Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaz blaszak

Recommended Posts

Wystarczy zgłosić i odczekać 30 dni (ale my postawiliśmy za dwa dni :lol: ). ... )

Miałabyś się z pyszna jeśli sąsiad lub ktokolwiek inny, napisałby do PINB "uprzejmie, acz ze wstrętem donoszę ... " :D :D :D. Wtedy PINB dołożyłby Ci karę w wysokości mniej wiecej równoważnej kosztowi wybudowania garażu .. ale murowanego, krytego dachówką :D :D.. Nie udzielaj rad nie zgodnych z prawem. Ktoś to może odebrać jako dobrą radę, a takową ona nie jest.

Swoją droga tak z ciekawości, na jakiej podstawie uważasz, że postawienie garazu, nawet blaszaka nie wymaga pozwolenia na budowę ?? Który pkt. art.29 PB o tym mówi ??

Czy naprawdę jestes pewna, że nie wymaga zezwolenia ??

to jak to jest bo chce postawic blaszak metr od granicy, sąsiad wstrętów robił nie bedzie, musze wiedziec dokładnie bo nie chcę potem wjazdu przebudowywac, prosze o info

Moim zdaniem, Krashanie, garaż WYMAGA pozwolenia na budowę. Zdecydowanie. Chyba, że stawiasz go jako budynek gospodarczy w zabudowie zagrodowej o pow. do 35 m2 i rozpiętości chyba do 4,8 m2 (tu moge sie mylić minimalnie - piszę z pamięci). Sprawdź art. 29 ustawy Prawo Budowlane, a dla upewnienia się (różnie to mogą interpretować PINBy) zadzwoń do właściwego miejscowo Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Bo, domyślam się, ze garazu o pow. do 10 m2 raczej stawiać nie będziesz.

[Miałabyś się z pyszna jeśli sąsiad lub ktokolwiek inny, napisałby do PINB "uprzejmie, acz ze wstrętem donoszę ... " :D :D :D. Wtedy PINB dołożyłby Ci karę w wysokości mniej wiecej równoważnej kosztowi wybudowania garażu .. ale murowanego, krytego dachówką :D :D.. Nie udzielaj rad nie zgodnych z prawem. Ktoś to może odebrać jako dobrą radę, a takową ona nie jest.

Swoją droga tak z ciekawości, na jakiej podstawie uważasz, że postawienie garazu, nawet blaszaka nie wymaga pozwolenia na budowę ?? Który pkt. art.29 PB o tym mówi ??

Czy naprawdę jestes pewna, że nie wymaga zezwolenia ??

Jestem pewna, że nie wymaga pozwolenia na budowę postawienie budynku nietrwale związanego z gruntem (tak było w sierpniu 2004).

Informację tą uzyskałam w nadzorze budowlanym w Krakowie (kiedy zamierzałam postawić blaszak).

Pan uprzejmie mnie poinformował, że muszę w Starostwie Powiatowym pobrać, wypełnić i złożyć odpowiedni druk.

Następnie odczekać 30 dni i mogę blaszak postawić.

Dodał jeszcze, że odległości od granicy mają być jak przy normalnym budynku.

Do druku dołączyliśmy odręcznie wrysowany garaż (blaszak), Bo tak powiedział pan ze Starostwa.

Jedyne co zrobiliśmy niezgodnie to to, że postawiliśmy go przed upływem 30 dni.

Na szczęście sąsiedzi są spoko bo sami mają takie blaszaki postawione bez zgłoszenia i dziwili się, że my to w ogóle zgłaszaliśmy.

Acha jedna uwaga pana nie pisać, że jest to garaż tylko budynek gospodarczy, oczywiście cały czas mówimy o garażu blaszaku.

Dlaczego, bo "garaż" to budynek wymagający pozwolenia i tu macie rację. Ale żeby inwestorowi nie utrudniać wystarczy wpisać budynek gospodarczy i można postawić blaszaka, słowa pana z nadzoru.

Ale jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to zadzwoń do instytucji wydającej pozwolenia w twoim mieście i się upewnij, żebyś potem nie miał problemów.

My na szczeście nie mamy wszystko jest zgodne z prawem i oto chodzi.

Pozdrawiam