skomandd 28.09.2024 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września dzień dobry, proszę o podpowiedź w dwóch kwestiach 1/ chce zamurowac bloczkiem betonowym otwór na dzwi w piwnicy (będę w innym miejscu ) , pytanie czy należey dyblować / kotwić warstwy bloczków i jeżeli tak to czy każą czy co drugą lub trzecią warstwę i co polecanie czy pręt fi6 zatopiony w zaprawie np. czy może jakieś kołki do betonu + wtedy płaskowniki metalowe jak do łączenie ścian działowych Po zamurowaniu otwór będzie do połowy (ok 1m) obsypany ziemią (wcześniej oczywiście zaizoluję i ocieplę xps ) 2/ dość podobne pytanie jak wyżej ale tym razem jest już otwór na okno , który chcę zmniejszyć o 0,7 metra , tak żeby pasowało do okna smart slide (nie może przekraczać 4m) Zmniejszany otwór jest w ścianie z bloczka Solbet 24x24x59, Przy domurowaniu kawałka ściany zakładam kotwienie za pomocą płaskoników metalowych ale znów pytanie czy każdy rząd murowanego bloczka czy co któryś + czy muszą być kołki rozporowe do gazobetonu czy może same wkręty wystarczą (zapewne im dłuższe tym lepiej) Zmniejszany otwór (docelowa szerkość 3,9 m na 2,4 ) jest od strony dość wietrznej i chcę mieć pewność ze domurowany kawałek ściany będzie solidnie się trzymał ściany "pierowtnej" - tym bardziej ze nie będzie dociśniety stropem jak reszta ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skomandd 01.10.2024 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października cześć, pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 01.10.2024 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października Możesz w ścianie nawiercić otwór, odpylić go i na kotwę chemiczną osadzić pręt zbrojeniowy. Następnie w bloczku przez długość wyciąć bruzdę na ten pręt i zatopić go w zaprawie klejącej na którą będziesz murował. Druga opcja, nieco tańsza to użycie wieszaków ES z suchej zabudowy. Zaginasz go w połowie pod kątem 90 stopni i mocujesz za pomocą wkrętów/kołków/gwoździ do boku ściany oraz od góry do murowanego bloczka. Wieszaki nie sądrogie, więc jak chcesz to możesz w ten sposób kotwić każdą warstwę po obu stronach. Następnie na wieszaku i bloczku rozprowadzasz klej i stawiasz na nim kolejną warstwę. Szczegóły na filmiku: Sam używałem tych wieszaków do przewiązania bloczków podczas zamurowywania otworów okiennych, czy stawianiu ściany działowej. Zazwyczaj przewiązywałem co drugą warstwę w ten sposób po obu stronach otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skomandd 06.10.2024 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października super, bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts