cristo_tom 30.09.2024 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2024 Witam Prawie skończył się u mnie remont, zostały drobne prace wykończeniowe jak się wprowadziłem i po czasie mieszkania, kiedy już korzystało się z podłogi bez butów, zidentyfikowałem sporo "głuchych" miejsc pod panelami. Przy normalnym chodzeniu niektóre stąpnięcia dają głuchy dźwięk, jakby między panelem a wylewką pod spodem była pusta przestrzeń, jest to strasznie irytujące. Dylatacje obwodowe są zachowane, dylatacje międzypokojowe nie są wymagane do powierzchni 400m2 według producenta więc ich nie ma, początkowo na panelach stała ciężka zabudowa ale to też zostało naprawione po około miesiącu, zostały zrobione dylatacje szlifierką oscylacyjną. Mimo tego wszystkiego problem nadal występuje, wykonawca stwierdził, że wylewka musi miejscami nie być równa (była to wylewka samopoziomująca) i są w niej dołki i to powoduje że panele nie przylegają. Panele mają podkład zintegrowany, więc żaden inny nie został zastosowany. Sprzedawca w sklepie powiedział mi że nie jest to konieczne jeżeli powierzchnia pod panelami jest równa, a tak została mi sprzedana wylewka sapoziomująca -> jako równa powierzchnia, więc to też przekazałem sprzedawcy. Panele nie są też najtańsze, są dość drogie (170zl/m2). Pytanie - co można z tym teraz zrobić? Demontaż paneli i wyrównanie powierzchni albo dołożenie jakiegoś dodatkowego podkładu jest niemal niemożliwe - jest sporo mebli w zabudowe, ościeżnice, listwy przypodłogowe (choć je akurat łatwo oderwać). Wszystko musiało by być zdemontowane, żeby bez uszkodzeń zdemontować a potem ponownie zamontować te panele jak dobrze rozumiem. Wykonawca proponuje mi rozwiązanie które stosują przy panelach klejonych -> nawiercenie otworu w panelu a następnie wpuszczenie jakiegoś kleju celem wyrównania powierzchni, potem zalepienie dziurki. Nie brzmi to źle tylko martwię się co z właściwościami "pływającymi" takiej podłogi w tym rozwiązaniu + fakt, że takich głuchych miejsc z pamięci znam około dziesięciu - piętnastu i to na pewno nie wszystkie gdyby tylko przyjrzeć się dokładniej. Proszę o poradę jak podejść do problemu i całej tej sytuacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts