Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słabe wyciszenie dachu/poddasza

Steven1968

Recommended Posts

Cześć,

Mam problem z dźwiękami z ulicy (odległej o kilkaset metrów, ale dość ruchliwej) dość wyraźnie przechodzącymi przez dach (szum, ryk silników, etc).

Poddasze miało być nieużytkowe poza siłownią, więc do dachu nie przykładałem większej wagi (blachodachówka, brak deskowania, piana PUR).

Jednak zmieniły się plany i teraz mam kłopot, bo chcę sobie tam urządzić dwa gabinety do pracy zdalnej, ale jest głośniej niż w mieszkaniu. Na logikę, ten kawałek spiętej blachy i 25cm lekkiej piany nie stanowią dobrej bariery dla dźwięku.

Mam jeszcze tyle "miejsca" pod hakami do GK i myślałem, żeby się jakoś ratować za pomocą warstwy wełny szklanej o dobrych parametrach nad profilem C (wejdzie z 5 cm niestety, jeśli dobrze patrzę? poprawcie mnie, jeśli się mylę) + GK np. z linii "akustik" Knaufa.

Chyba, że macie jeszcze jakieś pomysły?

Gdybym od początku planował poddasze, to oczywiście zrobiłbym dachówkę cementową, deskownie i 30cm wełny - i byłoby po problemie, ale nie planowałem i wyszło jak wyszło...

Haki wystają z piany na 9-11 cm długości, myślę, że ze 3-4 cm zajmie profil C, więc mam niewiele przestrzeni na poprawę sytacji? 

PRvXrfQ.png

Edytowane przez Steven1968

Może powinienem wyjaśnić, że nie mam na celu rozwiązania w 100% dźwiękoszczelnego. Wystarczyłoby 50%. Problem w tym, że nie wiem od czego zacząć. Dodanie masy rzeczywiście wydaje się logicznym rozwiązaniem. Ale tak jak powiedziałeś, trudniej będzie zamknąć drzwi/właz. Przy okazji, w razie potrzeby można wymienić same drzwi/właz. To tylko rozwiązanie tymczasowe.

• 2 weeks później...
W dniu 6.10.2024 o 18:29, hacobfa1 napisał:

Może powinienem wyjaśnić, że nie mam na celu rozwiązania w 100% dźwiękoszczelnego. Wystarczyłoby 50%. Problem w tym, że nie wiem od czego zacząć. Dodanie masy rzeczywiście wydaje się logicznym rozwiązaniem. Ale tak jak powiedziałeś, trudniej będzie zamknąć drzwi/właz. Przy okazji, w razie potrzeby można wymienić same drzwi/właz. To tylko rozwiązanie tymczasowe.  https://100001.onl/ 

I got this,....