Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Winylowe nakładki na schody

Grabek85

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Myślę o samodzielnym zrobieniu winylowych nakładek na schody, takich jak na zdjęciu poniżej. Widziałem takie gotowe. Robione ze zwykłego panelu podłogowego z tym, że nacięte od środka, zagięte i sklejone.

Czy robił ktoś z Was coś takiego? Myślę, żeby naciąć to frezarką, zagiąć i skleić...

1000x1000_Installatie_trap.jpg

6 minut temu, Grabek85 napisał:

Wiem, zdjęcie jest tylko poglądowe. Ale widziałem takie nacinane i w miejscu nacięcia sklejone. 

Bardziej szukam tu porady jak to naciąć, żeby po zgięciu ładnie się zeszło. Myślę nad frezarką, tylko nie wiem jakiego noża do niej użyć. A giąć myślę spróbować na ciepło.

Najpierw piszesz że można je wygiąć a teraz że są frezowane i klejone. Frezować pod katem 45 stopni ( do frezarki używa się frezów a nie noży)  i potem skleić jest to do wykonania ale efekt i tak będzie marny bo ta powłoka która wykończeniem panela będzie się łuszczyć i odpryskiwać.

Czas jaki poświęcisz na wykonanie tych nakładek będzie nie adekwatny do kupienia gotowych, naprawdę uwierz mi.

Edytowane przez henrykow

3 minuty temu, henrykow napisał:

Najpierw piszesz że można je wygiąć a teraz że są frezowane i klejone. Frezować pod katem 45 stopni ( do frezarki używa się frezów a nie noży)  i potem skleić jest to do wykonania ale efekt i tak będzie marny bo ta powłoka która wykończeniem panela będzie się łuszczyć i odpryskiwać.

Czas jaki poświęcisz na wykonanie tych nakładek będzie nie adekwatny do kupienia gotowych, naprawdę uwierz mi.

Są frezowane  a następnie wygięte. Koleś to sprzedaje, ludzie to od kilku lat kupują i nie słyszałem, żeby komuś się po czasie uszkodziły, nic się nie łuszczy. A co do frezarki, to masz rację. Tam są frezy A nie noże. 

17 godzin temu, Grabek85 napisał:

Są frezowane  a następnie wygięte. Koleś to sprzedaje, ludzie to od kilku lat kupują i nie słyszałem, żeby komuś się po czasie uszkodziły, nic się nie łuszczy. A co do frezarki, to masz rację. Tam są frezy A nie noże. 

Nie widziałem tych paneli co koleś je robi być może są jakieś inne albo stosuje jakiś myk bo te  z którymi ja się spotkałem na pewno by się nie wygięły. Zresztą możesz zrobić próbę jak to będzie się wyginało. I jeszcze co mi się przypomniało to panel nie jest dość szeroki aby w całości wykonać taką nakładkę.

W dniu 9.10.2024 o 20:51, Grabek85 napisał:

Znalazłem film jak to wiginają. 

Choć tu brzegi są zaokrąglone A ja myślałem o kątach prostych. 

Teraz wszystko jasne jak to się robi. Kąta prostego to raczej nie uzyskasz ale możesz zamiast deski zrobić szablon/formę z metalu wtedy po wygięciu powinieneś uzyskać coś w przybliżeniu do kąta prostego.

W dniu 9.10.2024 o 20:51, Grabek85 napisał:

Choć tu brzegi są zaokrąglone A ja myślałem o kątach prostych. 

Jak bardzo prosty kąt chciałbyś mieć? Prawie zawsze jest jakieś zaokrąglenie. Chyba, że kleisz prostopadle dwie płaszczyzny. Wtedy krawędź szybo się zetrze i nakładka będzie do wyrzucenia.

Na tym pierwszym zdjęciu są kąty proste ale z łukowym przejściem.

5 godzin temu, d7d napisał:

Jak bardzo prosty kąt chciałbyś mieć? Prawie zawsze jest jakieś zaokrąglenie. Chyba, że kleisz prostopadle dwie płaszczyzny. Wtedy krawędź szybo się zetrze i nakładka będzie do wyrzucenia.

Na tym pierwszym zdjęciu są kąty proste ale z łukowym przejściem.

Te które oglądałem, to zgięte były pod kątem prostym. Oczywiście zewnętrzny narożnik pozostawał zaokrąglone.