Darpiot 25.04.2005 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Darpiot, jednego tylko nie rozumię - w jemiole narzekałeś na mały salon (23 + 8.9 jadalnia) co daje razem 31.9, a tutaj nagle jesteś zadowolony majac 27.3 na salon z jadalnia... Jak to mówią w przypadku gotowców zawsze jest coś za coś. Niemniej jednak uważam, że salon w Jemiole jest mało ustawny. Wykusz powiększa go o prawie 3m2 ale przez to że jest tam gdzie jest, narzuca ustawienie mebli wypoczynkowych. To takie moje przemyślenia z którymi nie musisz się zgadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 25.04.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Jak to mówią w przypadku gotowców zawsze jest coś za coś. Niemniej jednak uważam, że salon w Jemiole jest mało ustawny. Wykusz powiększa go o prawie 3m2 ale przez to że jest tam gdzie jest, narzuca ustawienie mebli wypoczynkowych. To takie moje przemyślenia z którymi nie musisz się zgadzać. Owszem - zawsze coś za coś, oby to coś było jak najmniej istotne Imho w kwestii ustawności to oba proj. mają podobnie, ograniczoną możliwość aranżacji salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 27.04.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Darpiot pooglądałam proponowane przez Ciebie projekty i wnętrza także. Nadal podtrzymuję , że lepiej podoba mi sie LK&415. Rozwiązania wewnątrz wydają się sensowne , choć bez fajerwerków, ale i tak w jemiole z części fajerwerków miałeś zrezygnować , tak samo jak i ja. Kuchnię w tym projekcie masz większą niż w LK&72 i już jest gotowa-zamknięta. W tym projekcie LK&72 , gdybyś zamknął kuchnię to zrobi się maleństwo. Również w LK&72 nie ma u góry garderoby , która jest bardzo przydatna- mówie to jakem kobitka A może sie zmieści mała garderoba nad gankiem ??? No i jeśli chodzi o architekturę tego domku , to przyjmuję , ale bez tego garażu, który w takim kształcie dachu , w tak bliskim sąsiedztwie domu , wg mnie , nie wyglada dobrze. W projekcie LK&415 jest natomiast fajny strych i garderoba -oczywiście Jest jeszcze coś fajnego w obu tych domkach : łatwość powiększenia salonu o gabinet , jeśli nie jest konieczny do pracy oczywiście. Darpiot, Ty najlepiej znasz potrzeby swojej rodziny , upodobania i możliwości. Z takiej olbrzymiej ilości projektów z pewnością można wybrać coś dla siebie bez wydatków na przeróbki , aby nie tracić potrzebnych na inne cele pieniędzy . Ale jeżeli nic takiego nie można znaleźć i zbyt dużo kompromisów wychodzi przy każdym projekcie , co łączy się z kosztami , to uważam ,że trzeba zlecić robotę architektowi . W końcu mamy być szczęśliwi w swoich domach , a nie zadręczać się ,że przydałoby się coś , co było w innym projekcie , albo denerwować się na słupy , które stoją nie tam gdzie powinny i psują koncepcję aranzacji wnętrza....etc Nie wiem gdzie mieszkasz , ale w tzw. "prowincjonalnych" miastach można zupełnie przyzwoity projekt zamówić za 4 -4,5 tys. zł Zobaczysz , gdy dostaniesz WZ , to od razu poprawi Ci się humor i innymi oczami spojrzysz na świat. (Ja też niestety nie mogę wystartować , ale to pewnie żadne pocieszenie dla Ciebie) Na razie trzymam kciuki za Twoje WZ , a Jemiołka i tak podoba mi się najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 27.04.2005 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Darpiot pooglądałam proponowane przez Ciebie projekty i wnętrza także. Nadal podtrzymuję , że lepiej podoba mi sie LK&415. I nam też. Po burzliwych debatach zostało na tym projekcie. Funkcjonalność tego domku przeważyła. No i po konsultacji z mądrymi ludźmi z branży wiem, że nie będzie problemów z realizacją. Dom dość prosty w budowie bez "haczyków" technologicznych. Jest jeszcze coś fajnego w obu tych domkach : łatwość powiększenia salonu o gabinet , jeśli nie jest konieczny do pracy oczywiście. No właśnie po zmniejszeniu gabinetu do szer. 2,6m robi się salon 30m2 Nie wiem gdzie mieszkasz , ale w tzw. "prowincjonalnych" miastach można zupełnie przyzwoity projekt zamówić za 4 -4,5 tys. zł Zobaczysz , gdy dostaniesz WZ , to od razu poprawi Ci się humor i innymi oczami spojrzysz na świat. (Ja też niestety nie mogę wystartować , ale to pewnie żadne pocieszenie dla Ciebie) Na razie trzymam kciuki za Twoje WZ , a Jemiołka i tak podoba mi się najbardziej Właśnie w moim prowincjonalnym miasteczku usłyszałem cenę za projekt 10tys. zł. Zapewne dałoby się taniej ale jakoś nie widzę tu odpowiednich "autorytetów" do współpracy. A co do WZ, to przysłali papier że wysłali projekt decyzji do uzgodnień. Znaczy ruszyło... A jemiołka? Życzę Ci Renatko powodzenia i jak najmniej stresujących momentów podczas realizacji budowy tego domku. Jeżeli sądzicie że to ten właśnie, to budujcie i bądźcie w nim szczęśliwi... Pozdrawiam gorąco P.S. Chyba że Wam się odmieni i może LK&415? (to żart oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 28.04.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 My z żoną jesteśmy zdecydowani w 99% na "jemiołę 3". Wprawdzie nie jest to pierwszy projekt na który jesteśmy zdecydowani w 99% ale poprzednie upadały szybciej, bo znajdowały się lepsze. A temu przyglądam sie raz za razem i znajduję dla nas same zalety. I patrze też na inne i nie znajduje godnej alternatywy. A czas się zbliża. W maju finalizujemy zakup działki. Potem szybko po wypis/wyrys z planu miejscowego i pora kupić projekt. Oceniam że najpóźniej w czerwcu będziemy kupować więc naprawdę pora się decydować. Co do zmian w jemiole to tak jak pisałem: wykusz, zamknięcie kuchni, wyjście na taras z tej ścianki gdzie wykusz. Salon na jednym poziomie z resztą. No i drobne zmiany w scianach działowych poddasza. W sumie niewiele tych zmian. Jak do czerwca nie znajdziemy fajniejszego projektu (poszukiwania właściwie są zawieszone) to będzie jemioła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 28.04.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Apropos LK&415 znalazłem coś bardzo, bardzo podobnego, widzialeś to Darpiot: Echo 2 z MTM Styl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 28.04.2005 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Apropos LK&415 znalazłem coś bardzo, bardzo podobnego, widzialeś to Darpiot: Echo 2 z MTM Styl? Tak widziałem (widziałem już wszystkie projekty, wszystkich pracowni po (?) nie wiem ile razy). Bliźniaczym projektem LK&415 jest EKO2 MTM Styl.Trochę większy; ale ściana kolankowa 50cm, ściany zewn. 3W; strategicznie rzecz biorąc coś mi w nim nie pasuje. A tak a'propos; jeżeli dopiero finalizujecie zakup działki, to wstrzymajcie się z zakupem projektu do chwili gdy będziesz miał w rękach WZiZT. Po pierwsze nigdy nie wiadomo co mogą tam napisać, a po drugie pojawiają się nowe projekty. Może coś innego lepszego wpadnie Wam w oko. I tak po prawdzie im dłużej przeglądasz projekty, tym bardziej dojrzewasz do wyboru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 28.04.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 A tak a'propos; jeżeli dopiero finalizujecie zakup działki, to wstrzymajcie się z zakupem projektu do chwili gdy będziesz miał w rękach WZiZT. Po pierwsze nigdy nie wiadomo co mogą tam napisać, a po drugie pojawiają się nowe projekty. Może coś innego lepszego wpadnie Wam w oko. I tak po prawdzie im dłużej przeglądasz projekty, tym bardziej dojrzewasz do wyboru... Tak już dojrzewamy z ponad pół roku Oczywiście poczekamy najpierw na warunki zabudowy, a dopiero potem kupimy projekt, z tym że mamy łatwiznę bo jest aktualny miejscowy plan zagospodarowania więc nie potrzeba WZIZT tylko bierze się wypis/wyrys z planu dla konkretnej działki i trwa to jakieś dwa tygodnie zanim go wydadzą. Natomiast już do niego zaglądałem (do planu, w urzędzie gminy) i dlatego wiem m.in. że muszę mieć budynek max do 9 metrów wysokości, o kątach nachylania połaci dachowych 37-45 stopni i jeszcze parę rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 28.04.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Po burzliwych debatach zostało na tym projekcie. Funkcjonalność tego domku przeważyła. A co do WZ, to przysłali papier że wysłali projekt decyzji do uzgodnień. Znaczy ruszyło... Widzę ,że drgnęło - ale fajnie ! Szkoda tylko ,że stracimy kolegę w tym wątku Darpiot , a interesowałeś się już kto z Forumowiczów buduje LK&415 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 28.04.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 My z żoną jesteśmy zdecydowani w 99% na "jemiołę 3". Jak do czerwca nie znajdziemy fajniejszego projektu to będzie jemioła. Trzymam za słowo Bo w końcu sama sierotka zostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 28.04.2005 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 a interesowałeś się już kto z Forumowiczów buduje LK&415 ? Chyba nikt, projekt dość młody jak powiedziano w biurze LK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 16.05.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Czy ktoś rozpoczął budować "Jemiołkę 3" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetacz 05.06.2005 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Ja będę budować dom pod jemiołą 2 i jeśli ktoś już zaczoł 3 to będzie mi miło podyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 06.06.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 anetacz ciesze się ,że nie zmieniłaś swojego postanowienia. Kiedy rozpoczynasz? Będę Cię pilnie dopingować Powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 06.06.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Tak się składa, że 15.06 startuje budowa LK&415. Jeśli Darpiot nie zmieniłeś zainteresowań, to będziemy mieli o czym pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 06.06.2005 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Tak się składa, że 15.06 startuje budowa LK&415. Jeśli Darpiot nie zmieniłeś zainteresowań, to będziemy mieli o czym pogadać. Super!!! Ekstra, bardzo się cieszę. Zainteresowań nie zmieniliśmy, wystartujemy z LK&415 zaraz jak dostaniemy papiery. W takim razie zakładam nowy wątek, może jeszcze ktoś się przyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 18.07.2005 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 stuk budujesz?anetacz a Ty budujesz?A taką byłam optymistką, że projekt sie sam obroni, a tu proszę, muszę podciagać temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetacz 18.07.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 właśnie tydzień temu zaczeliśmy i już są przygotowania do wylewania ław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 18.07.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 stuk budujesz? Chciałbym, tylko że nadal nie podpisaliśmy umowy kupona działki, a miała być finalizacja w maju... Tymczasem dalej nic - z jednej strony biurokracja, z drugiej strony sprzedający bałwan i taki efekt... czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 18.07.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 właśnie tydzień temu zaczeliśmy i już są przygotowania do wylewania ław O , to świetna wiadomość To niech się mury pną do góry, dobrej pogody życzę i fachowców na miarę oczekiwań w nich pokładanych. Odezwij się czasem jak idzie budowa i czy domek wychodzi tak śliczny jak jest w projekcie. I rzeczywiście budujesz z silki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts