Gość 31.01.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 WITAM WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH.TAK SIĘ SKŁADA, ŻE JESTEM JEDNOCZEŚNIE PRACOWNIKIEM GAZOWNI, PROJEKTANTEM NO I OCZYWIŚCIE BUDUJĄCYM SIĘ. PRZECZYTAŁEM WSZYSTKIE UWAGI I PODPOWIEDZI I UWAŻAM ŻE CZĘŚĆ Z NICH JEST O.K, CZĘŚĆ NIEPRAWDZIWA A JESZCZE INNA CZĘŚĆ PRZESADZONA.GENERALNIE RZECZ BIORĄC POD KĄTEM PRAWA BUDOWLANEGO ITP. ODCINEK W ZIEMII ZA PUNKTEM REDUKCYJNO-POMIAROWYM JEST CZĘŚCIĄ INSTALACJI WEWNĘTRZNEJ TZW. DOZIEMNĄ. W ZWIĄZKU Z TYM ŻE JEST TO ODCINEK POŁOŻONY W ZIEMII NALEŻY GO ZAPROJEKTOWAĆ I WYKONAĆ TAK JAK SIEĆ GAZOWĄ ZEWNĘTRZNĄ. INACZEJ MÓWIĄC ODCINEK TEN MUSI SPEŁNIAĆ WARUNKI SIECI GAZOWEJ / RODZAJ MATERIAŁU, ODLEGŁOŚCI OD INNEGO UZBROJENIA, SPOSÓB UŁOŻENIA, PRÓBA SZCZELNOŚCI I WYTRZYMAŁOŚCI/. NIE ZNACZY TO JEDNAK ŻE ZAKŁAD GAZOWNICZY /ZG/ MA CO DO TEGO JAKĄKOLWIEK INGERENCJĘ. TAK JAK WSPOMNIAŁEM WCZEŚNIEJ JEST TO CZĘŚĆ INSTALACJI WEWNĘTRZNEJ I SPOSÓB JEJ ROZWIĄZANIA NALEŻY DO PROJEKTANTA W POROZUMIENIU I UZGODNIENIU OCZYWIŚCIE Z INWESTOREM / BYNAJMNIEJ JA TAK POSTĘPUJĘ/.JEŚLI CHODZI O TEN NIESZCZĘSNY ZAWÓR NA ŚCIANIE TO NALEŻY GO MONTOWAĆ W PRZYPADKU JEŚLI ODLEGŁOŚĆ OD PUNKTU REDUKCYJNO-POMIAROWEGO DO BUDYNKU PRZEKRACZA 10M. MOŻNA GO OBUDOWAĆ TYPOWĄ SZAFKĄ Z KATALOGU TYP NP Z-1. JEST TO ZGRABNA NIE TYLE SZAFKA CO OBUDOWA I MOŻE BYĆ W KOLORZE KREMOWYM LUB BRĄZOWYM. JEŚLI CHODZI O ODLEGŁOŚĆ PONIŻEJ 10M TAKI ZAWÓR NIE JEST WYMAGANY ACZKOLWIEK JA PREFERUJĘ JEGO MONTAŻ PONIEWAŻ NIE BEZ PRZYCZYNY NAZYWA SIĘ GO KURKIEM OGNIOWYM. JAK WIDAĆ SAMA NAZWA SAMA MÓWI ZA SIEBIE I W PRZYPAKU NP POŻARU JEST MOŻLIWOŚĆ SZYBSZEGO ODCIĘCIA GAZU ANIŻELI W PUNKCIE REDUKCYJNO-POMIAROWYM. NATOMIAST JEŚLI CHODZI O WEJŚCIE Z GRUNTU DO PIWNICY TO JEST TO MOŻLIWE POD JEDNYM WARUNKIEM, ŻE ZOSTANIE ZASTOSOWANA TULEJA PRZEJŚCIOWA GAZOSZCZELNA, A PRAWDĘ POWIEDZIAWSZY TAKOWEJ NA RYNKU NIE MA / BYNAJMNIEJ JA SIĘ NIE SPOTKAŁEM/. TYLKO NIE PRÓBUJCIE MÓWIĆ O JAKIŚ PIANKACH I USZCZELNIACZACH - TO NIE JEST TULEJA A NA PEWNO NIE Z ATESTEM. PODCZAS NP JAKIEJŚ NIESCZELNOŚCI - NAWET NA GAZOCIĄGU - PODCZAS OSTREJ ZIMY I ZMARZNIĘTEGO GRUNTU MOŻE DOJŚĆ DO MIGRACJI GAZU PO RYRZE / GRUNT PO WYKOPACH PRZYŁĄCZA I INSTALACJI DOZIEMNEJ JEST DOBRZE ZAGĘSZCZONY/ UJŚĆ DO POMIESZCZENIA PIWNICY I WTEDY ....... TAK WIĘC JA PODCZAS ODBIORÓW BEZWZGLEDNIE WYMAGAM ABY INSTALACJA WCHODZIŁA DO PIWNICY NAD TERENEM. JEŚLI CHODZI O ODLEGŁOŚCI OD INNEGO UZBROJENIA WYMAGANE JEST MINIMUM 0,4 M OD SKARU ŚCIANEK PRZEWODÓW. SKRZYŻOWANIE Z KANALIZACJA OWSZEM DOPUSZCZALNE - NALEŻY ZACHOWAĆ MINIMALNĄ ODLEGŁOŚĆ W PIONIE 0,2M, JEŚLI JEST MNIEJ ZABEZPIECZYĆ PRZEWÓD GAZOWY / INSTALACJĘ, PRZYNŁĄCZE. RURĄ OSŁONOWĄ NP PE. JEŻELI GAZ PRZECHODZI POD KANALIZĄ / CHOCIAŻ NIE POWINIEN ZE WZGLĘDU NA MINIMALNE POSADOWIENIE KANALIZACJI/BEZ WZGLĘDU NA ODLEGŁOŚĆ PREFOWANE JEST KAŻDORAZOWE ZABEZPIECZENIE PRZEWODU GAZOWEGO RURĄ OSŁONOWĄ. JEŚLI CHODZI O WCZEŚNIEJSZY MONTAŻ OBUDOWY KURKA PRZED BUDOWĄ PRZYŁĄCZA TO SPRAWY SIĘ MAJĄ TAK. MOŻNA I NIE MOŻNA.JEŚLI JEST JUŻ ZAPROJEKTOWANE PRZYŁĄCZE, A BYNAJMNIEJ UZGODNIONA TRASA NA ZUD I JESZCZE DODATKOWO JESTEŚ W STANIE SKONTAKTOWAĆ SIĘ Z PROJEKTANTEM PRZYŁĄCZA / ZLECENIE Z RAMIENIA ZG/ TO MOŻNA W JAKIŚ LOGICZNY SPOSÓB UMIEJSCOWIĆ OBUDOWĘ NA ELEWACJI / PROJEKTANT W PROJECIE BUDOWLANYM INSTALACJI PORADZI SOBIE Z POŁĄCZENIEM PUNKTU REDUKCYJNO-POMIAROWEGO Z KURKIEM ODCINAJĄCYM/. NATOMIAST JEŚLI NIESZ KONTAKTU Z PROJEKTANTEM PRZYŁĄCZA I NIE WIESZ GDZIE BEDZIE LOKALIZACJA PUNKTU R-P TO NIE POLECAM PONIEWAŻ PÓŹNIEJ Z CZĘŚCI DOZIEMNEJ INSTALACJI MOŻE WYJŚĆ KIEŁBASA I CO NIEKTÓRZY MOGĄ NIE PRZYCHYLNIE PATRZEĆ NA TAKIE ROZWIĄZANIA, PONIEWAŻ OPRÓCZ PRZEPISÓW BUDOWLANYCH I NORM OBOWIĄZUJE JESZCZE COŚ TAKIEGO JAK SZTUKA BUDOWLANA. JEŚLI CHODZI O TO CZY KUREK MA BYĆ I W DODATKU JAKI KOLOT OBUDOWY TO ZG NIE MA DO TEGO NIC, CHOCIAŻ PREFERUJE JAKIEŚ SWOJE ROZWIĄZANIA I DLA DOBRA OBYDWU STRON MOŻNA W JAKIŚ SPOSÓB WSZYTKO POGODZIĆ. ZG NIE UZGADNIA INSTALACJI GAZOWEJ LECZ WIELKOŚĆ PUNKTU REDUKCYJNO-POMIAROWEGO TZN. CZY PARAMETRY GAZOMIERZA I REDUKTORA SĄ ZGODNE Z WARUNKAMI TECHNICZNYMI PRZYŁĄCZENIA ORAZ LOKALIZACJĘ TZN CZY NIE ZACHODZĄ JAKIEŚ OKOLICZNOŚCI KTÓRE SĄ SPRZECZNE Z PRAWEM / PRZEDE WSZYSTKIM ODLEGŁOŚCI/.JEŚLI CHODZI O WIĘKSZE ODLEGŁOŚCI TO NIE MA TU ŻADNEGO PROBLEMU. PRZELICZA SIĘ STRATY LINIOWE I MIEJSCOWE, SPRAWDZA SPADEK CIŚNIENIA I DOBIERA ŚREDNICĘ. FAKT ŻE ŚREDNICA ODCINKA INSTALACJI DOZIEMNEJ BĘDZIE NA PEWNO WIĘKSZA OD CZĘŚCI WEWNĘTRZNEJ ALE NIESTETY FIZYKI SIĘ NIE OSZYKA. TA WIĘKSZA ŚREDNICA STANOWIĆ BEDZIE RODZAJ ZBIORNIKA PODCZAS NP ZAPALANIA SIĘ PIECA / JEŻELI JEST DUŻEJ MOCY./.CHYBA WSZYSTKO OPISAŁEM A BYNAJMNIEJ SIĘ STARAŁEM. GDYBY COŚ TO SŁLUŻE RADĄ I Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-526299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 31.01.2005 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 JEŚLI CHODZI O TEN NIESZCZĘSNY ZAWÓR NA ŚCIANIE TO ... MOŻNA GO OBUDOWAĆ TYPOWĄ SZAFKĄ Z KATALOGU TYP NP Z-1. JEST TO ZGRABNA NIE TYLE SZAFKA CO OBUDOWA I MOŻE BYĆ W KOLORZE KREMOWYM LUB BRĄZOWYM a więc ta obudowa jest elementem opcjonalnym? Nie jest to najpieknmiejsza obudowa i szukam sposobu naj jej zmniejszenie i stąd pytanie: podobno rura wychodząca z ziemi musi byc stalowa, dalej zawór i za nim przewiduje rurę miedzianą twardą wewnetrznej instalacji gazowej w domu. - czy sa wymagania zalecenia na typ zaworu? - czy taki zawór może pozostawać na zewnatrz ściany bez obudowy? - czy jesli jest obudowa jest wymagana to może byc dowolnego typu? - czy częśc obudowy może być zagłębiona w scianę aby calośc mniej wystawała ze sciany? Idzie o rozsądne połaczenie bezpieczeństwa (wentlacja połaczenia wykonanego powyżej ziemi, łatwość odszukania w razie pożaru) i estetyki (stosunkowo najmniejsza obudowa na jaką mozna sobie pozwolić aby nie psuła estetyki domu). dzięki za wszelkie info - będe szcególnie zobowiązany za podanie norm prawnych na których to sie opiera pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-526328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.02.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Przeczytanie tak długiego tekstu napisanego przez darkingos WERSALIKAMI było ponad moje siły - ból oczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-526386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 01.02.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 WOwkaoczy może i bolą ale wiesz sporo więcej - a właściwie to możesz zrozumiec swojego przyjaciela-gazownika - dlaczego chce tego a nie innego. To pomaga zniesc takie wymagania ...