Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

ja też wybrałem projekt Jemioła 3, spełniał jedno z moich podstawowych kryteriów 4 sypialnie, ale go trochę przerobiliśmy.

Wyrównaliśmy salon z jadalnią do zewnętrznego wymiaru wykusza (będzie więcej miejsca) oraz zdecydowaliśmy się na garaż 2 stanowiskowy. Od frontu podnieśliśmy fasadę nad wejściem zmieści się tam okno i w garderobie będzie jasno.

Działkę kupiłem w kwietniu i kończę załatwiać formalności, jeżeli się uda to chciałbym w tym roku wylać fundament.

Darek

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślałam , że temat Jemiołki umarł, (nie przychodziły mi powiadomienia na skrzynkę) a tu proszę jak miło :D

Bozy czy byłaby możliwość taka, abyś wkleił jakieś zdjęcia projektu po zmianach? Kto dokonywał tych zmian? Jak sobie poradziłeś z słupkami na poddaszu i czy zostawiasz różnicę poziomów salonu i kuchni z jadalnią?W jakiej technologii budujesz?

Zasypałam Cię pytaniami :oops: ale tak się cieszę, że ktoś buduje ten domek. Mnie bardzo podoba sie ten projekt, ale porównuję go nadal z Poematem 3 z MTM Styl, no i mam trochę czasu na ostateczną decyzję. Jemiołka oczywiście podoba mi się bardziej, ale myślę, że koszt jej budowy będzie trochę wyższy.

Wg mnie zgrabny 3 ma konkretniejsze pomieszczenia na górze ( w truskawkach nie za bardzo można przesunąć ścianki aby zamiast czterech pokoi zrobić trzy, bo są słupy) i salon większy.To co na tą chwilę planuję zmienić to zrobienie balkoniku nad wykuszem, wydzielenie z pomieszczenia nad garażem pralnio-prasowalnio-suszarni a reszta pomieszczenia to urządzenie jako pokój awaryjny.Jeśli ktoś nie lubi lukarn to można powstawiać okna połaciowe, też się nad tym zastanawiam i nie wiem czy robić daszek z tyłu domu.Aneta

:wink: Ciekawe tematy szybko nie umierają, widać ten projekt ma coś w sobie. Odnośnie różnicy poziomów im mniej schodów tym lepiej, jako technologia w projekcie jest porotherm 25, ja dam pustak max + 12 cm styropianu. Powinno wystarczyć, zastanawiałem się nad ociepleniem z wełny ale koszty ..., a różnic energetycznych właściwie nie ma.

Pozdrawiam

• 1 month później...
... w truskawkach nie za bardzo można przesunąć ścianki aby zamiast czterech pokoi zrobić trzy, bo są słupy ...

Można zrobić 3 pokoje bez większych przeróbek. W istocie w domu w truskawkach (dach czterospadowy) jest to już zrobione. Wymaga to jedynie przesunięcia komina.

• 7 months później...

Witam wszystkich,

Jemioła 3 to po wielu obradach nasz ulubiony projekt, zmiany które chcemy wprowadzić to: wyrównać salon z jadalnią, podnieść ściankę kolankową, pokój, który jest za łazienką na poddaszu połaczyć z łazienką i zrobić tam pralnię z suszarnią, prasowalnią itp., poza tym powiększyć garderobę i ... to chyba wszystkie zmiany na razie :roll:

Macie może jakieś inne sprawdzone pomysły? Nieśmiało poprosze też o jakieś zdjęcia z budowy/wykończeniówki :oops: