Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoka temperatura co , piec defro duo 15kw na ekogroszek

jarek-ja1

Recommended Posts

Mam jeszcze  pytanie odnośnie ustawienia klapki wentylatora w piecu na ekogroszek.  Wentylator to WPA HL 120. Klapkę można ustawić tak, że jest cały czas otwarta lub tak, że się całkiem zamyka, gdy wentylator się wyłącza i otwiera, gdy pracuje. Jak powinna być ustawiona? U mnie jest cały czas otwarta i to może przyczyna rosnącej temperatury. 

13 minut temu, jarek-ja1 napisał:

Wentylator to WPA HL 120. Klapkę można ustawić tak, że jest cały czas otwarta lub tak, że się całkiem zamyka, gdy wentylator się wyłącza i otwiera, gdy pracuje. Jak powinna być ustawiona? U mnie jest cały czas otwarta i to może przyczyna rosnącej temperatury. 

O jakiej klapce piszesz? tej między dmuchawą a piecem? Piszesz o ustawieniu to  co masz na myśli? Do regulacji jest śruba chyba M8 z nakrętkami jako przeciwwagą a klapka ta którą ja mam na myśli musi być ustawiania tak aby gdy dmuchawa nie pracuje była zamknięta bo w innym razie powietrze jest cały czas dostarczany do komory spalania i  nie ma możliwości sterowania w takim przypadku.

W dniu 20.10.2024 o 21:36, henrykow napisał:

Regulujesz nakrętką która jest na przeciwwadze od klapki ale to chyba wiesz, ja tak tylko dla przypomnienia:p

Wszystko działa, przy czyszczeniu po zimie musiałem przez przypadek przesunąć dźwignie klapki wentylatora.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.