Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet

Etsonik

Recommended Posts

Nie chcialbym ci mieszać ani szyków psuć bo nastawiłes sięna peleciaka ale bardzo ale to bardzo zachęcałbym do porzucenia tego pomysłu, zdecydowanie lepszym pomysłem to pompa ciepła nie dość że zapomnisz czym grzejesz to w dodatku będzie taniej ,dziś taki kocioł na pellet to powyżej 14 tys zł trzeba wydać bo chyba nie myslisz o jakimś ulepie za 8 tys co ? pompa ciepła dziś kosztuje mniej niż każdy inny piec np haier-kaisai to wydatek od 5,5 tys zł , jeśli masz kaloryfery to są pompy ciepła wysokotemperaturowe na czynniku R290 a jak chcesz tańsze pompy to powiększyć kaloryfery ,pellet dziś po 1400 zł a za kilka miesięcy po 3 tys natomiast prąd nie może tak sobie skakać choć dla firm mamy najdroższy prąd na świecie.

7 godzin temu, Etsonik napisał:

Dzień dobry 

szukam kotła na pellet.

Jakiej firmy polecacie ? Jaka moc i palnik? isttotne jest aby była opcja z panelem ściennym 

powierzchnia do ogrzania 116m2

wysokość pomieszczeń 2,75m

Jaki to dom nowy, stary? ocieplony czy nie? sama powierzchni i wysokość to  za mało.

2 godziny temu, Etsonik napisał:

Ocieplony białym styro 20cm lambda 0,038

dom nowy 

planowana data zakończenia lato 2025

strop drewniany, na stropie planowane 40cm wełny mineralnej

Porzuć ten pomysł z piecem , dobra rada kup sobie jakiegoś haiera 5kw powinien spokojnie wystarczyć wydasz 5-6 tys i załatwione .

6 godzin temu, Etsonik napisał:

Ocieplony białym styro 20cm lambda 0,038

dom nowy 

planowana data zakończenia lato 2025

strop drewniany, na stropie planowane 40cm wełny mineralnej

Dużej mocy kotła nie potrzebujesz (10 - 15 kW) bo dom dobrze ocieplony. Co mogę Ci polecić to kotły firmy Defro, a dobór rodzaju to najlepiej jak sobie zadzwonisz na infolinię Defro (mają kilkanaście rodzaj kotłów na pellet) i konsultant Ci doradzi jakiej mocy i jaki rodzaj kotła dobrać.

Edytowane przez henrykow

5 minut temu, henrykow napisał:

Dużej mocy kotła nie potrzebujesz (10 - 15 kW) bo dom dobrze ocieplony. Co mogę Ci polecić to kotły firmy Defro, a dobór rodzaju to najlepiej jak sobie zadzwonisz na infolinię Defro (mają kilkanaście rodzaj kotłów na pellet) i konsultant Ci doradzi jakiej mocy i jaki rodzaj kotła dobrać.

Sory ale co ty ma za rady dajesz ? 15 kw na 116m2 z styropianem 20 cm ?? to jakaś stara szkoła chyba dajmy lepiej 25 kw na zapas tak w razie czego mawiali starzy machery.

8 minut temu, prokurator napisał:

Sory ale co ty ma za rady dajesz ? 15 kw na 116m2 z styropianem 20 cm ?? to jakaś stara szkoła chyba dajmy lepiej 25 kw na zapas tak w razie czego mawiali starzy machery.

Napisałem o kotłach firmy Defro i sprawdź sobie jakiej mocy i na jaka powierzchnię one są a po drugie to są jeszcze przy doborze kotła na paliwo stałe są brane jeszcze inne kryteria niż sam p.u. Kocioł na paliwo stałe może być ciut większy niż wychodziło by to z obliczeń.

6 minut temu, henrykow napisał:

Napisałem o kotłach firmy Defro i sprawdź sobie jakiej mocy i na jaka powierzchnię one są a po drugie to są jeszcze przy doborze kotła na paliwo stałe są brane jeszcze inne kryteria niż sam p.u. Kocioł na paliwo stałe może być ciut większy niż wychodziło by to z obliczeń.

No tu bym polemizował bo każdy sterownik ma ograniczoną moc minimalną na 30 procent niżej nie zejdzie niestety to taka 15-ka to minimalna moc coś około 5kw , a do domu z podłogówką 116m2 nie potrzeba więcej jak 4kw max w największe mrozy to wiem bo ćwiczyłem to osobiście jak miałem kocioł zębiec saturn 10 kw zimą w mrozy jakoś szedł na 3-4,5 kw bo pokazywał moc aktualną natomiast w taką lajtową pogodę to potrzebne było 1,5 kw ,ja znałem kod serwisowy do mojego sterownika i mogłem obniżyć moc tego kotła ale co mają zrobić ci co nie mogą lub nie potrafią ??

4 minuty temu, henrykow napisał:

Dlatego poradziłem autorowi aby zadzwonił na infolinię i dowiedział się dokładnie jaki model i jaką moc musiałby mieć kocioł do jego domu. 

Moc która podałem to tylko moja sugestia nie zobowiązująca, przecież nie poleci do sklepu i nie kupi pieca 15 kW bez wyliczeń.

No wiadomo ale ja ze swojej strony wiem że nikt nie produkuje kotłów mniejszych niż 10kw tzn peletowych sam nie wiem dlaczego bo w sumie chyba ich to nie przerasta technicznie aby robić peleciaki np 5 kw czy 8 kw jak ktoś ma awersję do pomp ciepła i lubi ogień to czemu nie ale nie robią a to co robią to bydlaki wielkie nie nadające się do nowych dobrze docieplonych domów.

W dniu 10.10.2024 o 09:36, Etsonik napisał:

Jakiej firmy polecacie ? Jaka moc i palnik? isttotne jest aby była opcja z panelem ściennym 

powierzchnia do ogrzania 116m2

wysokość pomieszczeń 2,75m

Porzuć pomysł peleciaka. Albo PC albo kocioł gazowy małej mocy.

• 2 weeks później...
W dniu 11.10.2024 o 13:51, prokurator napisał:

No wiadomo ale ja ze swojej strony wiem że nikt nie produkuje kotłów mniejszych niż 10kw tzn peletowych sam nie wiem dlaczego bo w sumie chyba ich to nie przerasta technicznie aby robić peleciaki np 5 kw czy 8 kw jak ktoś ma awersję do pomp ciepła i lubi ogień to czemu nie ale nie robią a to co robią to bydlaki wielkie nie nadające się do nowych dobrze docieplonych domów.

Jak to nikt, sam mam 8 kW w ofercie od lat i do małych domów oraz mieszkań są montowane.

W dniu 11.10.2024 o 10:17, Etsonik napisał:

Mam na to przewidziane około 15tys

tzn na źródło ogrzewania 

w planie ten jest rekuperacja 

Rekuperacja z klimatyzatorem kanałowym jest bezpośrednio u producenta - firma ECS Paruszewski, mają sporo filmów na jutubie o tym, można nawet u nich kupić gotowy zestaw do samodzielnego montażu. Do nowego domu o takiej powierzchni prokurator dobrze Ci radzi, żadnego kotła i komina, nawet typowej instalacji grzewczej np. podłogówki możesz nie robić i od razu pójść w ogrzewanie nadmuchowe plus ewentualnie elektryczna mata grzewcza w podłodze łazienki - zestaw tańszy od typowego ogrzewania, prostszy i trwalszy - sam bym tak dzisiaj to robił. CWU na prąd w drugiej taryfie ze sterownikiem czasowym zasobnik 300 litrów najlepiej z dwoma grzałkami - jedna 3 kW żeby w taniej taryfie zdążyła dogrzać w ciągu dnia w razie potrzeby [13-15 zwykle] bo w nocy to każda da radę, a druga 2 kW podłączona na stałe do 8 standardowych [maks 32V na wyjściu] paneli PV połączonych szeregowo na dachu bez żadnych falowników itp. tylko z własnym termostatem i w słoneczne dni będzie CWU za darmo. Przemyśl to bo za kilka - kilkanaście lat będzie to standardem jak dzisiaj ocieplenie ścian 15 cm styropianem lub więcej i rekuperacja a gdy dawałem takie 16 lat temu budując własny dom ludzie się dziwili bo "każdy" dawał 10 cm styropianu i wentylację grawitacyjną a dzisiaj są w tyle.

Nowy, mały dom z rekuperacją i kocioł na pellet ?

Mój dom ma 10 lat, 106m2, też ma 20cm na ścianach, 40 na stropie, ma rekuperację.
Fakt jest faktem, że przez jakiś czas rozważałem kocioł na pellet, na szczęście dość szybko wybiłem sobie ten pomysł z głowy i później rozważałam już tylko pomiędzy gazem a powietrzną pompą ciepła.

W tak małym domu robienie kotłowni to strata miejsca.
No i nie jest to bezobsługowe źródło ogrzewania.