Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agregat podnoszący ścieki do kuchni

W2K

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam w mieszkaniu kuchnię, przeniesioną przez poprzednich właścicieli z innego pomieszczenia. Ze względu na układ pomieszczeń nie ma opcji poprowadzenia instalacji kanalizacyjnej grawitacyjnej. Z tego tez powodu w kuchni zainstalowany jest agregat podnoszący Grundfos Liftaway C z pompą Unilift KP 150.
W kuchni znajduje się zlew jednokomorowy i zmywarka.
Cały zestaw ma już dobre 20 lat w międzyczasie trzeba było wymienić sam zbiornik Liftaway, przewód zasilający pompy, no i sam agregat ze względu na tłuszcze w zbiorniku wymaga okresowego czyszczenia. Co ciekawe sama pompa KP150 dziala niezawodnie od 20 lat. Tak poza tym generalnie działa to w miarę znośnie. Czasem trzeba się niestety trochę pobrudzić podczas czyszczenia, ale jakoś sobie z tym radze. 
W najbliższym czasie planuje remont kuchni i zastanawiam sie czy przy okazji nie zmienić tego rozwiązania na nowsze/nowocześniejsze/bardziej bezobsługowe?   Dostęp do pompy jest utrudniony (narożnik kuchni z drzwiczkami 45 cm) i naprawdę jej obsługa bywa problematyczna. Stad zastanawiam sie czy przez te 20 nie pojawiło sie coś lepszego niz powyższy zestaw?  
Zależy mi przed wszystkim na jakościowym rozwiazaniu-nie jest tak ze cena całkiem nie gra roli ale zależy mi na możliwe bezobsługowym sprzęcie na kolejne nasice lat, wiec x złotych w ta czy w tą ma mniejsze znaczenie.