REmonterLDZ 04.10.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października Dzień dobry Szanowni Użytkownicy Postaram się pokrótce opisać mój problem dotyczący przeniesienia licznika z wnętrza domu na granicę działki oraz zmianę przyłącza z "napowietrznego " na" naziemne" . Jesteśmy w posiadaniu domu z lat 60tyc po rodzicach mojego taty . Z racji na agonalny stan więźby dachowej czy budulca , z którego został wykonany postanowiliśmy podjąć decyzję o rozbiórce domu . Obecnie posiadamy przyłącze napowietrzne 1 Fazowe o mocy 1.3 KW, które wchodzi do domu w szczycie bocznej ściany . W pierwszej kolejności zadzwoniłem do mojego operatora ( dostawcy prądu ) Energa-Operator przedstawiłem jak wygląda sytuacja , tj wyniesienie licznika energii elektrycznej w nowe ogólnodostępne miejsce w granicy naszej działki oraz o zmianę przyłącza z napowietrznego na naziemne przejście na 3 Fazy ( zwiększenie mocy przyłączeniowej ) . Otrzymałem informację o obowiązku złożenia wniosku przez stronę opisania sytuacji wskazania czego ma dotyczyć zgłoszenie , dołączenie mapki etc . Pani na infolinii poinformowała mnie o ew kosztach o zwiększeniu mocy zaznaczając , że jeśli przez najbliższe 5 lat nie będzie prowadzona tam działalność gospodarcza i licznik zostanie zainstalowany w ogólnodostępnym miejscu koszty związane z tymi pracami do skrzynki ponosi ZE . Tak samo jest na ich stronie taka adnotacja ( *Opłaty tej nie pobiera się w przypadku wyniesienia licznika z lokali mieszkalnych w zabudowie wielorodzinnej i jednorodzinnej w miejsce ogólnodostępne.) Dzisiaj otrzymaliśmy pismo o warunkach przyłącza z całym opisem itd ( nie ma tam mowy o zwiększeniu mocy przyłącza oraz zmiany na 3 fazy ) oraz przybliżonych kosztach tych prac na prawie 20 TYŚ ZŁ 😮 😮 ..... Czytając to pismo przecierałem oczy ze zdumienia skąd taka kwota skoro od słupa do domu jest kilka metrów a do nowej skrzynki ok 3 mb .. Jak się do tego odnieść skoro na stronie i przez telefon uzyskałem informację zupełnie inne . Dodam tylko , że sąsiad 2 domy dalej ma instalację 3 fazową a to kilkadziesiąt metrów od nas . Szanowni Państwo proszę o pomoc jak się do tego odnieść i czy przypadkiem nie jest tak , że wszystko to co do skrzynki jest po stronie ZE skąd taka kosmiczna kwota i za co skoro chcemy poprawić dostępność i unowocześnić całą instalację tak by była bezpieczna . Rozumiem koszty po mojej stronie tj WLZ cała instalacja wewnątrz itp . Być może umowę przygotowała osoba niedoświadczona używając jakiegoś szablonu kopiuj wklej .... Proszę o odpowiedź co robić , bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 05.10.2024 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października (edytowane) Musiałbyś wstawić skan tego pisma bez danych osobowych żeby można było coś powiedzieć. W warunkach przyłączenia powinna być wskazana moc wnioskowana. Naprawdę masz obecną moc 1.3kW? Jakie jest zabezpieczenie przy liczniku? Edytowane 5 Października przez Zoe81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.10.2024 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 17 godzin temu, REmonterLDZ napisał: Dzisiaj otrzymaliśmy pismo o warunkach przyłącza z całym opisem itd ( nie ma tam mowy o zwiększeniu mocy przyłącza oraz zmiany na 3 fazy ) oraz przybliżonych kosztach tych prac na prawie 20 TYŚ ZŁ 😮 😮 ..... Tylko że Ty nie potrzebujesz przyłącza bo przecież je masz tylko przeniesienie ZK i zwiększenie mocy przyłączeniowej. Ten Twój operator to chyba do łba dostał delikatnie to ujmując. Weź wystąp o nowe [przyłącze bo za przyłącze zapłacisz cenę ustawową za kW mocy przyłączeniowej czyli wg stawek Energi to około 200 zł za kW czyli u Ciebie wyszło by 200 zł X ile masz kW mocy przyłączeniowej bo nie wspominasz o tym tylko że ma 3 fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REmonterLDZ 06.10.2024 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października W dniu 5.10.2024 o 15:13, henrykow napisał: Tylko że Ty nie potrzebujesz przyłącza bo przecież je masz tylko przeniesienie ZK i zwiększenie mocy przyłączeniowej. Ten Twój operator to chyba do łba dostał delikatnie to ujmując. Weź wystąp o nowe [przyłącze bo za przyłącze zapłacisz cenę ustawową za kW mocy przyłączeniowej czyli wg stawek Energi to około 200 zł za kW czyli u Ciebie wyszło by 200 zł X ile masz kW mocy przyłączeniowej bo nie wspominasz o tym tylko że ma 3 fazy. Obecnie posiadamy przyłącze napowietrzne 1 Fazowe o mocy 1.3 KW, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.10.2024 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 52 minuty temu, REmonterLDZ napisał: Obecnie posiadamy przyłącze napowietrzne 1 Fazowe o mocy 1.3 KW, Obecne przyłącze nie ma tu nic do rzeczy (może niefortunnie zadałem pytanie w poprzednim poście) ważne jest o ile zwiększasz moc przyłączeniową. Czyli jaką masz podaną moc w piśmie jakie dostałeś od ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 09.10.2024 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Przyłącze naziemne to właśnie napowietrzne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 10.11.2024 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada Niestety zgodnie z taryfą, za zwiększenie mocy gdzie zachodzi potrzeba przebudowy przyłącza ponosi się "sumę rzeczywistych nakładów poniesionych na wymianę lub przebudowę tego przyłącza ustalonych w odniesieniu do dotychczasowej wielkości mocy przyłączeniowej i opłaty za przyrost mocy wynikającej z iloczynu stawki opłaty ustalonej w taryfie, w zależności od rodzaju przyłącza (napowietrzne lub kablowe) i przyrostu mocy przyłączeniowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts