zuh1305 04.10.2024 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października Tak miej więcej policzyłem pojemność instalacji. Bufory 2x477 plus kocioł 45 plus grzejniki około 86 razem daje 1085 litrów. Do tego 10% na rury, w zaokrągleni 110 litów co razem daje w zaokrągleniu 1200 litrów. Z tego 6 procent to daje 72 litry. Zaokrąglając do góry naczynie powinno być 80 litrów. No chyba że źle licze? Cenowo lepiej kupić 2 x40 litrów niż jedno naczynie o pojemności 80 litrów. Jeżeli chodzi o miejsce to też korzystniej dla mnie byłoby dwa naczynia. Pytanie czy można połączyć dwa naczynia? Jeśli tak to w jaki sposób? Czy pomimo wszystko kupić jedno duże naczynie? Mam dwie propozycje, która lepsza? A może żadna i trzeba to zrobić inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 05.10.2024 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października (edytowane) Piszesz, że dwa naczynia wychodzą taniej, a czy liczyłeś dodatkowe odcinki rur, trójniki i złączki? A co do połączenia, to chyba coś namieszałeś. Patrz rysunek i opcja A. Wejście ciepłej powinno być od samej góry zbiornika, a zimnej od dołu. Wylot awaryjny ze zbiornika pośrodku, a w każdym razie, wyraźnie poniżej wlotu ciepłej. Wtedy nie ma szansy powstania grawitacyjnego obiegu ciepłej i zimnej wody. Przy niewielkim przekroczeniu poziomu poleci zimna, a przy zagotowaniu będzie do zbiornika płynąć z obydwu. Edytowane 5 Października przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuh1305 10.10.2024 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października Tak, liczyłem razem z dodatkowym orurowaniem. Ogólnie to tak od 10 do 60l cena idzie proporcjonalnie ale potem już jest spory przeskok. Ogólnie to podłączenie mam jak opcja B na rysunku. Może trochę pomieszałem z kolorami. Czerwony to jest rura wzbiorcza a niebieski to przelew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 11.10.2024 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 19 godzin temu, zuh1305 napisał: Tak, liczyłem razem z dodatkowym orurowaniem. Ogólnie to tak od 10 do 60l cena idzie proporcjonalnie ale potem już jest spory przeskok. Ogólnie to podłączenie mam jak opcja B na rysunku. Może trochę pomieszałem z kolorami. Czerwony to jest rura wzbiorcza a niebieski to przelew. W takim razie nie do końca dobrze, bo przy odpowiednio wysokim poziomie w zbiorniku powstanie obieg wody z CO przez zbiornik. No, chyba że Ci nie przeszkadza, że zbiornik robi za dodatkowy grzejnik w domu. Pytanie taż, jak to ewentualnie wpływa na działanie całej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuh1305 12.10.2024 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października Jak obieg, jak z kotła do naczynia idzie tylko jedna rura? Druga rura to przelew poprowadzony do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts