bogiubogi 07.10.2024 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października Dzień dobry, przymierzam się do budowy domu - dotarłem do etapu kiedy architekt prosi m.in. o Uzgodnienia Branżowe, niestety spotykam się z tym terminem pierwszy raz i nie wiem czy dobrze zrozumiałem nieliczne objaśnienia w sieci (szukałem również tutaj na forum) stąd chciałem prosić o pomoc. Czy chodzi o ewentualne instalacje podziemne i napowietrzne które przechodzą przez moją działkę i o to czy nie kolidują z inwestycją? Czy powinienem się zwrócić do kogoś więcej niż dostawcy prądu, wodociągów i Orange? Ile zajmuje zwyczajowo proces? Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.10.2024 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października Pod pojęciem "uzgodnienia branżowe" może być wiele rzeczy podciągniętych a nie lepiej zapytać architekta o jakie uzgodnienia chodzi. Do uzyskania PnB potrzebne są zapewnienia dostaw mediów między innymi prądu, wody i w zależności od występowania na danym terenie kanalizacji, gazu. W moim rozumowaniu to uzgodnienia dopiero jak będziesz składał wniosek o przyłącza będą wykonane dla Twojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.10.2024 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października A nie łatwiej zapytać architekta co oczekuje? W moim odczuciu te uzgodniania należa doobowiązkow architekta bo to on uzgadnia branże w projekcie- chyba że masz inne umowy z nim. Być może to co piszesz również może być bo na etapie zagospodarowania na ZUD tez się analizuje branże-przyłacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogiubogi 07.10.2024 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października Dziękuję wam za wiadomości, trochę zmieniło mi to przestrzeganie tego zagadnienia. Zapytam architekta zgodnie z waszą sugestią - nie pomyślałem w ten sposób - założyłem, że to wiedza oczywista dla wszystkich prócz mnie. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts