qqlio 25.09.2024 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września Witam wszystkich, Chciałbym do istniejącego domu jednorodzinnego dobudować balkon ze stali malowanej proszkowo z balustrada stalową i podłogą z desek tarasowych. Plan zakładał wymiary ok. 2,5mx3,5m i oparcie na 2 słupach (na stopach fundamentowych) oraz od strony ściany -> mocowanie w ścianie (kotwy chemiczne? jakieś rozwiązanie minimalizujące mostki term.). Nie udało mi się jeszcze dowiedzieć, czy jest na to potrzebne pozwolenie, ale z racji bezpieczeństwa i tak chciałbym mieć projekt konstrukcyjny. Jeden z wykonawców odradzał mocowanie do ściany i sugerował dodatkowe 2 słupy, jednak ze względów wizualnych wolałbym tego uniknąć -> zakłądam, że projektant będzie to wiedział Czy ktoś z Was robił podobną rzecz i ma może konstruktora/projektanta do polecenia? To jest rejon Krakowa, ale myślę, że dowolna osoba z Polski może taki projekt wykonać bazując na danych technicznych budynku. Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.09.2024 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września Balkon 2,50 m x 3,50 m nie jest mały i wg mnie wymaga projektu konstrukcji niezależnie od wymogów prawa budowlanego. Można kotwić do wieńca w ścianie (na siły pionowe i poziome) i wtedy na dwóch słupach lub na czterech słupach i też kotwione (na siły poziome) do wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts