Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki to rodzaj stropu ?

Recommended Posts

Witam

Tak jak w tytule, czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć, jaki to rodzaj stropu i jakie funkcje spełniają w nim te rurki ceramiczne. Przeglądając Internet, nic nie znalazłem na ten temat. Dom jest z lat 80-90. Strop jest zbrojony jednokierunkowo dołem prętami fi16 co ~30 cm z prętami rozdzielczymi fi6 co 25 cm. Z góry dziękuje za odpowiedź.

20241002_122703.jpg

20241002_122718.jpg

20241002_122612.jpg

1. Pierwsze zdjęci jest wykonane od góry? Co to są te ciemne prostokąty - dolny w poziomie i prawy w pionie?

2. Ceramiczne rurki są pod spodem zbrojenia?

3. Na środkowym zdjęciu widać ścianę na której opiera się strop?

4. Jaka jest grubość i rozpiętość stropu?

Jeżeli rurki są pod zbrojeniem głównym i pod rozdzielczymi to raczej nie pełnią roli nośnej. Jaka jest średnica zewnętrzna tych rurek? 5 - 8 cm ? Samego żelbetowego stropu jest niewiele jak na rozpiętość 3,4 m.

Może jednak zbrojenie główne leci poniżej rurek a tylko w tym miejscu jest nad rurkami?

Na pierwszym zdjęciu nad stropem widać jakiś pręt zbrojeniowy? Zbrojenie rozdzielcze?

Z tego wynika, że strop żelbetowy ma ok. 15 cm  - 6 cm (rurki) = 9 cm płyta żelbetowa?

Cienka jak na taką rozpiętość. Strop nie ugina się? nie drży w czasie chodzenia?

Rurki są prostopadle do zbrojenia fi 16 mm i biegną na całej długości stropu.

Strop jest stabilny bez ugięcia, można po nim skakać i nic się nie dzieje. W największym pokoju strop ma rozpiętość 4,5 m i jest zrobiony w taki sam sposób jak ten wyżej. Prawdopodobnie w stropie zalane są także szyny kolejowe co może mieć wpływ na to, że tak dobrze się to trzyma. Dodam jeszcze, że mam balkon szeroki na 11m bez żadnych podpór i trzyma się znakomicie.

Jeżeli w stropie są dodatkowo są szyny kolejowe ( w rozstawie np. 1,0 - 1,50 m) to może to tłumaczyć dobrą nośność całego stropu. Zbrojenie główne powinno opierać się na tych szynach. Rurki mogą być wypełnieniem od spodu tego stropu. Na suficie widać ciemne smugi w tynku?