Zyc10 25.09.2024 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2024 Chciał bym z góry podziękować za pomoc. 1. Kupiłem gotowy projekt, oddalem go do architekta by dokonał kilku zmian. 2 fundamenty wyszły schodkowe tylko nie ma nigdzie rozpisane w którym momencie ma być uskok, a więc moje pierwsze pytanie kto to ustala. 3 W projekcie są ściany fundamentowe monolityczne, a mnie interesują bardziej bloczki szalunkowe, kolejne pytanie czy lepiej iść by to zmienił, słyszalem że z kierownikiem można ustalać jakie mają być ściany fundamentowe. 4 fundamenty w najlepszym miejscu ma 2.2m a w najplytszym jest 1.4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.09.2024 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2024 Schodki w fundamencie moga być z 2 powodów -grunt nośny jest na róznej głebokości -wtedy lokalizacja schodów wynika z ukladu warstw gruntu, należy ławe posadowac zawsze na nosnym gruncie, drugi powód to pochyła działka i wtedy uskoki należy tak wykonac by spód ławy zawsze był poniżej przemarzania. W projeekcie te uskoki rysuje konstruktor, -projekt wykonawczy. Jeżeli nie masz takiego to kierwnik powinien to ogaranąc np w konsultacji z konstruktorem. Dzwne masz te głebokości. -chyba że to grunt nosny decyduje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mee11111111 13.10.2024 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2024 Jeżeli nie masz wody powyżej poziomu posadowienia to zamiana ścian żelbetowych na bloczki nie powinna być problemem, chyba, że wynika to ze szczególnych rozwiązań konstrukcyjnych (np. słupy/trzpienie na tych ścianach itp.). Jeżeli kierownik jest ogarnięty to nie będzie miał problemu z podjęciem decyzji. Wydaje mi się, że te schodki są dlatego, że pod częścią niepodpiwniczoną są na 1.4 m a pod ścianami piwnicy na 2.2 m. Masz projekt typowy więc i tak konstruktor powinien wykonać adaptację do warunków istniejących, narysuje wtedy dokładanie te uskoki i może od razy wypowiedzieć się w temacie zamiany ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dexteko1 23.10.2024 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2024 Dopasowuje się do stopy i nie wymaga pochylenia. Jest to mniejsze w przypadku aktywnego drenażu, ponieważ zapobiega ciśnieniu w przypadku podniesienia się poziomu wody. W twoim przypadku wypłynie do światła dziennego, zakładając, że tak się stanie. Pomyśl o wodzie unoszącej się spod domu i zamiast tworzyć efekt miski, będzie ona spływać na boki do światła dziennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dexteko1 28.10.2024 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 W dniu 23.10.2024 o 17:36, dexteko1 napisał: Dopasowuje się do stopy i nie wymaga pochylenia. Jest to mniejsze w przypadku aktywnego drenażu, ponieważ zapobiega ciśnieniu w przypadku podniesienia się poziomu wody. W twoim przypadku wypłynie do światła dziennego, zakładając, że tak się stanie. Pomyśl o wodzie unoszącej się spod domu i zamiast tworzyć efekt miski, będzie ona spływać na boki do światła dziennego i got this... https://tutuapp.uno/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lokenbo2 13.01.2025 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:23 Nie wiem, dlaczego pierwszy rysunek pokazuje nachylenie. Stopka powinna być wypoziomowana, a za nią odpływ obwodowy. Płytka będzie znajdować się poniżej podłogi w piwnicy. Albo trafia do studzienki ściekowej, albo do światła dziennego. Zatem woda naturalnie znajdzie najniższy punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts