Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za stan surowy duzego domu 232 m2

art22

Recommended Posts

czy moglby ktos mniej wiecej powiedziec ile wyjdzie stan surowy otwarty tego domu http://www.wlasny-dom.pl/projekty.php?a=szukaj&rodzaj=1&od=200&do=250&wlk=100

jest to anna 4 z drugiej kolumny

fundamenty ;zelbetowe wylewany

sciany zew warstwowe ; cegla kratowka 25cm, styropian8 , kratowka12

sciany wew; cegla pelna kl.150 dziurwka 12cm

strop;teriva1

elewacje ; tynk mineralny

dach ; dachowka ceramiczna

wyliczono mi mniej wiecej 170 tyz , nie wiem czy to duzo czy tanio ale jak czytam forum to jezu przeplacam jak cholera

PROSZE O JAKIS REALNY KOSZTORYS , bo juz nie wiem co mam zrobic

czy macie jakies rady jak obciac troche te koszty aha jestem ze slaska z okolic bytomia

Art22

Patrząc na ten projekt masz racje że jestesi załamany bo to dom pełen nie potrzebnych skosów i załamani.

Urzycie nie najtanszych materiałw budowlanych jeszcze bardziej podrorzy stan surowy do 200000tyś.

Znajdzi iny projekt bardziej prosta bryła, a dach dwu spadowy kryty dchówkom cementowom.

Art22

Patrząc na ten projekt masz racje że jestesi załamany bo to dom pełen nie potrzebnych skosów i załamani.

Urzycie nie najtanszych materiałw budowlanych jeszcze bardziej podrorzy stan surowy do 200000tyś.

Znajdzi iny projekt bardziej prosta bryła, a dach dwu spadowy kryty dchówkom cementowom.

170 tys. za 230 m z komplikacjami (w tym dach u dachowka) to wydaje sie wrecz za tanio, jeśli całość ma robić firma lub ekipa - mówię w opraciu o swoje doświadczenia - budowa pod Warszawą. Ciekawe czy liczyli prace w ziemi, kanalizę poziomu "0", tymczasowe ogrodzenie, itp. drobiazgi, które potem też potrafią ładnie kosztować.

dziekuje za odpowiedzi , mam na stan surowy 200 tys zl ale nie chce przeplacac wiec dlatego pytam bo ciezko zarabialem te pieniadze , interesuje mnie tez projekt artemida http://www.wlasny-dom.pl/projekty.php?a=szukaj&rodzaj=1&od=200&do=250&wlk=100 jest na drugiej stronie , i mam takie pytanie czy wyjdzie taniej od poprzednika

bardzo dziekuje za odpowiedzi

o tak, ten dom można zbudować z rozsądne pieniądze. Prosta bryła, mała powierzchnia dachu bez zbędnych bajerów, brak skosów na piętrze to tylko niektóre z cech niedrogiego a jednocześnie bardzo reprezentacyjnego domu. Zobacz jeszcze GEMINI z tego samego biura, ta sama konwencja a jeszcze prostszy w konstrukcji.

dziekuje bardzo za odpowiedz i wskazowki panie Rafale , teraz wiem jakie mniej wiecej sa kryteria zeby znalezc dobry projekt, rzucilem oko na ten gemini tez jest bardzo ladny, chodzi mi wlasnie o cos takiego reprezentacyjnego , jeszcze raz bardzo dziekuje, aha bede budowal na slasku w okolicach bytomia jakies 30 km od katowic czy ceny materialow i robocizny w tych okolicach sa tansze niz w Warszawie wybaczcie ze pytam ale nie znam sie na rynku zupelnie a budowe zaczynam wkrotce

wyliczono mi mniej wiecej 170 tyz , nie wiem czy to duzo czy tanio ale jak czytam forum to jezu przeplacam jak cholera

Nie należy czytac postów w sposób wybiórczy.

Kazdy kto już wybudował doskonale wie ile kosztuje budowa.

O niskich kosztach piszą tylko ci którzy dopiero zamierzają budować

Pozdrawiam

czy moglby ktos mniej wiecej powiedziec ile wyjdzie stan surowy otwarty tego domu http://www.wlasny-dom.pl/projekty.php?a=szukaj&rodzaj=1&od=200&do=250&wlk=100

jest to anna 4 z drugiej kolumny

fundamenty ;zelbetowe wylewany

sciany zew warstwowe ; cegla kratowka 25cm, styropian8 , kratowka12

sciany wew; cegla pelna kl.150 dziurwka 12cm

strop;teriva1

elewacje ; tynk mineralny

dach ; dachowka ceramiczna

wyliczono mi mniej wiecej 170 tyz

Ja buduję Wandę z tej samej pracowni (Arex), powierzchnia coś ok 204m2, styl domu zbliżony do Anny.

Fundamenty (materiały + robocizna), z zagęszczeniem piasku, bez pierwszej wylewki kosztowały mnie ok 36tys. Surowy otwarty szacuję na ok 160-170 tys.

A więc twoja cena jest jak najbardziej realna.

Nie wiem na co sie zdecydowac ,juz drugi dzien debatuje z rodzina i nic , jeszcze nie zrobilem wyceny projektu artemida dla porwnania , ale im dluzej mysle tym bardziej sie przekonuje do tego wlasnie projektu zamiast anna4 , dzieki forum uwzglednilem juz kilka zmian jak zmiana dachowki na cementowa . i takie tam , postaram sie zeby mnie nie obdarli z ostatniego grosza :)) , teraz juz cos tam wiem ale wciaz zielony :)

Zobacz na to co buduję:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=32948&q=filipowiczkrzys&k=2

powierzchnia całkowita 212 m2. Na ścianach ceramika Robena, dachówka cementowa IBF. Całkowity koszt budowy stanu surowego otwartego (z doprowadzeniem do domu wody, kanalizacji oraz prąd do granicy działki) 131 tyś. Stropy lane żelbetowe, 4 wysokie kominy.

Najbardziej niepokoiła by mnie w Twoim projekcie duża liczba okien.