Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nośność stropu

Recommended Posts

Chciałbym zaadaptować poddasze. Dom ma strop z płyt kanałowych, tylko nie wiem jaka jest nośność takiego stropu. A chciałbym na poddaszu zrobić ogrzewanie podłogowe i zrobić wylewkę. 
Czy taka wylewka wzmacnia strop czy jest to liczone jako obciążenie? Jaką nośność może mieć taki strop z płyt kanałowych? Jaka jest minimalna grubość wylewki pod ogrzewanie podłogowe?

Słupy stoją na płytach kanałowych, na ścinach nośnych czy na podciągach?

Masz rzut konstrukcji tego stropu i schemat więźby dachu?

W projekcie powinna być podana nośność i dokładny typ stropów kanałowych.

Generalne takie płyty kanałowe powinny mieć nośność rzędu 450 kg/m2 ale jeżeli są obciążone słupami konstrukcji dachu to jest to inne zagadnienie.

Dwa słupy stoją na podciągach a dwa na ścianach nośnych. 
W projekcie była zmiana stropu właśnie na te płyty kanałowe. Obecnie nie mam dostępu do projektu domu, jednak nie wiem czy tam była podana nośność. 

Czyli gdyby było 450km/m2 to śmiało mógłbym robić ścianki działowe z ytonga oraz wylewkę pod ogrzewanie podłogowe?

Jak ewentualnie się wzmacnia taki strop?

Nie biorąc pod uwagę obciążenie od dachu to przeciętnie masz do wykorzystania ok. 500 kg/m2.

150 kg/m2 stałe to mogą być warstwy wykończeniowe (tynk, wylewka, podłoga) a pozostałe - 350 kg/m2 na różne zmienne w tym użytkowe 150 kg/m2 i np. 200 kg/m2 zastępcze na ścianki działowe. Problemem może być obciążenie od dach a tego nie widzę na rzucie płyt stropowych.

Śmiało możesz myśleć o wylewce pod ogrzewanie podłogowe ale to powinno być bez innych wylewek od góry. Tynk od dołu masz gipsowy?

To był plan projektu płyt do zatwierdzenia, słupy nie są na stropie.

Od dołu wszędzie mam sufity podwieszane. A między stropem a sufitem rury do reku. 

Czyli bez obaw mogę adaptować poddasze z ogrzewaniem podłogowym. Jaka jest minimalna grubość wylewki pod OP?