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-526444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.02.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 WOwka oczy może i bolą ale wiesz sporo więcej - a właściwie to możesz zrozumiec swojego przyjaciela-gazownika - dlaczego chce tego a nie innego. To pomaga zniesc takie wymagania ... pozdrawiam Masz rację. I tak dobrze, ze nasz kolega nie wybrał np. takiego kolorku. JEŚLI JEST JUŻ ZAPROJEKTOWANE PRZYŁĄCZE, A BYNAJMNIEJ UZGODNIONA TRASA NA ZUD I JESZCZE DODATKOWO JESTEŚ W STANIE SKONTAKTOWAĆ SIĘ Z PROJEKTANTEM PRZYŁĄCZA / ZLECENIE Z RAMIENIA ZG/ TO MOŻNA W JAKIŚ LOGICZNY SPOSÓB UMIEJSCOWIĆ OBUDOWĘ NA ELEWACJI / PROJEKTANT W PROJECIE BUDOWLANYM INSTALACJI PORADZI SOBIE Z POŁĄCZENIEM PUNKTU REDUKCYJNO-POMIAROWEGO Z KURKIEM ODCINAJĄCYM/. NATOMIAST JEŚLI NIESZ KONTAKTU Z PROJEKTANTEM PRZYŁĄCZA I NIE WIESZ GDZIE BEDZIE LOKALIZACJA PUNKTU R-P TO NIE POLECAM PONIEWAŻ PÓŹNIEJ Z CZĘŚCI DOZIEMNEJ INSTALACJI MOŻE WYJŚĆ KIEŁBASA I CO NIEKTÓRZY MOGĄ NIE PRZYCHYLNIE PATRZEĆ NA TAKIE ROZWIĄZANIA, PONIEWAŻ OPRÓCZ PRZEPISÓW BUDOWLANYCH I NORM OBOWIĄZUJE JESZCZE COŚ TAKIEGO JAK SZTUKA BUDOWLANA. Do strony merytorycznej tekstu oczywiście nie odnoszę się. Nie przeczytałem po prostu tego postu do końca. Niemniej sądzę, że jest on wartościowy. Tylko ta maniera pisania dużymi literami ....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-526462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 01.02.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Masz rację WOWKA Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-526464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 02.02.2005 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Ja też to przeczytałem, ale nie zauważyłem, żeby ten kolega wniósł coś nowego do sprawy ponad to na przykład, co ja już napisałem. A po za tym, mam złotą radę: najlepiej, żeby Senser i inni, którzy chcą z wyprzedzeniem zamontować skrzynkę we wnęce na elewacji zaprosili na budowę potencjalnego projektanta instalacji gazowej. Niech on wskaże najlepsze miejsce dla skrzynki (lub obudowy, jak chce darkingos) z uwzglednieniem przyszłej lokalizacji urządzeń gazowych w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-528313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.03.2005 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 JEŚLI CHODZI O ODLEGŁOŚCI OD INNEGO UZBROJENIA WYMAGANE JEST MINIMUM 0,4 M OD SKARU ŚCIANEK PRZEWODÓW. Czy mógłbyś podać podstawę prawną? Jeden z moich projektantów twierdzi, że ten przepis nie ma mocy sprawczej, bo Minister powołał się na starą nieobowiązującą normę i że obowiązują odległości 1 metr. Jak to w końcu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-583389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.03.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 u mnie było tak....skrzynka w ogrodzeniu z reduktorem i licznikiem ( to było wydane w warunkach) nastepnie jescze nie miejac projektu przyłacza, ale w trakcie...jak robiono instalacje kupiłam dodatkowa skrzynke na budynek....instalatorzy mówili wprawdzie ze to nie jest potrzebne...no ale.... w koncu pojechałam do gazowni ic o?? powiedziano mi ze jak od skrzynki z reduktorem do budynku( a nie miejsca wejscia rury gazowej do budynku)jest mniej niz 10 mb w linii prostej zadnej dodatkowej skrzynki na budynku nie trzeba. Senser zrob po prostu szybciej projekt przyłacza i w trakcie po prostu jesli musisz załoz skrzynke. Moze to nie do konca z prawem...ale wtedy jak dasz ocieplonko skrzynka nie wystaje tak strasznie na budynku. No i oczywiscie muszą byc rury stalowe bez szwa... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-583442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.03.2005 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 aha gaz przez sciane wchodzi w odległosci 0,40 cm od wody.Gazownik nie miał zadnych oporów... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-583447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 23.03.2005 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Teska...w zasadzie to o czym piszesz wyczerpuje moje wątpliwości.Od licznika w granicy do mojej elewacji byłoby 7-7,5 m. więc łapałbym się w tych 10 m.Co do wykonania pierw projektu...to się tylko tak mówi...ale po co miałbym wyskakiwać z tej kasy?? gazownia za opłatę przyłączeniową musiałaby to zrobić sama...czy raczej nie?? aha...czy nie chodzi czasem o to, że wszystko to co na mojej działce to już leży w mojej kieszeni?? i aby dokończyć formalnie instalację przyłącza to ja ze swojej strony muszę wykonać projekt?? (i tu przy okazji pytanie, ile takowy może kosztować??). O co chodzi z tą skrzynką...że w trakcie prac elewacyjnych byłoby ją dobrze zainstalować i wykończyć...a nie później rozgrzebywać elewację...choć tak na szybką sądze, że jeśli ją głębiej zabudować tym prawdopodobieństwo powstania mostku większe...(choć można odnieść wrażenie że ty chyba właśnie ją głębiej zabudowałaś??) i z tego powodu głębokie jej umieszczenie w styropianie nie praktyczne??.Może i ona nie konieczna...ale też chodzi o ten główny kurek...to jest dobra i bezpieczna rzecz..choć pewnie bez tej szafki to pewnie i tak takowy jest zamontowany gdzieś w domu...Najlepiej będzie jak skonsultuje to z ZG Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-583730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.03.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 JEŚLI CHODZI O TEN NIESZCZĘSNY ZAWÓR NA ŚCIANIE TO ... MOŻNA GO OBUDOWAĆ TYPOWĄ SZAFKĄ Z KATALOGU TYP NP Z-1. JEST TO ZGRABNA NIE TYLE SZAFKA CO OBUDOWA I MOŻE BYĆ W KOLORZE KREMOWYM LUB BRĄZOWYM a więc ta obudowa jest elementem opcjonalnym? Nie jest to najpieknmiejsza obudowa i szukam sposobu naj jej zmniejszenie i stąd pytanie: podobno rura wychodząca z ziemi musi byc stalowa, dalej zawór i za nim przewiduje rurę miedzianą twardą wewnetrznej instalacji gazowej w domu. - czy sa wymagania zalecenia na typ zaworu? - czy taki zawór może pozostawać na zewnatrz ściany bez obudowy? - czy jesli jest obudowa jest wymagana to może byc dowolnego typu? - czy częśc obudowy może być zagłębiona w scianę aby calośc mniej wystawała ze sciany? Idzie o rozsądne połaczenie bezpieczeństwa (wentlacja połaczenia wykonanego powyżej ziemi, łatwość odszukania w razie pożaru) i estetyki (stosunkowo najmniejsza obudowa na jaką