Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na stoku, problem z wodą

Rfc

Recommended Posts

Cześć, mam problem z wodą, która sączy się ze ściany do wykopu.

Działka ma 11% spadku, jest wąska i długa. Teren gliniasty. 1m humusu i reszta mieszanka różnych glin twardoplastycznych. Wykop pod dom w najgłębszym miejscu ma 4m, w najpłytszym 1,30.

Obecnie w rogu najgłębszej części wykopu sączy się woda (przez cienką warstwę rumoszu skalnego) i ziemia osuwa się do wykopu.

Odwodnienie działki w poprzek, powyżej domu moim zdaniem nie rozwiąże problemu w 100%, bo zawsze coś przecieknie, ale będę je robił żeby częściowo pozbyć się wody. Do tej pory nie zrobiłem, bo było ryzyko uszkodzenia peszli przez koparkę.

Co radzicie? Jak ustabilizować boki wykopu, które się osuwają/spływają? Jak później zrobić odwodnienie budynku?

Póki co plan jest taki, że budynek mam obsypać spółą z cementem i zrobić odwodnienie.

Natomiast w temacie odwodnienia wymyśliłem coś takiego - nasypię trochę spóły i później na wysokości płyty fundamentowej położę peszla w agrowłókninie obsypanego żwirem, powtórzę to samo 2m wyżej (powstanie podwójne odwodnienie). Pierwszą "nitkę" odwodnienia położę jak najszybciej, po wylaniu poszerzonego chudziaka.

Obecny stan to zalana wodą (pompuję wodę) dziura w ziemi, z której zostało mi do wybrania jeszcze 30cm pod chudziak.

Proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o rzucenie okiem.

Załączyłem poglądowy rysunek przedstawiający przekrój z boku.

rysunek.jpg