Bogdan Lizoń 28.01.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Jestem zainteresowany tymi kotłami i myślę o kupnie takiego kotła do swojego domu. Miał by ogrzewać również wodę użytkową. Czekam na informację na ten temat i ewentualne doświadczenia w użytkowaniu takiego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atomik 01.02.2005 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Witam serdecznie Nowego forumowicza, (Czekasz i jakoś nie możesz się doczekać, a mi się coś zdaje, że pytanie postawiłeś w sposób nie najłatwiejszy do odpowiedzi. Ale to mi się tylko pewnie zdaje. Do rzeczy.) Na forum ujawniło się zaledwie kilku użytkowników peletów: cana, kkkk, łukasz, JarL i niżej podpisany, a ostatnio Ryszard11 (przepraszam bardzo pominietych, zapewne nie doczytałem). Ale podobno w Polsce istnieje tylko rzędu 250 instalacji na pelety, więc chyba te 6/250 = ok 2% dobrze wpisuje się w statystykę ilości forumowiczów do ogólnej ilości budujących. Jeśli czekasz na mannę z forum, to podrzucam pierwsze ziarenko: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39433 - dwa tygodnie temu padło też pytanie. Tam masz odnośnik do dużego wątku, chyba najwiekszego o peletach, jaki był na forum. Było jeszcze kilka wątków wcześniej z peletami w temacie (pelety, pellety, pellets, pelet - chyba tyle nazw funkcjonuje również i tutaj), znajdziesz je wyszukiwarką. W paru zdaniach moja ocena opalania drewnem granulowanym = peletami: - jest to chyba najdroższe z paliw stałych (ostrożnie z wiarą w reklamy !) - jak każde paliwo stałe wymaga obsługi (zakup, transport, składowanie, dokładanie do pieca, czyszczenie pieca), choć nie jest ona bardzo uciążliwa - jest ok. 2 razy drozsze w eksploatacji od drobnego węgla (eko-groszku), który wymaga podobnej ilości obsługi (ale jest bardziej pylący) - jest ok. 2 razy tańsze w eksploatacji od propanu czy prądu elektrycznego, ok. 1.5 raza tańsze od oleju opałowego (liczby podaję dość zgrubnie) - inwestycyjnie jest drogie (najtansze kotły zaczynają się od ok. 10 tys zł) i nie są doskonałe; najlepsze austriackie, niemieckie czy szweckie kotły na pelety nie wytrzymują moim zdaniem konkurencji z pompami ciepła polskich producentów, o których ostatnio wiele można poczytać - niemniej ja się zdecydowałem i tę zimę służy mi dobrze (zmiana sposobu ogrzewania w solidnie remontowanym domu dla mnie była korzystna). Taka moja opinia. Jeśli nie to chciałeś uzyskać, to pytaj dalej. pozdrowienia ...atomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts