jasiewykoncze 04.10.2024 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października (edytowane) Cześć, chciałem samodzielnie odnowić ściany tym samym kolorem w pokoju, nigdy wcześniej nie malowałem ścian. W zasadzie tylko kawałek ściany wymagał przemalowania (tak ok. 1/4), bo reszta była ok. Niestety przemalowany fragment dość mocno odznacza się na tle reszty ściany. Malowałem na poprzedniej warstwie farby (kładzionej 5 lat temu). Chcę jeszcze raz pomalować wszystko, żeby było jednolicie i ładnie. Zastanawiam się jak teraz do tego podejść - czy próbować zetrzeć to co ostatnio pomalowałem (jeśli tak to jak)? Czy raczej domalowć resztę i liczyć, że różnica intensywności zostanie zniwelowana? Dodam tylko, że używałem dokładnie tego samego modelu farby z próbnika RAL tego samego producenta (Dekoral Professional Akrylit 3000 PW). Edytowane 4 Października przez jasiewykoncze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.10.2024 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października po 5 latach nie ma szans na ten sam odcień farby. Kolory od światła słonecznego się zmieniaja, od kurzu itd. Ścianę przed malwaniem powinno się umyć np mydłem malarskim, potem dobrze jest zagruntować i dopiero pomalować. Jeżeli przemalujesz teraz calośc może się okazać że ten fragment już malowany wyjdzie deko inaczej. Sporo zależy od farby, koloru i podloża. Jeżeli farby stare nie odchodza ja bym nie zdzierała nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanelime12 06.10.2024 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października Nie ma możliwości uzyskania tego samego odcienia farby po pięciu latach. Światło słoneczne, kurz i inne czynniki zmieniają kolor. Przed malowaniem ściana powinna zostać oczyszczona — na przykład mydłem malarskim — zagruntowana, a następnie pomalowana. Jeśli zdecydujesz się na ponowne pomalowanie całego przedmiotu w tym momencie, poprzednio pomalowana część może wyglądać nieco inaczej. Farba, kolor i podłoże odgrywają ważną rolę. Nie zdzierałbym niczego, jeśli stara farba nie odchodzi. escape road Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts