Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie wibrowany wieniec, co robić ?

Recommended Posts

Witam, ostatnio zalwałem betonem b25 pustaki szalunkowe ( 3 warstwy ) plus wieniec wysoki na 20 cm. Miałem przygotowany wibrator, mimo że czytałem że pustaki mogą pękać po jego użyciu. Dodatkowo uslyszałem w trakcie lania że mieszanka jest rzadka, więc całkiem odpuściłem wibrowanie. Na koniec co pół metra dziobałem prętem do samego dna. Wczoraj rozszalowałem wieniec i na jednej scianie po całości wyszło mi to co na zdjęciu , jestem załamany bo wibrator był pod ręką a ja przez strach i jedną podpowiedź zrezygnowałem z wibrowania. KB mówi że to przejdzie ale ja jestem na granicy wytrzymałości. Co z tym zrobic ? Dodam że z drugiej strony jest ładnie wszystko zalane.

20241002_082052.jpg

Strop był lany łącznie z tym wieńcem czy były to dwa oddzielne etapy? Strop był zagęszczany i nie ma problemu? Sam wieniec może nie być problemem zwłaszcza jak takie pustki sa tylko na zewnętrznej powierzchni. Trzeba sprawdzić jak to wygląda w głąb wieńca - w kierunku prostopadłym to tej widocznej płaszczyzny wieńca.

7 godzin temu, d7d napisał:

Strop był lany łącznie z tym wieńcem czy były to dwa oddzielne etapy? Strop był zagęszczany i nie ma problemu? Sam wieniec może nie być problemem zwłaszcza jak takie pustki sa tylko na zewnętrznej powierzchni. Trzeba sprawdzić jak to wygląda w głąb wieńca - w kierunku prostopadłym to tej widocznej płaszczyzny wieńca.

Ale to jest wieniec fundamentowy. Myślałem że pytasz o strop "na zaś"

Teraz jest jasne. :) Wieniec fundamentowy i posadzka będzie na gruncie. Sprawdź jak to wygląda na tym wieńcu w głąb wieńca - jak głęboko sięga i na jakiej długości. Czy kruszywo się łatwo da się wykruszyć.

Generalnie powinno być z tym wieńcem większego problemu. Ale lokalnie bym wzmocnił od zewnętrznej strony.

31 minut temu, d7d napisał:

Teraz jest jasne. :) Wieniec fundamentowy i posadzka będzie na gruncie. Sprawdź jak to wygląda na tym wieńcu w głąb wieńca - jak głęboko sięga i na jakiej długości. Czy kruszywo się łatwo da się wykruszyć.

Generalnie powinno być z tym wieńcem większego problemu. Ale lokalnie bym wzmocnił od zewnętrznej strony.

W jaki sposób ? Myśle że do 5 cm