Steven1968 06.10.2024 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2024 (edytowane) Cześć, Mam problem z dźwiękami z ulicy (odległej o kilkaset metrów, ale dość ruchliwej) dość wyraźnie przechodzącymi przez dach (szum, ryk silników, etc). Poddasze miało być nieużytkowe poza siłownią, więc do dachu nie przykładałem większej wagi (blachodachówka, brak deskowania, piana PUR). Jednak zmieniły się plany i teraz mam kłopot, bo chcę sobie tam urządzić dwa gabinety do pracy zdalnej, ale jest głośniej niż w mieszkaniu. Na logikę, ten kawałek spiętej blachy i 25cm lekkiej piany nie stanowią dobrej bariery dla dźwięku. Mam jeszcze tyle "miejsca" pod hakami do GK i myślałem, żeby się jakoś ratować za pomocą warstwy wełny szklanej o dobrych parametrach nad profilem C (wejdzie z 5 cm niestety, jeśli dobrze patrzę? poprawcie mnie, jeśli się mylę) + GK np. z linii "akustik" Knaufa. Chyba, że macie jeszcze jakieś pomysły? Gdybym od początku planował poddasze, to oczywiście zrobiłbym dachówkę cementową, deskownie i 30cm wełny - i byłoby po problemie, ale nie planowałem i wyszło jak wyszło... Haki wystają z piany na 9-11 cm długości, myślę, że ze 3-4 cm zajmie profil C, więc mam niewiele przestrzeni na poprawę sytacji? Edytowane 6 Października 2024 przez Steven1968 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hacobfa1 06.10.2024 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2024 Może powinienem wyjaśnić, że nie mam na celu rozwiązania w 100% dźwiękoszczelnego. Wystarczyłoby 50%. Problem w tym, że nie wiem od czego zacząć. Dodanie masy rzeczywiście wydaje się logicznym rozwiązaniem. Ale tak jak powiedziałeś, trudniej będzie zamknąć drzwi/właz. Przy okazji, w razie potrzeby można wymienić same drzwi/właz. To tylko rozwiązanie tymczasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steven1968 06.10.2024 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2024 Jakie drzwi/właz? nie zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 06.10.2024 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2024 to odpisal ci bot, administratorzy forum obiecywali ze po przenosinach na nowe forum znikną jak widać trudno sięich pozbyc, poznasz ich po takich wlasnie wpisach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hacobfa1 16.10.2024 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2024 W dniu 6.10.2024 o 18:29, hacobfa1 napisał: Może powinienem wyjaśnić, że nie mam na celu rozwiązania w 100% dźwiękoszczelnego. Wystarczyłoby 50%. Problem w tym, że nie wiem od czego zacząć. Dodanie masy rzeczywiście wydaje się logicznym rozwiązaniem. Ale tak jak powiedziałeś, trudniej będzie zamknąć drzwi/właz. Przy okazji, w razie potrzeby można wymienić same drzwi/właz. To tylko rozwiązanie tymczasowe. https://100001.onl/ I got this,.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts