Wvu1 06.10.2024 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października (edytowane) Witam, przymierzam się do wymiany okien w domu. rozważam 2 opcje wysunięcie okien +/- 10 mm lub o 20-40 mm. Wstępnie wybrane okna na profilach Salamander BE 82, Aluplast 7000/8000. Wymiary reprezentatywnych okien to 1500x2000. Obecne okna zagłębione w murze ok 150 mm, mur z betonu komórkowego z pustką. Montaż przewiduję w obecny węgarek, otynkowany, równy. Mam dylemat na ile bezpiecznie można wysunąć okna 82 mm szer. bez stosowania dodatkowych konsol, na samych kotwach? Chcę dążyć do poprawy izotermy. Przy wysunięciu o 40 mm można rozważyć ocieplenie w postaci płyt 50+150 mm w przypadku mniejszego wysunięcia podcięcie płyt po okno. Jak wygląda to z zastosowaniem konsol np. JB-D/L-A czy nie są problematyczne przy ustawianiu okna? może zastosować kątowników ciesielskich ? czy lepiej szukać rozwiązań z regulacją? Dodam że okna chcę wymienić jeszcze w trym roku, natomiast ocieplenie przewiduję na wiosnę przyszłego roku. Edytowane 6 Października przez Wvu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts