Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć zawór, reduktor i filtr w instalacji PEX? Budżetowe rozwiązania

TonyMalin

Recommended Posts

Witam. Mam w mieszkaniu instalacje wodną na pex, podłaączona do starej stalowej. Chce to przerobić abycałość do licznika szła w pex'ach. Ogólnie mam to rozplanowane i częściowo przygotowane, jednak nie jestem pewien co do podłączenia zaworu odcinającego, reduktora cisnienia, filtra, i jak to połączyć. Opcja raczej budżetowa z uwagi na inne priorytety. 

Widze to mniej wieej tak:

instalacja zaworu i reduktora na rurze idącej w pionie
od dołu:
-rura pex 20 z gwintem na 3/4 
-śrubunek na 3/4
-zawór KULOWY 3/4 GWxGZ NYPLOWY ODCINAJĄCY
i tutaj  nie wiem czy bezpośrednio pod zawór podłączyć reduktor czy powinna być jakaś "przestrzeń" pomiędzy , jakiś nypel czy coś w każdym razie reduktor
-srubunek 3/4
- pex 3/4

jeśli chodzi o filtr to rozumiem że podłączenie tylko w pionie. Natomiast nie bardzo moge sobie pozwolić na ta chwile z droższymi rozwiązaniami więc nie wiem czy sie z tym wstrzymać czy kupić taki tanszy pojedyńczy na wkłady, czy może np. w przyszłości zakupic taki pod zlew?

Bedę wdzięczny za wskazanie błędów, porady sugestie .