Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze PGE a brak PnB

Recommended Posts

Witajcie,

może ktoś miał podobna sytuacje i podpowie co zrobić:

Nie mam jeszcze PnB a otrzymałam z PGE pismo w którym zostałam zobowiązana aby dostarczyć je w 30dni - inaczej będą konsekwencje.

Mamy mieć jedna skrzynkę wspólnie z sąsiadem który wystartował już z budową - PGE każe złożyć oba PnB w innym wypadku nie wykona przyłącza.

Co mogę zrobić aby nie blokować sąsiada? (ja jestem wnioskodawca ale sytuacja życiowa zmusiła mnie do przesunięcia terminu budowy - mysle ze o pół roku)

mnie chce tez wskoczy na koniec kolejki tylko czasowo przesunąć 

z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi 

Henrykow:

Skladasz wniosek o przylacze, po jakims czasie projektują i wykonują przyłącze. Opłacasz fakture za wykonanie przylacza i przylacze moze stac i piec lat nieuzywane i nie placisz nic. Potem z fakturą dostajesz list z możliwością zawarcia umowy. Najpierw przynajmniej w PGE zdobywasz swistek "poswiadczenie mozliwosci swiadczenia uslug" a potem dopiero wniosek o zawacie umowy dystrybucji energii.

Umowa na dostarczenie energii jest później. Przylacze to oddzielna sprawa. 

Edytowane przez zeusik6

w pge jest glupota, bo zamiast skladac wniosek o umowe z zalaczonym dokumentem od elektryka "gotowosci do przylaczenia obiektu", najpierw wnioskujesz o poswiadczenie mozliwosci swiadczenia uslug z ww. dokumentem, potem majac te poswiadczenie skladasz wniosek o umowe dolaczajac te poswiadczenie.

Komuna pelna gębą. 

W dniu 17.10.2024 o 15:48, henrykow napisał:

To chyba nigdy nie robiłeś przyłącza prądu bo na wykonanie przyłącza prądu podpisuje się umowę w której jest wzmianka o dostarczaniu energii, ZE nie zrobi przyłącza które będzie sobie stało kilka lat bez żądnych opłat.

To chyba mało życia znasz :D, przyłącze stoi już 5 rok nieużywane i zero informacji ze strony energetyki

• 2 months później...