Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODOWNIA wczoraj dziś i jutro


adam_mk

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakość karpia można sprawdzić kupując porcję w dowolnym Hipermarkecie (Też czasem jest z ubiegłorocznego sezonu przedświątecznego). Schrony przeciwbombowe odpadają. Budowane były w innym celu i można je zaadoptować tylko na pieczarkarnię.

Adam M.

 

z tym karpiem z ubiegłego roku to w pełni sie zgadzam u nas w chełmie w Albercie piecze sie przewaznie przeterminowane mieso w ten sposób nie ma strat albo sa bardzo małe nie kupujcie pieczonego mięsa w supermarketach!!!

opisała bym inne praktyki ale wogóle nic byście tam nie kupowali

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...

Zostanie mi trochę pustaków szalunkowych IZODOM 2000 (przy dostawie 180m2 ścian miałem dostawę gratis). Mogę je wykorzystać np. na zrobienie lodowni.

Muszę to przemyśleć. Miejsca na działce, gdzie mogę ją zlokalizować nie ma już zbyt wiele, ale coś się da jeszcze wykombinować :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tomku_J

Twoja ciekawość jest prawie zrozumiała. Po moim dokładnym przestudiowaniu 200 letniej lodowni i jej rozwiązań ten pomysł bardzo dobrze został wpasowany w plany.

Będę się grzał lodem, więc lodu będę miał tyle, ile będę potrzebował, nawet w lipcu. Już wykonuję sobie pływające jak korek betony (lekkie) bardzo termoizolacyjne. Rozwiązałem problem budowy estetycznej ściany hydro i termoizolacyjnej za grosze.

Problem wentylacji czy ogrzewania to już nie problem.

Dobrze idzie.

Teraz muszę się zająć 100 letnią budą, gdzie mam firmę. Cegły lecą mi tam na łeb.

Z tamtych planów nie rezygnuję. Mnie też wkurza, że to wszystko tak wolno idzie.

Puki co, buduję stale te opisywane urządzenia i systemy to tu to tam.

Pozdrawiam Adam M.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
Twoja ciekawość jest prawie zrozumiała.

 

Adam, owszem, nieco bawi mnie to przedłużanie się prac w nieskończoność, ale moja ciekawość w żadnym wypadku nie jest złośliwością, ja naprawdę chciałbym zobaczyć, jak to funkcjonuje w praktyce. I na równi z technikaliami będzie mnie interesowało, jak ty sam obiektywnie ocenisz używanie lodowni na co dzień.

 

Tak więc powodzenia i do pogadania za rok ! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...
  • 12 years później...
  • 1 month później...
Trzymam kciuki, zaoferowałbym się z pomocą , ale do pustyni daleko. tylko uwaga takaże kiedy lodownie święciły triumfy to lód zabierany był w lutym kiedy z mrozu drzwea w lesie trzaskały. Dziś zatargasz lód o max temperaturze te -10 stopni no do -20 najniżej. XIX wiek to drewniane lodówki z wsadzanym blokiem lodu na samej górze komora przechowalnicza była poniżej . a najniżej wanienka na roztopioną z lodu wodę. A ja celuję raczej w komorę spiżarkę powyżej ziemi tj z wężownicą na głębokość kilku metrów i wentylacją jej zakamarków powietrzem w cyklu zamkniętym . Edytowane przez gnago
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...