Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotny zamek w przesionku

Recommended Posts

Witam

Borykam się z problemem jak w tytule. Codziennie rano na wkładce zamka w drzwiach zewnętrznych są kropelki wilgoci. Na poczatku sądziłem, że po zamontowaniu drzwi oddzielających wiatrołap od reszty domu problem ustąpi, ale niestety tak się nie stało. Obawiam się, że jak przyciśnie taki porządny mróz, to zamek po prostu zamarźnie i będę wychodził przez okno :-? Da się coś z tym zrobić oprócz zakupu odmrażacza ?

Wiatrołap ogrzewany, ale temperatura około 15 stopni

może za wysoka(albo za niska) temperatura w wiatrołapie :wink: i wkładka znajduje sie w "punkcie rosy" .

do środka zamka najlepiej wstrzyknąć WD 40, albo jak masz gliceryne to też - neutralizuje wilgoć ( gliceryną dobrze posmarować wszystkie uszczelki- równiez w samochodzie tzn rozcierać wilgotną szmatką nasączoną gliceryną )

Zima faktycznie pierwsza w tym domu i może to wynikać z schnięcia murów. Mieskzałem kiedyś w domu, w którego przedsionku była podobna temperatura i wkładka się nie "pociła", więc z tą przewodnością cieplną chyba nie jest tak do końca. Od czegoś jeszcze musi to zależeć.

Wypróbuję patent z gliceryną. Dziekuję.

Mieszkałem kiedyś w wynajętym domku. Drzwi były słabo ocieplone. Kilka razy od środka na wkładce zamka patentowego pojawił się SZRON, mimo kaloryfera, znajdującego się 1,5 metra dalej.

Używałem suszarki do rozmrożenia ustrojstwa.

Po powrcie do domku trzeba było spędzić kilka minut na chuchaniu w dziurkę.

Chuchanie zawsze kończyło się przełamaniem lodów ;)

Drzwi były od północy, nie wiem jaka była temp. wewnątrz - grzane było ale bez przesady, bo to korytarz.

Tak więc różnie to bywa...