Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opał do "kozy"


Recommended Posts

Witam,

mam mieszkanie ogrzewana "kozą" Poradźcie, czym palic. Teraz stosuje brykiet biały drzewny robiony gdzies pod Goleniowem. Ale po paru dniach w kominie osadzają się takie tłuste farfocle i zaczyna sie dymic. Co pare dni czyszczę komin. Czy w kozie trzeba palić tylko drewnem owocowym jak w kominku? Musze znaleźć jakiś dobry i tani sposób na ogrzanie. POmóżcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam piec kominkowy Vega firmy Northstar z podwójnym spalaniem.

Objawy, o których napisano wyżej sa częste przy paleniu brykietem. Brykiety mają różny skład jeżeli chodzi o rodzaj drewna i materiału stanowiącego spoiwo. Są też podobno takie technologie gdzie nie ma spoiwa a są tylko prasowane. To spoiwo to rodzaj kleju. W ten sposób zakleimy sobie piec i komin. Przekrój komina zmniejszy się przez osady. Słyszałem że niekiedy to ma konsystencję wręcz żywiczną. Paliłem róznymi brykietami, z wyjątkiem węgla brunatnego. Po jednym paleniu po oględzinach wnętrza pieca to widac czego można się spodziewać. Wszystko zależy od rodzaju i jakości brykietu. Producenci mieszają materiał liściasty z odpadami po drzewie iglastym, wtedy żywice zawarte w takich trocinach robią za klajster. Szukaj brykietu z drzewa liściastego i zwróć uwagę na to spoiwo, albo pal drzewem liściastym. Świetna jest brzoza i w miare dostępna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uwagi. Chyba musze rzeczywiście zmienic brykiet. Komin był sparawdzany przez kominiarza i dopuszczony do uzycia. Jest to co prawda budownictwo tzw. poniemieckie, więc chyba kominy tez sa wiekowe. Ale nie mam innej mozliwości grzania. Wszyscy w pionie mają gaz, a dla mnie zabrakło komina ( a raczej dwóch). Mieszkanie jest na parterze więc wyprowadzenie własnego komina z blachy kwasoodpornej do gazu i wentylacji przerasta mnie.

Czy można w takiej kozie palic węglem - bo ktoś mi to polecił.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do palenia węglem. Nie wiem jaką masz kozę. Węgiel wytwarza wyższę temperaturę. Dobre piece wytrzymają to, jak nie przesadzisz, ale na pewno nie wszystkie. Skontaktuj się z wytwórcą albo dobrym sprzedawcą tego wynalazku. Mnie do zakupu Vegi przekonał po części sprzedawca opowiadając o jakości żeliwa. Oni w piecu tej firmy popalają węglem, żeby mieć rano żar jak przyjdą do pracy :D Ostatnio jotul sprzedaje piec kominkowy z szybą dostosowany do węgla, ale cena jest wysoka.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...