Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 100w kocioł cały czas się załącza mimo osiągniętej temperatury zadanej.

Recommended Posts

Witam 

Mam problem z nowo zamontowanym kotłem Viessmann Vitodens 100W + Vitotrol 200E + czujnik temperatury zewnętrznej. 
Na Vitotrolu temperatura normalna zadana 21°C,

krzywa grzewcza ustawiona na

- Nachylenie : 0,6

- Poziom : 0,0,

mimo osiągnięcia temperatury zadanej piec cały czas się włącza i temperatura w pomieszczeniu rośnie nawet 22,8°C i się nie wyłącza. 
Wygląda to tak jakby piec kompletnie nie brał pod uwagę Vitotrola a włączał się po wychłodzeniu temperatury na zasilaniu czyli np. Zasilanie nagrzewa do 29°C przy temperaturze zewnętrznej +10°C, pompa obiegu grzewczego cały czas chodzi i po wychłodzeniu zasilania do 23°C piec znów się włącza. 

Ustawienie w menu serwisowym Vitodensa „kodowanie” :

b2 —> pozycja 9 ustawione na

b2 —> pozycja 10 ustawiona na : 8

po przełączeniu ustawienia w

b2 —> pozycja 9 na ustawienie : 7 

piec po osiągnięciu temperatury zadanej na Vitotrolu przeszedł w tryb ECO i wyłączył się ale w tym momencie nie włączył się aż temperatura na Vitotrolu nie spadła poniżej zadanej i bardzo wychłodziła podłogówkę. 

Bardzo proszę o pomoc czy jest jakiś sposób aby wyśrodkować temperaturę i ustawić to wszystko żeby jakoś działało.

Może ustawienie wpływu Vitotrola coś by pomogła czyli

b2 —> pozycja 10 która domyślnie jest ustawiona na 8, a regulacje ma od : 0 - 64 ? Tylko kompletnie nie wiem jak to wyregulować i co oznacza te 8 ustawione domyślnie a co np. 0 czy 64 ? 

Pozdrawiam