Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za stan surowy duzego domu 232 m2

art22

Recommended Posts

KFKF ktory projekt polecal bys wiec z twojego punktu widzenia , budujesz cos podobnego gabarytowo wiec pytam ciebie , czy artemida bedzie tansza w budowie z powodu prostszej bryly jak rowniez mnijeszego dachu od anny 4 czy ceny beda mniej wiecej te same , ja bede sie budowal na slasku tam mam rodzine , niedaleko malego miasta Bytom , Katowice sa troszke dalej , czy budujesz systemem gospodarczym czu raczej maz jedna firme ktora robi wszystko ?

art22,

170tys. za spory i reprezentacyjny dom to nie jest przepłacanie jak cholera. Jeśli chcesz mieć dom reprezentacyjny to musisz pokryć go czymś godnym domu reprezentacyjnego. Co jak co ale dach to wizytówka domu - określa tak jak buty właściciela...

Artemida czy Gemini (to było kiedyś moje marzenie) nie do każdego otoczenia pasują mimo swej niewątpliwej urody. Są jakby miejsko-podmiejskie, niedobrze byłoby iim w przaśnym, nieeleganckim otoczeniu, na ciasnej działce. Dworek w stylu Anny wpasuje się i na wieś i pod miasto.

Tak czy owak wszystkie te domy nie będą tanie, choć na mój nos, najtanszy byłby Gemini. Ma prostsze schody wewn.od Artemidy.

teraz juz wiem ze nie przeplacam , ale jezeli mowisz ze dach to wizytowka domu to czy dachowka cementowa bedzie do niego pasowac chodzi mi o artemide czy raczej powinienem kupic ceramiczna, nie chce zepsuc jego wygladu , aha jaka bedzie roznica w cenie ?, kupie chyba artemide wydaje mi sie baredziej proporcjonalny , zauwazylem ze ma calkiem spory strych wiec zagospodaruje na sale bilardowa , bedzie stal na sredniej dzialce 1500 m2

co myslicie o tym projekcie http://www.arex.net.pl/03projekty/stylowe/olenka.htm

art22,

nie rozumiem Twego podejścia do domu - stawiasz na dom reprezentacyjny a chcesz by kosztował Cie jak typowy dom.

kazdy z tych domów będzie się ładnie prezentować na działce 1500m2 choć ostatnia Twoja propozycja zasługuje na większą działkę

jesli chcesz postawić dom za 200tys to nie pakuj się w zaden z tych projektów tylko poszukaj czegos powierzchniowo podobnego ale nie wymagającego drogich mat. wykończeniowych typu dachówka cementowa a nie ceramiczna, proste okna, łatwe schody

weź te żpod uwage okolicę w której się budujesz - jakie domy będziesz miał wokół siebie

osobiście uwazam, że wszystkie Twoje propozycje sa do zralizowania tylko wymagaja stałej kontroli wykonawczej

Artemida ma trudne do wykonania schody ale z własnego podwórka uważam, że warto takie schody robić

Oleńka ma duzo różnych okien i konstrukcyjnie skomplikowana w budowie

AnnaIV ma w połaci dachu małe wole oka - efekt światła żaden ale kasy wydasz na nie sporo więc pewnie trzeba je zlikwidować

nim wybierzesz projekt skontaktuj się z pracownia i pogadaj o szczegółach - ile elementów masz do szalowania i wylewania, jakie przewidziane sa zbrojenia, pow ścian do wymurowania, pow dachu - wtedy będziesz mógł oszacować koszty

ale na sama małą architekturę przy tych projektach to wydasz ok.70tys

na pocieszenie powiem, że sa tacy co budują bardziej skomplikowane domy i udaje im się to, choć na forum jest ich niewielka grupka

teraz juz wiem ze nie przeplacam , ale jezeli mowisz ze dach to wizytowka domu to czy dachowka cementowa bedzie do niego pasowac chodzi mi o artemide czy raczej powinienem kupic ceramiczna, nie chce zepsuc jego wygladu , aha jaka bedzie roznica w cenie ?, kupie chyba artemide wydaje mi sie baredziej proporcjonalny , zauwazylem ze ma calkiem spory strych wiec zagospodaruje na sale bilardowa , bedzie stal na sredniej dzialce 1500 m2

co myslicie o tym projekcie http://www.arex.net.pl/03projekty/stylowe/olenka.htm

art22,

wymiana dachówki cementowej na ceramiczną może kosztować parę tysięcy. Na bardziej płaskie dachy (artemida,gemini) tobym się na twoim miejscu zastanowił nad blachą miedzianą. Tym domom pasowałaby dyskretna, ponadregionalna i ponadczasowa elegancja.

A Oleńka... jak ktos chce miec taki dom, to go powinno być stac nawet i na naturalny łupek.

art

Będę budować Gemini. Właśnie dostałam wycenę za stan surowy zadaszony, porotherm 30,cementowa brassa, strop terriva na bagatela 271716 zł. :oops: :cry: :evil: Czekam na kolejne.Szczerze mówiąc to moja wycena wydaje mi się mocno przesadzona. A tak na marginesie to że chcemy miec duży dom wcale nie oznacza że "śpimy" na pieniądzach - poprostu takie uwarunkowania rodzinne :wink:

A propo dachu: widziałam Gemini w realu i dach jest mało widoczny -cementowa może być spokojnie przy nachyleniu 20stopni.

Pozzdrawiam

Aga