast tworzyć efekt miski, będzie ona spływać na boki do światła dziennego

i got this...  https://tutuapp.uno/ 

• 2 months później...

Nie wiem, dlaczego pierwszy rysunek pokazuje nachylenie. Stopka powinna być wypoziomowana, a za nią odpływ obwodowy. Płytka będzie znajdować się poniżej podłogi w piwnicy. Albo trafia do studzienki ściekowej, albo do światła dziennego. Zatem woda naturalnie znajdzie najniższy punkt.