Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fotowoltaika - proszę o rady

korbielow

Recommended Posts

3 godziny temu, prokurator napisał:

W pierwszym tekście podają źródło https://www.globalpetrolprices.com/electricity_prices/ gdzie jest informacja o cenie 0,926 PLN/kWh (dane Electricity prices for households, March 2024 (kWh, Polish Zloty). Wg tego zestawienia 15 państw europejskich ma wyższe ceny.

M.im. Germany 1,417 PLN, Czech Republic 1,392 PLN, Slovakia 0,834 PLN, Latvia 0,994 PLN.

W drugim tekście pani pisze:

"Według danych Polityki Insight po siedmiu miesiącach bieżącego roku średnia cena hurtowa energii elektrycznej w Polsce wyniosła średnio 90 euro za MWh. Wyższe ceny notowane były w tym okresie tylko w Irlandii (98,68 euro za MWh) i we Włoszech (95-98 euro za MWh). "

Sama piszę, że wyższe ceny ma jednak Irlandia i Włochy. To dlaczego pisze, że w Polsce najdroższy prąd skoro podaje dwa państwa gdzie prąd jest droższy? Bo tytuł musi być szokujący, wrzaskliwy i clickbajtowy? A później inni czytają tylko tytuły i powielają głupoty i kłamstwa.

Czytasz coś więcej niż tylko tytuł ??

3 godziny temu, prokurator napisał:

Bo wszędzie podaje się cenę energi gołej ale zauważyć trzeba że mamy największe podatki i cena dla końcowego odbiorcy jest najdroższa w Eu ,ktoś patrzy na tabelki za 1 MW ale ile my do tego musimy dopłacać chyba 120 proc dodatkowo bo w sumie chyba nikt nie wie ile ten prąd kosztuje brutto jedni podają 97 groszy inni 1,30 groszy jeszcze inni 1,50 groszy , faktury porąbane a powinno być to tak zjadłeś 500 kwh dzielisz przez kwotę i masz wynik ale dla niektórych to złe liczenie.   w USA cena 1 kwh to 11 centów jak zjesz 1 MW zapłacisz 110 dolców a my ? 10 opłat dziwnie brzmiących i za 1 MW zapłacimy 970 zł w tauronie jeśli oczywiści to faktycznie jest to 97 groszy a nie np 1,30 zł.

USA 0,735 PLN/kWh wg https://www.globalpetrolprices.com/electricity_prices/#hl48

Nie potrafisz ogarnąć prostej faktury za energię elektryczną ??

Godzinę temu, marcinbbb napisał:

Dziwne dzieląc wartość mojej FV przez ilość pobranej energii wychodzą mi mniejsze wartości.

Moja FV Energa za sierpień i wrzesień wyniosła 25zł z groszami a pobrałem 480kWh 0,05 zł/kWh ;)

Szczęśliwcu ciesz się ile wlezie bo zło nigdy nie śpi i dosięgnie nas wszystkich , ciekawe czy dotrzymają umowy tych 15-tu lat ?

35 minut temu, marcinbbb napisał:

Jak będzie miało mnie dosięgnąć będą już lepsze magazyny energii a przede wszystkim tańsze bo rynek się nasyci i ceny spadną.

Już dużo spadły, ogniwa 280 amper można kupić już za 57 dolców dostawa 5 dni a na święto 11 listopada Chińczycy robia podobno jakąś mega promocję dla nas.

15 minut temu, marcinbbb napisał:

Ogniwa 280amper a cóż to takiego jakaś nowa jednostka mocy? Daj jakiegoś linka

Mam nadzieję że się nie czepiasz literówek typu amperogodziny bo to oczywiste, 

https://www.alibaba.com/product-detail/HEKTARY-OFF-GRID-TV-Hithium280Ah-Grade_1600453688957.html?spm=a2700.galleryofferlist.normal_offer.d_title.69b41960qgo9o8

2 godziny temu, prokurator napisał:

OK myślałem że piszesz o panelach PV po 57 dołków. a co do aku: Estimated delivery by Jan 22-Feb 12 to przecież 3 miesiące.

Jeszcze mam kilka lat do czasu aż zacznę myśleć o magazynie energii w najgorszym wypadku będzie to 2030r a w najlepszym jak wszyscy 2035r. Więc wolę poczekać bo teraz aku mi jest średnio potrzebny, skoro aku. mam w sieci.

Edytowane przez marcinbbb

1 godzinę temu, marcinbbb napisał:

OK myślałem że piszesz o panelach PV po 57 dołków. a co do aku: Estimated delivery by Jan 22-Feb 12 to przecież 3 miesiące.

Jeszcze mam kilka lat do czasu aż zacznę myśleć o magazynie energii w najgorszym wypadku będzie to 2030r a w najlepszym jak wszyscy 2035r. Więc wolę poczekać bo teraz aku mi jest średnio potrzebny, skoro aku. mam w sieci.

No pytałes o jakie moduły to ci je pokazałem (to przykład) , a co do ceny i transportu to z Niemiec w 5 dni masz po 57 dolców.

3 godziny temu, d7d napisał:

Kupujesz "wszystko" z Chin i będziesz znowu narzekał. że europejska gospodarka pada bo to wina "europejskich komuchów".

Ty jesteś normalny ? pokaż mi akumulatory z Europy ? a jak byś przypadkiem znalazł to nie kosztowałoby to ogniwo 57 dolarów tylko pewnie z 300 Euro więc daj mi jeden powód aby szukać w EU , EU sama się zarzyna na swoje rzyczenie nie moje ,moje zdanie znasz, zawsze ci coś nie pasuje nawet jak ci do wentylatora fakalia wrzucają ty zadowolony, zaczynamy jako całość bankrutować ale ETS jest bogiem ,wysokie podatki tak samo i regulacje wszystkiego , dobra nie prowokuj do polityki bo ciągnie cię na kłótnie a mnie to zwisa.

10 minut temu, prokurator napisał:

Ty jesteś normalny ? pokaż mi akumulatory z Europy ? a jak byś przypadkiem znalazł to nie kosztowałoby to ogniwo 57 dolarów tylko pewnie z 300 Euro więc daj mi jeden powód aby szukać w EU , EU sama się zarzyna na swoje rzyczenie nie moje ,moje zdanie znasz, zawsze ci coś nie pasuje nawet jak ci do wentylatora fakalia wrzucają ty zadowolony, zaczynamy jako całość bankrutować ale ETS jest bogiem ,wysokie podatki tak samo i regulacje wszystkiego , dobra nie prowokuj do polityki bo ciągnie cię na kłótnie a mnie to zwisa.

Daj spokój z tymi fekaliami... jakiś dziwny jesteś.

To Ty ciągle narzekasz na Polskę, na Unię. Tobie tylko Chiny się podobają. Jedź tam a nie korzystaj w Polsce z polskiego dobrobytu i pewnie z polskiej emerytury i polskiej służby zdrowia...

29 minut temu, d7d napisał:

Daj spokój z tymi fekaliami... jakiś dziwny jesteś.

To Ty ciągle narzekasz na Polskę, na Unię. Tobie tylko Chiny się podobają. Jedź tam a nie korzystaj w Polsce z polskiego dobrobytu i pewnie z polskiej emerytury i polskiej służby zdrowia...

No ty mi będziesz rządzić co ja mam robić, a może by tak zmienić zarząd Europejski ? nieprościej ?

19 godzin temu, marcinbbb napisał:

Dziwne dzieląc wartość mojej FV przez ilość pobranej energii wychodzą mi mniejsze wartości.

Moja FV Energa za sierpień i wrzesień wyniosła 25zł z groszami a pobrałem 480kWh 0,05 zł/kWh ;)

Za rok (1.10-2023-30.09.2024) pobrałem z sieci 6594 kWh i zapłaciłem za to 1491zł , wychodzi 0.22gr/kWh, ale za kWh z tej kwoty to tylko 332 zł, czyli za rok za kWh wychodzi podobnie. Brakuje mi ~1300Wp aby kWh wychodziły na 0.

W dniu 28.10.2024 o 22:28, d7d napisał:

Sprawdź zanim kolejną głupotę będziesz powielał. Nie sprawdzasz tych informacji które Tobie pasują.

Polska nie ma najdroższego prądu na świecie i nie ma najdroższego prądu w Europie. Ma drogi ale nie najdroższy.

Chiny dobrze wiedzą co robią. Dotują swój przemysł aby opanować rynki całego świata. A "nasi" pazerni managerowie zlecają produkcję w Chinach aby mieć większe zyski.

Średnia zarobków w Norwegii to podobno ok. 51.000 NOK x 0,366 PLN/NOK = 18.600 PLN.

Średnia zarobków w Polsce to 18.600 PLN / 5 = 3.720 PLN ? Znowu powielasz zasłyszane w internecie bajki !!

Ile więcej kosztuje życie w Norwegii ??

PS Znowu narzekasz na Polskę !!

To tu masz od twojej ulubionej stacji ,oni tez się mylą że mamy najdroższy prąd ?

Nie znam tej stacji / kanału BIZNES TV . Właścicielem jest Salon24 czy wSieci czy ktoś inny? Coś się Tobie pokiełbasiło.

Polska nie ma najdroższego prądu w Europie. Ma drogi ale nie najdroższy. Powinien być dużo tańszy.