Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamurownie otworu na drzwi w piwnicy oraz zmniejszenie otworu okna - czy i czym dyblować

Recommended Posts

dzień dobry, proszę o podpowiedź w dwóch kwestiach

1/ chce zamurowac  bloczkiem betonowym otwór na dzwi w piwnicy  (będę w innym miejscu ) , pytanie czy należey dyblować / kotwić  warstwy  bloczków i jeżeli tak to czy każą czy co drugą lub trzecią warstwę i co polecanie czy pręt fi6 zatopiony w zaprawie np. czy może jakieś kołki do betonu + wtedy płaskowniki metalowe jak do łączenie ścian działowych 

Po zamurowaniu otwór będzie do połowy (ok 1m) obsypany ziemią (wcześniej oczywiście zaizoluję i ocieplę xps )

2/ dość podobne pytanie jak wyżej ale tym razem jest już otwór na okno , który chcę zmniejszyć o 0,7 metra , tak żeby pasowało do okna smart slide (nie może przekraczać 4m)

Zmniejszany otwór jest w ścianie z bloczka Solbet 24x24x59,  Przy domurowaniu kawałka  ściany zakładam  kotwienie za pomocą płaskoników metalowych ale znów pytanie czy każdy rząd murowanego  bloczka czy co któryś + czy muszą być kołki rozporowe do gazobetonu czy może same  wkręty wystarczą (zapewne im dłuższe tym lepiej)

Zmniejszany otwór (docelowa  szerkość 3,9 m na 2,4 ) jest od strony dość wietrznej i chcę mieć pewność ze domurowany kawałek ściany  będzie solidnie się  trzymał  ściany "pierowtnej" - tym bardziej ze nie będzie dociśniety stropem jak reszta ścian 

Możesz w ścianie nawiercić otwór, odpylić go i na kotwę chemiczną osadzić pręt zbrojeniowy. Następnie w bloczku przez długość wyciąć bruzdę na ten pręt i zatopić go w zaprawie klejącej na którą będziesz murował.

Druga opcja, nieco tańsza to użycie wieszaków ES z suchej zabudowy. Zaginasz go w połowie pod kątem 90 stopni i mocujesz za pomocą wkrętów/kołków/gwoździ do boku ściany oraz od góry do murowanego bloczka. Wieszaki nie sądrogie, więc jak chcesz to możesz w ten sposób kotwić każdą warstwę po obu stronach. Następnie na wieszaku i bloczku rozprowadzasz klej i stawiasz na nim kolejną warstwę. Szczegóły na filmiku:

Sam używałem tych wieszaków do przewiązania bloczków podczas zamurowywania otworów okiennych, czy stawianiu ściany działowej. Zazwyczaj przewiązywałem co drugą warstwę w ten sposób po obu stronach otworu.