mozna sobie pozwolić aby nie psuła estetyki domu). dzięki za wszelkie info - będe szcególnie zobowiązany za podanie norm prawnych na których to sie opiera pozdrawiam Istotnie rura wychodząca z ziemi musi być stalowa. Nie rozumiem dlaczego chcesz aby dalej był miedziana. Wprawdzie łatwiej polutować (twardym lutem) ale dla dobrego spawacza nie stanowi to problemu, pamiętam jak u mnie robili instalację wewnętrzną do pieca - spawana rura stalowa, nic nie uszkodzili i pięknie zamontowali równiutko przy ścianie i suficie. Dodatkowa korzyść, dla tych co nie traktują kotłowni jak składziku na narzędzia i chcą mieć równe pomalowane ściany bez widocznych instalacji to to, że rórę stalową można zatynkować (ja ją zakryłem płytą GK). Widoczny jest 10cm odcinek wychodzący ze ściany na który jest nakręcony zawór z odstojnikiem czy filtrem i koniec. Z resztą wszystkie rury centralnego i wody użytkowej też są pod płytą, więc pomieszczenie wygląda bardzo estetycznie. Z rurą miedzianą niestety to nie przejdzie - zabraniają przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-583925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 24.03.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Na dachu nie mam żadnej anteny a przewody od anteny analogowej i satelity a nawet internetu radiowego doprowadziłem do budynku pod ziemią. A jak udało ci się to zrobić? Anteny schowane pod dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-584073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 24.03.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Teska, mogą być rury bez szwu lub ze szwem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-584800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 02.04.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2005 u mnie było tak....skrzynka w ogrodzeniu z reduktorem i licznikiem ( to było wydane w warunkach) nastepnie jescze nie miejac projektu przyłacza, ale w trakcie...jak robiono instalacje kupiłam dodatkowa skrzynke na budynek....instalatorzy mówili wprawdzie ze to nie jest potrzebne...no ale.... w koncu pojechałam do gazowni ic o?? powiedziano mi ze jak od skrzynki z reduktorem do budynku( a nie miejsca wejscia rury gazowej do budynku)jest mniej niz 10 mb w linii prostej zadnej dodatkowej skrzynki na budynku nie trzeba. Senser zrob po prostu szybciej projekt przyłacza i w trakcie po prostu jesli musisz załoz skrzynke. Moze to nie do konca z prawem...ale wtedy jak dasz ocieplonko skrzynka nie wystaje tak strasznie na budynku. No i oczywiscie muszą byc rury stalowe bez szwa... Czy napewno jest tak jak piszesz? U mnie jest jakieś 9,5 m do budynku, do wejścia rury do budynku doszłoby koło 3m, uratowałoby to moją elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-592707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.04.2005 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2005 Tak dokładnie jest. Właśnie dzwoniłem i się upewniałem w swoim ZG. do do 10 m od skrzynki z licznikiem w ogrodzeniu nie trzeba szafki z kurkiem na elewacji... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28366-skrzynka-gazowa-przy-budynkowa-gdzie-mo%C5%BCe-by%C4%87/page/2/#findComment-592911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts