pershing1899op.pl 06.10.2024 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października Chciałbym zaadaptować poddasze. Dom ma strop z płyt kanałowych, tylko nie wiem jaka jest nośność takiego stropu. A chciałbym na poddaszu zrobić ogrzewanie podłogowe i zrobić wylewkę. Czy taka wylewka wzmacnia strop czy jest to liczone jako obciążenie? Jaką nośność może mieć taki strop z płyt kanałowych? Jaka jest minimalna grubość wylewki pod ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.10.2024 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października Konstrukcja dachu opiera się w jakiś sposób na tym stropie? Są jakieś ścianki działowe? Wylewka stanowi dociążenie i nie stanowi wzmocnienia stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 06.10.2024 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października Tak, są slupy drewniane na stropie, ścianek działowych na razie brak. Dom nowy, zakończona budowa 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.10.2024 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października Słupy stoją na płytach kanałowych, na ścinach nośnych czy na podciągach? Masz rzut konstrukcji tego stropu i schemat więźby dachu? W projekcie powinna być podana nośność i dokładny typ stropów kanałowych. Generalne takie płyty kanałowe powinny mieć nośność rzędu 450 kg/m2 ale jeżeli są obciążone słupami konstrukcji dachu to jest to inne zagadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 06.10.2024 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października Dwa słupy stoją na podciągach a dwa na ścianach nośnych. W projekcie była zmiana stropu właśnie na te płyty kanałowe. Obecnie nie mam dostępu do projektu domu, jednak nie wiem czy tam była podana nośność. Czyli gdyby było 450km/m2 to śmiało mógłbym robić ścianki działowe z ytonga oraz wylewkę pod ogrzewanie podłogowe? Jak ewentualnie się wzmacnia taki strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 06.10.2024 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października (edytowane) Miałem rzut na mailu. W niego wynika, że stała nośność stropu to 1,5kN/m2 a zmienne 3,5kN. Czyli 7cm wylewki to już jest 150kg… czyli o ogrzewaniu podłogowym mogę zapomnieć? Edytowane 6 Października przez pershing1899op.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.10.2024 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października Nie biorąc pod uwagę obciążenie od dachu to przeciętnie masz do wykorzystania ok. 500 kg/m2. 150 kg/m2 stałe to mogą być warstwy wykończeniowe (tynk, wylewka, podłoga) a pozostałe - 350 kg/m2 na różne zmienne w tym użytkowe 150 kg/m2 i np. 200 kg/m2 zastępcze na ścianki działowe. Problemem może być obciążenie od dach a tego nie widzę na rzucie płyt stropowych. Śmiało możesz myśleć o wylewce pod ogrzewanie podłogowe ale to powinno być bez innych wylewek od góry. Tynk od dołu masz gipsowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 07.10.2024 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października To był plan projektu płyt do zatwierdzenia, słupy nie są na stropie. Od dołu wszędzie mam sufity podwieszane. A między stropem a sufitem rury do reku. Czyli bez obaw mogę adaptować poddasze z ogrzewaniem podłogowym. Jaka jest minimalna grubość wylewki pod OP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.10.2024 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października Potrzebna jest lokalizacja słupów bo stanowią istotne dociążenie płyt stropowych. System OP podaje minimalną grubość otulenia rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts